ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι το 2023 - OlaDeka

ΔΝΤ: «Καμπανάκι» για αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα μέχρι το 2023

Οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, που επιβάρυναν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021 που οδηγούν σε «ράλι» τον πληθωρισμό, ενδέχεται να συνεχιστούν και μέχρι το 2023.

Οι αναταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, που επιβάρυναν την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2021 που οδηγούν σε «ράλι» τον πληθωρισμό, ενδέχεται να συνεχιστούν και μέχρι το 2023 λόγω της πανδημίας, βάζοντας σε νέες δοκιμασίες την ΕΚΤ, προειδοποίησε σήμερα το ΔΝΤ.

Μάλιστα, χωρίς αυτούς τους περιορισμούς, οι οποίοι περιελάμβαναν κλείσιμο εργοστασίων και ελλείψεις εξαρτημάτων, η ανάπτυξη πέρυσι θα ήταν περίπου 2% υψηλότερη, ποσοστό ισοδύναμο με την αξία ανάπτυξης ενός έτους.

Όσον αφορά τη βιομηχανική παραγωγή της ζώνης του ευρώ το φθινόπωρο του 202, θα ήταν περίπου 6% υψηλότερη χωρίς τους περιορισμούς στην προσφορά.

Όπως αναφέρει η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ενώ οι περιορισμοί ήταν να χαλαρώσουν φέτος, η παραλλαγή Όμικρον δημιούργησε νέες αβεβαιότητες .

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, παρά τη ραγδαία σύσφιξη της αγοράς εργασίας στη ζώνη του ευρώ, τα πρόσφατα στοιχεία και το ιστορικό προηγούμενο υποδηλώνουν ότι οι μισθοί θα αυξηθούν μόνο σε μέτρια επίπεδα, και ως εκ τούτου αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα πέσει ελαφρώς κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μόλις εξασθενίσει η πανδημία.

Έτσι η ΕΚΤ, σύμφωνα με το ταμείο, αποφάσισε ορθώς να διατηρήσει χαλαρή νομισματική πολιτική μέχρι ο πληθωρισμός σταθεροποιηθεί στο 2% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria