Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσφεύγει στη Χάγη το Κίεβο - OlaDeka

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσφεύγει στη Χάγη το Κίεβο

Η Ουκρανία κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελενσκι, το δικαστήριο που επιλύει διαφορές μεταξύ κρατών σχετικά με το διεθνές δίκαιο.

«Ζητάμε μια επείγουσα απόφαση που θα διατάξει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα», σημείωσει μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος.

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 64 άμαχοι νεκροί και χιλιάδες πρόσφυγες

Δεκάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από την πρώτη ημέρα που έγινε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέχρι σήμερα Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων μεταξύ των οποίων και 64 νεκροί, ανέρχεται σε 240, ωστόσο, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί αφού ο πόλεμος μαίνεται στο ουκρανικό έδαφος.

Επίσης, από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε την επίθεση, οι καταστροφές στις μη στρατιωτικές υποδομές έχουν στερήσει σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους την πρόσβαση σε ηλεκτρισμό ή νερό. Ακόμη, εκατοντάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ γέφυρες και δρόμοι που έχουν βομβαρδιστεί έχουν αφήσει ορισμένες κοινότητες αποκομμένες από τις αγορές.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε αρχικά ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Περίπου δύο ώρες μετά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 368.000 πρόσφυγες εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής. «Το τρέχον σύνολο είναι τώρα 368.000 και συνεχίζει να αυξάνεται», έγραψε το πρακτορείο στο Twitter.

Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη εισέλθει σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας. Κάποιοι από αυτούς έχουν μαζί τους εκτός από την πραμάτεια τους και τα οικόσιτα ζώα τους.

Η ταλαιπωρία για αυτούς που πήραν το δρόμο της προσφυγιάς είναι μεγάλη και η αναμονή στα σύνορα πολύωρη. Ουρές χιλιομέτρων σχηματίζονται στα σύνορα από την πρώτη ημέρα της ρωσικής επίθεσης, κυρίως από γυναικόπαιδα, μη γνωρίζοντας πότε θα καταφέρουν να γυρίσουν και πάλι στην πατρίδα τους και υπό ποιες συνθήκες θα μπορέσουν να μείνουν στη χώρα τους. Οι βομβαρδισμένες πόλεις αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα και θυμίζουν, ακόμα σε όλους τον ουκρανικό πόλεμο που ξέσπασε εν μία νυκτί από την στοχευμένη επίθεση του Κρεμλίνου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria