Κυβερνητική έκθεση προειδοποιεί: Tο Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για "εξω-ατμοσφαιρική πυρηνική επίθεση" - OlaDeka

Κυβερνητική έκθεση προειδοποιεί: Tο Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται για “εξω-ατμοσφαιρική πυρηνική επίθεση”

Ένα τέτοιο γεγονός θα ήταν σενάριο “μόνιμου θανάτου” χειρότερο από οποιαδήποτε ηλεκτρονικά όπλα ή αντι-δορυφορικά όπλα τροχιάς, αναφέρει νέα έκθεση

Η κυβέρνηση λέει ότι το διάστημα θα είναι ένα μελλοντικό πεδίο μάχης με την πιο επικίνδυνη απειλή να είναι μια “εξω-ατμοσφαιρική πυρηνική επίθεση”.

Σε έκθεση του Υπουργείου Άμυνας, το κυβερνητικό σώμα περιέγραψε ένα τέτοιο γεγονός ως σενάριο “μόνιμου θανάτου”. Αυτό θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο από τον ηλεκτρονικό πόλεμο, τα λέιζερ, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ή τα ASATs σε τροχιά (αντι-δορυφορικά όπλα).

“Ο διαστημικός τομέας θα μπορούσε να διαταραχθεί (είτε προσωρινά είτε μακροπρόθεσμα και ενδεχομένως σε κρίσιμες στιγμές) ή να στοχευθεί από απειλές που κυμαίνονται από μη κινητικές επιδράσεις και ηλεκτρονικό πόλεμο έως κινητική επίθεση”, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση, ωστόσο, δεν αναφέρεται σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την πιθανότητα μιας τέτοιας επίθεσης. Ο Independent όμως, βρέθηκε στο Υπουργείο Άμυνας για περισσότερες πληροφορίες.

“Το διάστημα έχει φέρει πρωτοφανή πλεονεκτήματα και νέες απειλές. Η καθημερινή ζωή εξαρτάται από αυτό και, για τις Ένοπλες Δυνάμεις, το διάστημα στηρίζει ζωτικές, μαχητικές τεχνολογίες”, έγραψε στην έκθεση ο Μπεν Ουάλας, Κοινοβουλευτικός Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας.

“Το διάστημα μας επιτρέπει να διοικούμε και να ασκούμε έλεγχο σε παγκόσμιο επίπεδο, να παρέχουμε επιτήρηση, [και] νοημοσύνη”, καθώς και προειδοποίηση κατά των πυραύλων.

Η πρόσβαση στο διάστημα έχει γίνει φθηνότερη και ευκολότερη με την ανάπτυξη μεγα-αστερισμών και επαναχρησιμοποιήσιμων πυραύλων, όπως αυτών που δημιουργούνται από το SpaceX και το πρόγραμμα Kuiper του Amazon, καθιστώντας την περιοχή πιο “ανταγωνιστική, πλήρη και αμφισβητούμενη”.

Οι χώρες που θα μπορούσαν να αντιταχθούν προς το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Ρωσία και η Κίνα – και οι δύο αναφέρονται στην έκθεση – θα μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό πόλεμο, άμεσα ενεργειακά όπλα, συν-τροχιακά αντι-δορυφορικά όπλα και αντι-δορυφορικούς πυραύλους άμεσης πλανητικής πρόσβασης για να “αναχαιτίσουν και να εκμεταλλευτούν τις δορυφορικές επικοινωνίες, να απειλήσουν και ενδεχομένως να καταστρέψουν τα διαστημικά μας συστήματα”.

Προκειμένου να προστατευθεί από αυτό, η κυβέρνηση “εξετάζει πιθανές ευκαιρίες” για τη βελτίωση του Skynet – του αμυντικού δορυφόρου – με μεγαλύτερους αισθητήρες, συμπεριλαμβανομένων αισθητήρων κβαντικού πεδίου, δευτερευόντων ωφέλιμων φορτίων και περισσότερης διαστημικής αναγνώρισης.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην προληπτική άμυνα μέσω της συλλογής πληροφοριών. “Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε, να επιδιώκουμε, να κατανοούμε και, κατά περίπτωση, να ανταποκρινόμαστε σε ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντά μας στο διάστημα”, αναφέρει.

“Χαιρετίζουμε την αναγνώριση του ΝΑΤΟ ότι οι επιθέσεις προς, από ή εντός του διαστήματος αποτελούν σαφή πρόκληση για την ασφάλεια της Συμμαχίας και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίκληση του άρθρου 5 της Βορειοατλαντικής Συνθήκης. Θα επιδιώξουμε κατάλληλες απαντήσεις σύμφωνα με το διεθνές και το εσωτερικό δίκαιο.”

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι υπάρχουν “πολυάριθμοι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που έχουν δυνατότητα να διαταράξουν τις ικανότητές μας τόσο στο διάστημα όσο και στο έδαφος”, όπως τα διαστημικά σκουπίδια και οι καιρικές συνθήκες όπως οι ηλιακές εκλάμψεις “που θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των δορυφόρων ή να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες.”

Αυτές οι προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν σε μεταγενέστερη έκθεση του Τμήματος Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής.

Οι ειδικοί πρότειναν την απαγόρευση όλων των αντι-δορυφορικών όπλων λόγω των πιθανών επιπτώσεών τους στα διαστημικά σκουπίδια. Οι αστροναύτες, οι διαστημικοί οργανισμοί και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τα Ηνωμένα Έθνη σε επιστολή τους να απαγορεύσουν τα όπλα που “χρησιμοποιούν χτυπήματα υψηλής ταχύτητας μέσω ενός “οχήματος θανάτου” ή θραύσματα για να καταστρέψουν ή να ακινητοποιήσουν αντικείμενα σε τροχιά.”

Η Ρωσία τον Ιούλιο και το Δεκέμβρη του 2020 “διεξήγαγε μια μη καταστροφική δοκιμή ενός διαστημικού αντι-δορυφορικού όπλου”, σύμφωνα με τη Διαστημική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Κίνα αναπτύσσει επίσης πυραύλους και ηλεκτρονικά όπλα που θα μπορούσαν να στοχεύουν δορυφόρους υψηλής και χαμηλής τροχιάς, σύμφωνα με έκθεση του Πενταγώνου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, εξερευνούν το διάστημα. Οι αναφορές δείχνουν ότι θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το δικό τους διαστημικό όπλο που θα μπορούσε προφανώς να υποβαθμίσει ή να καταστρέψει έναν δορυφόρο στόχο ή ένα διαστημικό σκάφος. Ένα τέτοιο όπλο θα είχε αποκαλυφθεί το 2020, αλλά η πανδημία και τα σχέδια αποχώρησης από το Αφγανιστάν υπό τη διοίκηση του Τραμπ καθυστέρησαν μια τέτοια ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από Independent

Μετάφραση – Επιμέλεια: Ειρήνη Παγκουλίδου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria