Ουκρανική κρίση: Η Μόσχα αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της από την ρωσο-ουκρανική μεθόριο - OlaDeka

Ουκρανική κρίση: Η Μόσχα αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της από την ρωσο-ουκρανική μεθόριο

Ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση της έντασης έκανε η Ρωσία, με το υπουργείο Άμυνας της χώρας να ανακοινώνει πως μέρος των στρατευμάτων που είχαν αναπτυχθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στους στρατώνες τους, την ώρα που η Δύση ανησυχεί ότι επίκειται μια στρατιωτική επιχείρηση της Μόσχας εναντίον του Κιέβου.

«Καθώς οι ασκήσεις πλησιάζουν στο τέλος τους, τα στρατεύματα, όπως συμβαίνει πάντα, θα διεξάγουν συνδυασμένες πορείες προς τις μόνιμες βάσεις τους. Οι μονάδες της Νότιας και της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας που έχουν ολοκληρώσει τα καθήκοντά τους έχουν ήδη αρχίσει να φορτώνουν προσωπικό και εξοπλισμό στα τρένα και στα μέσα μεταφοράς και σήμερα θα αρχίσουν να κατευθύνονται προς τις στρατιωτικές μονάδες τους», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονατσένκοφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας σε δημοσιογράφος, όπως μεταδίδει το Ria Novosti.

Η ανακοίνωση αυτή αποτελεί την πρώτη ένδειξη υποχώρησης της Μόσχας στην κρίση με τη Δύση που ξεκίνησε στα τέλη του 2021.

Συνολικά, η Ρωσία είχε συγκεντρώσει από τον Δεκέμβριο περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Ουκρανία, εγείροντας φόβους στο Κίεβο για το ενδεχόμενο επικείμενης εισβολής.

Νωρίτερα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε από τη Ρωσία «να αποσύρει τα στρατεύματά της» από τα σύνορα με την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι «η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή», την ώρα που ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται στη Μόσχα.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή».

«Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ευκαιρίες διαλόγου για να καταλήξουμε σε μια ειρηνική λύση», εκτίμησε η Μπέρμποκ σε ανακοίνωσή της, ενώ πρόσθεσε:

«Η ευθύνη μιας αποκλιμάκωσης βρίσκεται ξεκάθαρα στην πλευρά της Ρωσίας και εναπόκειται στη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της».

Πρόθυμος να διαπραγματευτεί δηλώνει ο Πούτιν

Την ίδια στιγμή, μετά το «νεύμα» περί συνέχισης της διαπραγμάτευσης με τη Δύση που διεφάνη ότι ήλθε σήμερα από τη Μόσχα, αλλά και τον υπαινιγμό της ίδιας της Ουκρανίας ότι θα μπορούσε να εγκαταλείψει το «όνειρο» της ένταξης στο ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία επιμένουν πως μία ρωσική επίθεση είναι πιθανή «ανά πάσα στιγμή».

Ωστόσο, διαβλέπουν ότι παραμένει ένα «κρίσιμο παράθυρο» για τη διπλωματία -η σκυτάλη της οποίας περνά σήμερα στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί» δήλωσε από την πλευρά του ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, μιλώντας στο CNNi.

«Πρώτα απ’ όλα ο πρόεδρος Πούτιν ανέκαθεν απαιτούσε διαπραγμάτευση και διπλωματία» είπε για να επισημάνει πως η ουκρανική κρίση εντάσσεται στο συνολικό φάσμα των ανησυχιών της Ρωσίας για την ασφάλειά της, εξ ου και εκκίνησε τη συζήτηση επί των εγγυήσεων ασφαλείας -με κυρίαρχο αίτημα τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν ότι έως τα τέλη της εβδομάδας η Ρωσία μπορεί να έχει κινηθεί στρατιωτικά κατά της Ουκρανίας –χωρίς να είναι σαφές, ούτε για την Ουάσιγκτον, ποια μορφή και έκταση θα μπορούσε να λάβει η ρωσική επιθετικότητα.

Η ίδια η CIA έχει «δώσει» την Τετάρτη 16η Φεβρουαρίου ως πιθανή «ημέρα εισβολής», εκτίμηση που δεν έχει τεκμηριωθεί από σχετικά στοιχεία.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει συγκεντρώσει πλέον επαρκή δύναμη ακόμη για πλήρους κλίμακας εισβολή· εντούτοις ακόμη και τώρα ουδείς μετά βεβαιότητας γνωρίζει εάν όντως έχει αποφασίσει να κινηθεί στρατιωτικά και σε αυτό που συντείνουν οι αναλυτές είναι ότι εάν δεν το πράξει, δεν είναι η φρενήρης διπλωματία που θα το έχει αποτρέψει, αλλά δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του εξ αρχής.

Διάγγελμα Ζελένσκι: «Μας λένε ότι την 16η Φεβρουαρίου θα γίνει επίθεση»

Τη στιγμή που δυτικές πρεσβείες κλείνουν η μία μετά την άλλη, πτήσεις αναστέλλονται, το διπλωματικό προσωπικό απομακρύνεται και πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, έχουν καλέσει τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα την ουκρανική επικράτεια, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε το απόγευμα της Δευτέρας διάγγελμα κηρύσσοντας την 16η Φεβρουαρίου ημέρα εθνικής ενότητας, κατά την οποία οι σημαίες της Ουκρανίας θα υψωθούν σε όλα τα δημόσια κτήρια και ο εθνικός ύμνος θα ακουστεί παντού στις 10 το πρωί.

«Μας λένε ότι η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η ημέρα της επίθεσης. Εμείς θα την μετατρέψουμε σε ημέρα ενότητας» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος -ο οποίος το προηγούμενο διάστημα δεν είχε κρύψει την ενόχλησή του έναντι της διακυβέρνησης Μπάιντεν για τη ρητορική περί επικείμενης εισβολής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria