Ουκρανικό: 5% πάνω η διεθνής τιμή του σιταριού – Φόβους για επισιτιστική κρίση εκφράζουν διεθνείς αναλυτές - OlaDeka

Ουκρανικό: 5% πάνω η διεθνής τιμή του σιταριού – Φόβους για επισιτιστική κρίση εκφράζουν διεθνείς αναλυτές

Προειδοποιήσεις και από την Τράπεζα Πειραιώς

Της Χριστίνας Κοψίνη

Για τον κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης προειδοποιούν οι διεθνείς αναλυτές βλέποντας τις τιμές στις οποίες αναρριχήθηκαν τα σιτηρά και τα έλαια λόγω της ρήξης με αιχμή την Ουκρανία.

Για νέα άνοδο των τιμών στα αγροδιατροφικά αγαθά προειδοποιεί και η Τράπεζα Πειραιώς, στο χθεσινό της ενημερωτικό δελτίο. «Η κρίση στις ρωσο-ουκρανικές σχέσεις και το ενδεχόμενο κλιμάκωσής της προβληματίζουν έντονα την αγορά, καθώς παρατείνουν την πίεση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση σύρραξης δύναται να εκτοξεύσει τις τιμές, κυρίως των σιτηρών, σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα», σημειώνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Μετά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που ανέβηκαν σε επίπεδα-ρεκόρ το καμπανάκι χτυπάει τώρα και για τα βασικά αγροτικά προϊόντα. Μην ξεχνάμε ότι παραδοσιακά η Ουκρανία ήταν πάντα ο «σιτοβολώνας της Ευρώπης». Σήμερα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της Ε.Ε., ενώ παρέχει το 50% των εισαγωγών καλαμποκιού.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι συνδυασμένες εξαγωγές σιταριού της Ουκρανίας και της Ρωσίας τροφοδοτούν το 29% των εξαγωγών σε όλο τον κόσμο, το 19% της παγκόσμιας αγοράς καλαμποκιού και το 80% της παγκόσμιας αγοράς ηλιέλαιου.
Το πρώτο που θα συμβεί σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής είναι να «μπλοκάρει» η διακίνηση των προμηθειών αυτών των αγαθών στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας ελλείψεις στα αποθέματα και ωθώντας ανοδικά τις ήδη υψηλές τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, τα αποκαλούμενα στη διεθνή οικονομική ορολογία ως futures, δηλαδή τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης – του σιταριού στο χρηματιστήριο του Σικάγο ενισχύθηκαν πάνω από 2% σε ένα 24ωρο, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η διεθνής τιμή ανέβηκε κατά 5% – όταν η ετήσια αύξηση της τιμής κυμαίνεται στο 25%. Τις υψηλότερες τιμές των τελευταίων επτά μηνών σημείωσαν τα συμβόλαια του καλαμποκιού, ενώ υψηλά κινήθηκε και η σόγια.
Αθροιστικά οι τιμές των σιτηρών (σόγια-καλαμπόκι-σιτάρι) έχουν αυξηθεί σε αξία κατά 40% σε σύγκριση με τις χαμηλές τιμές του περασμένου χρόνου, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria