Ποια είναι τα σύνορα Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ; - OlaDeka

Ποια είναι τα σύνορα Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ;

Μέσα στις πυρετώδεις εξελίξεις ένα από τα πιο βασικά ερωτήματα που δημιουργείται και ενδεχομένως να επηρεάσει δραματικά τις μελλοντικές εξελίξεις είναι τα σύνορα των δύο λαϊκών δημοκρατιών που αναγνώρισε η Μόσχα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε μεν την ανεξαρτησία των δύο αυτών περιοχών, χωρίς να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τα σύνορα, καθώς τα εδάφη που διεκδικούν οι αυτονομιστές είναι αρκετά μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνα που ελέγχουν τα τελευταία χρόνια.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν η Ρωσία θα αναγνωρίσει όλα αυτά τα εδάφη, κάτι που θα σημάνει περαιτέρω κλιμάκωση κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Βουλευτής της κρατικής δούμας έδωσε σήμερα μια νέα διάσταση σημειώνοντας ότι η Μόσχα αναμένεται να αναγνωρίσει σύνορα στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος του 2014, όταν και οι φιλορώσοι αυτοανακήρυξαν την ανεξαρτησία τους. Ένα μέρος από τα εδάφη αυτά, ωστόσο είναι πλήρως ελεγχόμενο από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Εκπρόσωπος της αυτοαποκαλούμενης λαϊκής δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, πάντως, ανακοίνωσε σήμερα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναγνωριστούν εξ ολοκλήρου τα «ιστορικά σύνορα» της περιοχής. 

Περισσότερο φως αναμένεται να πέσει τις επόμενες ώρες όταν και θα συνεδριάσουν οι επιτροπές διεθνών σχέσεων και άμυνας της κρατικής δούμας. 

Την ίδια στιγμή Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ έσπευσαν να υπογράψουν τα σχετικά διατάγματα που εξέδωσε αργά το βράδυ η Μόσχα.

Αλληλοκατηγορίες για επιθέσεις και θύματα στο Ντονμπάς

Την ίδια ώρα το θερμόμετρο ανεβαίνει στην Ανατολική Ουκρανία με αυτονομιστές και Κίεβο να ανακοινώνουν επιθέσεις αντιπάλων και θύματα τις τελευταίες ώρες.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το περασμένο 24ωρο σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 12 από βομβαρδισμούς ένοπλων φιλορώσων. Ο στρατός προσθέτει σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook ότι κατέγραψε 84 περιπτώσεις βομβαρδισμών από αυτονομιστές, οι οποίοι, σύμφωνα με τον ίδιο, άνοιξαν πυρ σε περίπου 40 οικισμούς κατά μήκος της γραμμής του μετώπου χρησιμοποιώντας βαρύ πυροβολικό.

Από την πλευρά τους οι Λαϊκές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ κατηγορούν το Κίεβο ότι παραβίασε δεκάδες φορές την εκεχειρία τις τελευταίες ώρες.

Στο Λουγκάνσγκ υπάρχουν αναφορές για βομβαρδισμούς σε δεκάδες κτίρια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν κάτοικοι, ενώ από το Ντονέτσκ υπάρχει καταγγελία για ένα θάνατο από πυρά, αλλά και τρία θύματα από ουκρανικό σαμποτάζ σε λεωφόρο της περιοχής. 

Οι αξιωματούχοι των δύο αυτοανακηρυγμένων δημοκρατιών ενημέρωσαν, ακόμη, ότι μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί στο Ροστόφ περίπου 90.000 ρωσώφωνοι πρόσφυγες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και οι δύο πλευρές επιδίδονται εδώ και πολύ καιρό σε έναν ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας και επικοινωνιακών τεχνασμάτων.

Στη σκιά των εξελίξεων αυτών, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί εάν υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα προς τις δύο αυτές επαρχίες, παρά το γεγονός ότι διάφορα διεθνή ΜΜΕ παρουσιάζουν βίντεο τα οποία φέρονται να καταγράφουν μετακινήσεις στρατευμάτων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria