ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ - OlaDeka

ΚΡΙΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Μακρόν: Ο Πούτιν είπε ότι δεν θα κλιμακώσει στην Ουκρανία, μα ίσως χρειαστούν μήνες για επίλυση της κρίσης. Τα σχόλια του Γάλλου προέδρου έγιναν μετά από διάψευση του Κρεμλίνου περί συμφωνίας- «θα χρειαστεί χρόνος», τόνισε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε την Τρίτη πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν του είπε ότι δεν θα κλιμάκωνε περαιτέρω την κρίση στην Ουκρανία κατά τις μαραθώνιες συνομιλίες τους μία ημέρα νωρίτερα, προσθέτοντας ωστόσο ότι για να λυθεί η κρίση θα χρειαστεί χρόνος, ίσως και μήνες.

Τα σχόλια του Μακρόν στο πλαίσιο επίσκεψης στο Κίεβο έγιναν αφού το Κρεμλίνο διέψευσε αναφορές πως ο ίδιος και ο Πούτιν κατέληξαν σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως «στην παρούσα κατάσταση η Μόσχα και το Παρίσι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνίες».

Ο Μακρόν είχε συνάντηση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι εν μέσω των αυξανόμενων φόβων περί ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, μα επιμένει πως δεν σχεδιάζει να επιτεθεί.

Το Κρεμλίνο θέλει εγγυήσεις από τη Δύση πως το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί ως μέλη του την Ουκρανία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, πως θα σταματήσει τις αναπτύξεις οπλικών συστημάτων εκεί και ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την ανατολική Ευρώπη- απαιτήσεις που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απορρίπτουν ως απαράδεκτες.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι ο Μακρόν είπε πως ο Πούτιν του είπε κατά την άνω των πέντε ωρών συνάντησή του τη Δευτέρα πως «δεν θα άρχιζε κλιμάκωση. Νομίζω πως αυτό είναι σημαντικό».

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν είπε επίσης πως δεν θα υπάρξει ρωσική «μόνιμη στρατιωτική βάση» ή «ανάπτυξη» στη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία είχε στείλει μεγάλη στρατιωτική δύναμη για ασκήσεις που πρόκειται να αρχίσουν σύντομα.

Ο Πεσκόφ είπε πως η απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων από τη Λευκορωσία μετά τις ασκήσεις ήταν εξαρχής το σχέδιο.

Ο Μακρόν είπε πως τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ζελένσκι του επιβεβαίωσαν πως ήταν πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ, με σκοπό τον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Η ειρηνευτική συμφωνία του 2015 είναι «η μόνη οδός που επιτρέπει την ειρήνη…και την εύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης».

Ο Μακρόν είπε ότι οι προεδρικοί σύμβουλοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος για τη μείωση των εντάσεων, ωστόσο «θα χρειαστεί χρόνος για να έχουμε αποτελέσματα» είπε, σημειώνοντας ότι μια επίλυση της κρίσης ίσως να χρειαζόταν μήνες. 

Οι ηγέτες της Δύσης τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιδοθεί σε πολλαπλούς γύρους διπλωματικών προσπαθειών, ελπίζοντας σε αποκλιμάκωση των εντάσεων και αποτροπή μιας εισβολής. Συνομιλίες υψηλού επιπέδου έχουν λάβει χώρα με φόντο στρατιωτικές ασκήσεις σε Ρωσία και Λευκορωσία. Την Τρίτη το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είπε πως έξι μεγάλα αποβατικά μετέβαιναν από τη Μεσόγειο στη Μαύρη Θάλασσα για ασκήσεις.

Ο Μακρόν είπε πως δεν περίμενε ο Πούτιν να προβεί σε «χειρονομίες» τη Δευτέρα, λέγοντας πως σκοπός του ήταν η «αποτροπή μιας κλιμάκωσης και το άνοιγμα νέων προοπτικών…αυτός ο σκοπός επετεύχθη».

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως ο Πούτιν «έστησε μια συλλογική παγίδα» όταν έβαλε μπροστά την ανταλλαγή εγγράφων με τις ΗΠΑ. Η Μόσχα υπέβαλε τις απαιτήσεις της στην Ουάσινγκτον υπό τη μορφή προσχεδίων συμφωνιών που δημοσιοποιήθηκαν και επέμεινε σε μια γραπτή απάντηση, που διέρρευσε στον Τύπο.

«Στην ιστορία της διπλωματίας δεν υπήρξε ποτέ κρίση που να διευθετήθηκε μέσω ανταλλαγών γραμμάτων που πρόκειται να δημοσιευτούν μετά» είπε, προσθέτοντας πως αυτός ήταν ο λόγος που ταξίδεψε στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες.

Ο Πούτιν είπε μετά τη συνάντηση ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αγνόησαν τις απαιτήσεις της Μόσχας, μα υπέδειξε πως ήταν έτοιμος να συνεχίσει τις συνομιλίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε ηρεμία από όλες τις πλευρές, επαινώντας τον Ζελένσκι για την ψυχραιμία που δείχνει ο ίδιος, αλλά και ο ουκρανικός λαός, «μπροστά στη στρατιωτική πίεση στα σύνορά σας και στη χώρα σας».

Από πλευράς του ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως η Ουκρανία επιζητά χειροπιαστά βήματα από τον Πούτιν που θα αποδεικνύουν ότι επιδιώκει στα αλήθεια αποκλιμάκωση και απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα.

«Είναι πάντα καλό να είναι τα πράγματα ανοιχτά, αν είναι αλήθεια και όχι παιχνίδι, μα στα σοβαρά…και κατανοώντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος» είπε ο Ζελένσκι. «Δεν εμπιστεύομαι τα λόγια, πιστεύω ότι κάθε πολιτικός μπορεί να επιδείξει διαφάνεια προβαίνοντας σε χειροπιαστά βήματα» πρόσθεσε. Επίσης, είπε ότι αναμένει «στο προσεχές μέλλον» να υπάρξουν συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας, Γαλλίας και Γερμανίας για την επίλυση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία. 

 Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, BBC

Via

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria