Αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις, αλλά και τσουχτερά πρόστιμα βρίσκονται εκατοντάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που έπεσαν στα «δίχτυα» των διωκτικών αρχών, για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έβγαλαν «λαβράκια» κατά τη διάρκεια του ενδεκάμηνου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021, οπότε και καταγράφεται έκρηξη κρουσμάτων ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και μεγάλης φοροδιαφυγής.
Διορία 6 μηνών θα έχουν μία σειρά από επαγγελματίες προκειμένου να συμμορφωθούν προ τις κείμενες διατάξεις και να διορθώσουν λάθη τους, αποφεύγοντας έτσι πρόστιμα της ΑΑΔΕ που φτάνουν μέχρι και το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα λογιστές, μεσίτες ακινήτων, έμποροι αυτοκινήτων και αγαθών μεγάλης αξίας που κατηγορούνται ότι εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος και αυτό διότι δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν τις Αρχές για ύποπτες συναλλαγές των πελατών τους.
Όπως προβλέπεται στην σχετική νομοθεσία, τα πρόσωπα αυτά, λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας οφείλουν να τηρούν με ευλάβεια την κείμενη νομοθεσία και να εφαρμόζουν μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τους πελάτες τους, και στην περίπτωση που διαπιστώνονται ύποπτες ή ασυνήθεις συναλλαγές ή δραστηριότητες των πελατών τους να ενημερώνουν άμεσα τις Αρχές.
Μέχρι τώρα προβλέπονται όπως οι κυρώσεις επιβάλλονταν άμεσα, για όσους παραβαίνουν τις υποχρεώσεις, αλλά πλέον σύμφωνα με την νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, έχουν προθεσμία έξι μηνών για να λάβουν διορθωτικά μέτρα και να γλιτώσουν τα πρόστιμα.
Η νέα απόφαση Πιτσιλή, αναφέρεται στα υπόχρεα πρόσωπα αρμοδιότητας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, τα οποία υποχρεούνται να εφαρμόζουν τα μέτρα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.
Τα πρόσωπα αυτά (νομικά και φυσικά) είναι:
-Εξωτερικοί λογιστές – φοροτεχνικοί και νομικά πρόσωπα παροχής λογιστικών – φοροτεχνικών υπηρεσιών, καθώς και ιδιώτες ελεγκτές.
-Μεσίτες ακινήτων, για συναλλαγές των οποίων η αξία ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ανεξαρτήτως αν το ποσό αυτό αφορά αγορά, πώληση ή μηνιαίο μίσθωμα εκμίσθωσης ακινήτου.
-Έμποροι και εκπλειστηριαστές αγαθών μεγάλης αξίας, όταν η αξία της συναλλαγής ανέρχεται σε τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το εάν αυτή διενεργείται με μια μόνο πράξη ή με περισσότερες, μεταξύ των οποίων φαίνεται να υπάρχει κάποια σχέση. Ως έμποροι αγαθών μεγάλης αξίας νοούνται ιδίως:
-Οι επιχειρήσεις εξόρυξης, παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας πολύτιμων και ημιπολύτιμων λίθων, οι επιχειρήσεις παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας πολύτιμων μετάλλων και παράγωγων προϊόντων, οι επιχειρήσεις εμπορίας μαργαριταριών και κοραλλιών και οι επιχειρήσεις κατασκευής και εμπορίας κοσμημάτων και ρολογιών,
-οι επιχειρήσεις εμπορίας παλαιών αντικειμένων αξίας (αντίκες), αρχαιοτήτων, μεταλλίων, παλαιών γραμματοσήμων και νομισμάτων και λοιπών συλλεκτικών ειδών αξίας, καθώς και οι επιχειρήσεις ή επαγγελματίες παραγωγής ή κατασκευής και εμπορίας έργων και αντικειμένων τέχνης γενικά, καθώς και μουσικών οργάνων,
-πρόσωπα που εμπορεύονται ή ενεργούν ως μεσάζοντες στο εμπόριο έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου που πραγματοποιείται σε αίθουσες έργων τέχνης και οίκους δημοπρασιών,
-οι επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ταπήτων και χαλιών, ειδών γουνοποιίας, δερμάτινων ειδών και ενδυμάτων γενικά,
-οι επιχειρήσεις εμπορίας επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, ελικοπτέρων, αεροσκαφών και σκαφών αναψυχής γενικά.
Στη νέα απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος: «στα υπόχρεα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους από τις διατάξεις του Ν.4557/2018, επιβάλλεται με απόφαση των αρμόδιων εποπτικών αρχών, σωρευτικά ή διαζευκτικά, είτε η λήψη συγκεκριμένων διορθωτικών μέτρων, προκειμένου να συμμορφωθούν με αυτές, εντός τακτού χρονικού διαστήματος που ορίζεται με την παρούσα σε περίοδο έξι (6) μηνών από την παραλαβή της Απόφασης λήψης διορθωτικών μέτρων, για τα εποπτευόμενα από την ΑΑΔΕ υπόχρεα πρόσωπα, είτε μία ή περισσότερες από τις κατωτέρω κυρώσεις»:
α) Στα υπόχρεα νομικά πρόσωπα ή οντότητες:
- πρόστιμο σε βάρος του νομικού προσώπου ή της οντότητας μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.
- Πρόστιμο σε βάρος των μελών του διοικητικού συμβουλίου, του διευθύνοντος συμβούλου, των διευθυντικών στελεχών ή άλλων υπαλλήλων του νομικού προσώπου ή της οντότητας, υπεύθυνων για την τέλεση των παραβάσεων ή ασκούντων ανεπαρκή έλεγχο ή εποπτεία επί των υπηρεσιών, υπαλλήλων και δραστηριοτήτων του νομικού προσώπου ή της οντότητας, λαμβανομένης υπόψη της θέσης ευθύνης και των εν γένει καθηκόντων τους, μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ.
- Απομάκρυνση των ανωτέρω προσώπων από τη θέση τους, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, και απαγόρευση ανάληψης άλλης αντίστοιχης θέσης.
- Δημόσια ανακοίνωση που αναφέρει το νομικό πρόσωπο ή την οντότητα και την φύση της παράβασης.
- Οριστική απαγόρευση της άσκησης ορισμένων δραστηριοτήτων του νομικού προσώπου ή της οντότητας, της ίδρυσης νέων υποκαταστημάτων στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα ή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου αν πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία.
- Σε περίπτωση σοβαρών ή επανειλημμένων παραβάσεων, οριστική ή προσωρινή ανάκληση ή αναστολή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της άδειας λειτουργίας του νομικού προσώπου ή της οντότητας ή απαγόρευση της άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
β) Στα υπόχρεα φυσικά πρόσωπα:
- πρόστιμο μέχρι ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ,
- δημόσια ανακοίνωση που αναφέρει το φυσικό πρόσωπο και την φύση της παράβασης,
- οριστική ή προσωρινή απαγόρευση της άσκησης της επιχειρηματικής ή επαγγελματικής τους δραστηριότητας.