ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ VIDEO GAMES ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΤΗ; - OlaDeka

ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ VIDEO GAMES ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΤΗ;

Μήπως τελικά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δράσης είναι ένας πολύ απλός τρόπος να βελτιώσουν τα παιδιά σας τις αναγνωστικές τους δεξιότητες;

Αγχώνεστε για την απόδοση του παιδιού σας στο σχολείο, για το αν είναι καλός μαθητής ή καλή μαθήτρια, για το πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει το καινούργιο παραμύθι που του αγοράσατε; Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να δείτε τα video games με άλλο μάτι. Ίσως δεν χρειάζεται να είστε τόσο αυστηροί και να προσπαθείτε διαρκώς να κρατήσετε τα παιδιά σας μακριά από την οθόνη και το χειριστήριο.

Τι έδειξε πείραμα σε μαθητές σχολείου

Ιταλοελβετική ομάδα επιστημόνων υποστηρίζει ότι οι αναγνωστικές δεξιότητες των μικρών μαθητών μπορούν να βελτιωθούν μέσω ενός βιντεοπαιχνιδιού δράσης κατάλληλου για τις ηλικίες αυτές. Όπως εξηγούν, η αποκωδικοποίηση, δηλαδή η ικανότητα να μεταφράζουμε το γράμματα σε ήχους, είναι ένα από τα βασικά σημεία για την εκμάθηση της ανάγνωσης, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό.

«Η ανάγνωση απαιτεί πολλούς μηχανισμούς, όπως το να ξέρουμε πώς να κινούμε τα μάτια μας στη σελίδα ή πώς να χρησιμοποιούμε τη μνήμη εργασίας για να σχηματίσουμε μια πρόταση που βγάζει νόημα», επισημαίνει η Daphné Bavelier, καθηγήτρια στη Σχολή Ψυχολογίας και Επιστημών Αγωγής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.

«Αυτές οι δεξιότητες βελτιώνονται με τα βιντεοπαιχνίδια δράσης», εξηγεί η Angela Pasqualotto, πρώτη συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό Nature Human Behaviour, που βασίστηκε στη διδακτορική διατριβή της στο Τμήμα Ψυχολογίας και Γνωστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου του Trento.

Κάνουν τα video games ένα παιδί καλύτερο μαθητή;
Unsplash Kelly Sikkema

Παιχνίδια φιλικά για παιδιά

Για τους σκοπούς της παραπάνω μελέτης, σχεδιάστηκε ένα βιντεοπαιχνίδι που συνδυάζει τα λεγόμενα action video games (βιντεοπαιχνίδια δράσης) με μίνι παιχνίδια τα οποία εκπαιδεύουν διαφορετικές εκτελεστικές λειτουργίες, που απαιτούνται κατά την ανάγνωση, όπως η μνήμη εργασίας και η νοητική ευελιξία.

Το παιχνίδι αναπαράγει έναν φανταστικό κόσμο, όπου το παιδί με τη βοήθεια ενός ιπτάμενου πλάσματος πρέπει να ολοκληρώσει διάφορες αποστολές. Η ιδέα είναι να αναπαραχθούν τα συστατικά ενός παιχνιδιού δράσης, χωρίς το κομμάτι της βίας.

Η ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ.

Στη συνέχεια, 150 Ιταλοί μαθητές, ηλικίας 8 έως 12 ετών, χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη έπαιξε το ειδικά σχεδιασμένο βιντεοπαιχνίδι και η δεύτερη ένα παιχνίδι που διδάσκει στα παιδιά κώδικα.

«Πρώτα, όμως, εξετάσαμε την ικανότητα των παιδιών να διαβάζουν λέξεις, μη λέξεις και παραγράφους. Επίσης, πραγματοποιήσαμε τεστ που μετρούν τον έλεγχο της προσοχής τους», εξηγεί η κ. Bavelier.

Τέλος, τα παιδιά ακολούθησαν την εκπαίδευση που τους ανατέθηκε για έξι εβδομάδες, παίζοντας στην ουσία τα παραπάνω παιχνίδια δύο ώρες την εβδομάδα υπό την επίβλεψη των ειδικών στο σχολείο τους.

Κάνουν τα video games ένα παιδί καλύτερο μαθητή;
iStock

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη των video games

Μετά το τέλος των 6 εβδομάδων, οι επιστήμονες επανέλαβαν τα τεστ στις δύο ομάδες παιδιών. «Βρήκαμε επταπλάσια βελτίωση στον έλεγχο προσοχής των παιδιών που έπαιξαν το βιντεοπαιχνίδι δράσης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου», λέει η κ. Pasqualotto.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε, επίσης, μια σαφή βελτίωση στην ικανότητα ανάγνωσης, όχι μόνο ως προς την ταχύτητα, αλλά και ως προς την ακρίβεια. Βελτίωση που σημειώθηκε παρά το γεγονός ότι το βιντεοπαιχνίδι δράσης δεν απαιτεί καμία δραστηριότητα ανάγνωσης. Από την άλλη, η ομάδα ελέγχου δεν παρουσίασε κάποια βελτίωση.

«Πραγματοποιήσαμε τρεις επιπλέον αξιολογήσεις στους 6, 12 και 18 μήνες μετά την εκπαίδευση, και σε κάθε περίπτωση η ομάδα των video games είχε καλύτερες επιδόσεις από την ομάδα ελέγχου, γεγονός που αποδεικνύει ότι αυτές οι βελτιώσεις διατηρήθηκαν σε βάθος χρόνου», συμπληρώνει. Επιπλέον, βελτιώθηκαν σημαντικά και οι βαθμοί στη γλώσσα των Ιταλικών.

Πριν, ωστόσο, τρέξετε στα μαγαζιά για να προμηθευτείτε παιχνίδια για τους μικρούς μαθητές, καλό είναι να θυμάστε ότι τα παραπάνω πειράματα αφορούν ειδικά σχεδιασμένο παιχνίδι. Επίσης, ο χρόνος που περνούσαν οι μαθητές παίζοντας ήταν συγκεκριμένος μέσα στην εβδομάδα και όχι ατελείωτες ώρες κάθε μέρα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria