Η Μόσχα έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο: Θα στείλουμε αντιπροσωπεία στο Μινσκ - OlaDeka

Η Μόσχα έτοιμη για συνομιλίες με το Κίεβο: Θα στείλουμε αντιπροσωπεία στο Μινσκ

Η Ρωσία είναι έτοιμη να στείλει την αντιπροσωπεία της στο Μινσκ για συνομιλίες με την Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

“Όπως γνωρίζετε, σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας. Αρχικά, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι στόχος της επιχείρησης ήταν να βοηθήσει Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ, μεταξύ άλλων με την αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας. Και αυτό, στην πραγματικότητα, αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του ουδέτερου καθεστώτος”, δήλωσε ο Πεσκόφ.

“Σε αυτό το πλαίσιο, σε απάντηση της πρότασης του Ζελένσκι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι έτοιμος να στείλει στο Μινσκ μια ρωσική αντιπροσωπεία σε επίπεδο εκπροσώπων του υπουργείου Άμυνας, του υπουργείου Εξωτερικών και της προεδρικής διοίκησης για διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία”, δήλωσε.

“Να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” 

Νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι κάλεσε τον Ρώσο ομόλογο του Πούτιν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

“Θέλω να απευθύνω έκκληση στον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά […] ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να σταματήσει ο θάνατος ανθρώπων”, δήλωσε ο Ζελένσκι σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δημοσιεύθηκε στο κανάλι του στο Telegram, σύμφωνα με το Sputnik.

Ο Ζελένσκι κάλεσε επίσης την Ευρώπη να ενεργήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους ότι πολιτικολογούν καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν προς το Κίεβο.

“Η Ευρώπη έχει αρκετή ισχύ για να σταματήσει αυτήν την επίθεση”, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι όλα, από την απαγόρευση της εισόδου των Ρώσων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τον αποκλεισμό από το SWIFT και ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, πρέπει να βρεθούν στο τραπέζι.

“Μπορείτε ακόμη να σταματήσετε αυτήν την επίθεση. Πρέπει να ενεργήσετε με ταχύτητα”, είπε.

Κάλεσε ακόμη τους Ευρωπαίους πολίτες να διαδηλώσουν ώστε να υποχρεώσουν τις κυβερνήσεις τους να αναλάβουν πιο αποφασιστική δράση. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως η ρωσική επίθεση είναι σαν επανάληψη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Επίσης, ο ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα στους Ευρωπαίους που έχουν πολεμική εμπειρία να μεταβούν στην Ουκρανία για να απωθήσουν την εισβολή του ρωσικού στρατού. “Αν έχετε εμπειρία στην μάχη (…) μπορείτε να έρθετε στην χώρα μας για να υπερασπισθείτε την Ευρώπη”, είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ετοιμος για συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο ο Πούτιν 

Έτοιμος να δεχθεί συνομιλίες σε ανώτατο επίπεδο με την Ουκρανία εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, σε τηλεφωνική συνομιλία την οποία είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό δίκτυο CCTV.

“Οι ΗΠΑ και το NATO έχουν αγνοήσει τις λογικές ανησυχίες της Ρωσίας στο πεδίο της ασφάλειας, αθέτησαν πολλές φορές τις δεσμεύσεις τους και συνέχισαν να προωθούν την ανάπτυξη στρατιωτικών εξοπλισμών όλο και ανατολικότερα στην Ευρώπη, πιέζοντας το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας”, ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος στον Κινέζο ομόλογό του, σύμφωνα πάντα με το κινεζικό μέσο.

“Η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο με την Ουκρανία”, κατέληξε.

Σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, η Κίνα στηρίζει τη Ρωσία στις προσπάθειες να λύσει το ζήτημα της Ουκρανίας “μέσω διαλόγου”, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria