Η ρωσική εισβολή «τορπίλη» για την τουρκική οικονομία - OlaDeka

Η ρωσική εισβολή «τορπίλη» για την τουρκική οικονομία

Οι προοπτικές της τουρκικής οικονομίας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επισημαίνει σε έκθεσή της η Oxford Economics.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της συμβουλευτικής εταιρείας, η Τουρκία θα δεχθεί πλήγμα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μέσω τριών κύριων καναλιών: του τουρισμού, των τιμών της ενέργειας και της διαταραχής των χρηματοπιστωτικών αγορών, που αναμένεται να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στις τιμές αλλά και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Συνολικά, εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος της επίθεσης, μπορεί να μειώσει κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες την αρχική πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,5% για το 2022 για την Τουρκία.

Το μεγαλύτερο πλήγμα

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος αναμένεται να καταγραφεί στον τουρισμό. Το 2021 οι αφίξεις από τη Ρωσία αντιπροσώπευαν το 19% του συνόλου των τουριστών και από την Ουκρανία το 8,3%.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας θα συμπιέσει περαιτέρω τα εισοδήματα των νοικοκυριών μέσω του υψηλότερου κόστους εισαγωγής, αφήνοντας τη λίρα ακόμα πιο ευάλωτη, και επιβαρύνοντας περαιτέρω τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε υψηλό δύο δεκαετιών, στο σχεδόν 50%. Εκτιμούν μάλιστα, ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί στο 60%.

Η Oxford Economics αναφέρει επίσης, ότι δεν προβλέπει προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό της Τουρκίας από τη Ρωσία. Προσθέτει όμως, ότι αυτό θα είχε περαιτέρω δυσμενείς επιπτώσεις, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας και προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της Τουρκίας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria