Ουκρανία: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες στη Λευκορωσία – Τι δηλώνουν Μόσχα και Κίεβο - OlaDeka

Ουκρανία: Σε εξέλιξη οι συνομιλίες στη Λευκορωσία – Τι δηλώνουν Μόσχα και Κίεβο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συνομιλίες στο Γκόμελ της Λευκορωσίας ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία με την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση για να σταματήσει ο πόλεμος

Όλος ο πλανήτης έχει στραμμένα τα μάτια του στο Γκόμελ της Λευκορωσίας όπου είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία για να βρεθεί λύση και να σταματήσει ο πόλεμος.

Τις δύο αντιπροσωπείες καλωσόρισε ο Λευκορώσος υπουργός Εξωτερικών, Βλαντίμιρ Μακέι και τους μετέφερε το μήνυμα ότι είναι ασφαλείς. Στη συνέχεια με αυστηρό τρόπο ζητήθηκε από τους δημοσιογράφους να αποχωρήσουν από την αίθουσα.

Δείτε το βίντεο

Ποιοι συμμετέχουν στις αντιπροσωπείες

Της ουκρανικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο οποίος συνοδεύεται από τον Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας. Το «παρών» δίνει και ο ηγέτης του κόμματος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Νταβίντ Αρακάμια.

Η ρωσική αντιπροσωπεία αποτελείται από εκπροσώπους της προεδρικής διοίκησης, του υπουργείου Άμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, καθώς και της κρατικής Δούμας.

Η ρωσική πλευρά δεν θα προχωρήσει σε ενημέρωση αναφορικά με τις θέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία, ανέφερε το Κρεμλίνο, συμπληρώνοντας πως οι διαπραγματευτές θα πρέπει να επικοινωνήσουν σιωπηλά.

Οι στόχοι των δύο πλευρών

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επιτευχθεί συμφωνία που να είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών στις συνομιλίες της με την Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι σήμερα, πριν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον Μεντίνσκι, η ρωσική αντιπροσωπεία δεν έχει κοιμηθεί όλη τη νύχτα, ενώ η ώρα που θα έφτανε στη Λευκορωσία η ουκρανική αντιπροσωπεία άλλαξε πολλές φορές.

Σύμφωνα με την προεδρία της Ουκρανίας, ο βασικός στόχος των συνομιλιών είναι η κατάπαυση πυρός και η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την ουκρανική επικράτεια.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έγινε γνωστό ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με τη Ρωσία ζητεί την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας και όπως μετέδωσαν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε με ελικόπτερα

Μήνυμα Ζελένσκι πριν από την έναρξη των συνομιλιών

«Είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε», λέει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μήνυμά του την πέμπτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία και λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών ανάμεσα σε Κίεβο και Μόσχα στη Λευκορωσία.

Στο μήνυμά του ο Ζελένσκι τονίζει ότι «ο καθένας μας είναι ένας πολεμιστής» για την Ουκρανία επιχειρώντας να εμψυχώσει παράλληλα τους συμπατριώτες του με τη φράση «ο καθένας μας θα κερδίσει».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επανέλαβε ότι απελευθερώνονται οι φυλακισμένοι με στρατιωτική εμπειρία που μπορούν να βοηθήσουν τη χώρα να αμυνθεί. «Μια δύσκολη, αλλά απαραίτητη απόφαση για να υπερασπίσουμε τη χώρα», όπως είπε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε, επίσης, ότι συνολικά 16 είναι τα παιδιά που έχουν σκοτωθεί τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες, ενώ άλλα 45 είναι τα παιδιά που έχουν τραυματιστεί.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε, ακόμα, ότι είναι 4.500 οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη, πρώτη ημέρα της εισβολής, ενώ απευθυνόμενος στους Ρώσους στρατιώτες τους είπε «σώστε τις ζωές σας και φύγετε».

Αίτημα για ένταξη στην ΕΕ

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από την ΕΕ να ενταχθεί η Ουκρανία στην Ένωση με μια νέα, ειδική διαδικασία.

ΝΑΤΟ και ΕΕ στέλνουν όπλα και πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες έγινε γνωστό ότι ΝΑΤΟ και ΕΕ στέλνουν όπλα και πολεμικά αεροπλάνα στην Ουκρανία.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ από τη μεριά του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι μίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον επαίνεσε για το θάρρος του λαού και των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την Ουκρανία με αμυντικούς πυραύλους, όπλα ενάντια στα τεθωρακισμένα, ενώ θα στείλει και ανθρωπιστική βοήθεια.

Την ίδια ώρα ο Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε ότι έγινε δεκτό το αίτημα της Ουκρανίας να ενισχυθεί με πολεμικά αεροπλάνα. «Θα τους ενισχύσουμε με περισσότερα πολεμικά αεροπλάνα. Δεν συζητάμε μόνο για πυρομαχικά. Τους παρέχουμε σημαντικότερα όπλα για τον πόλεμο», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα είχε κάνει το αίτημα εκ μέρους της Ουκρανίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria