Δένδιας για προκλήσεις Ερντογάν: Η Τουρκία αμφισβητεί την ίδια της τη δέσμευση και παρουσία στο ΝΑΤΟ - OlaDeka

Δένδιας για προκλήσεις Ερντογάν: Η Τουρκία αμφισβητεί την ίδια της τη δέσμευση και παρουσία στο ΝΑΤΟ

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθεσε σε αμφισβήτηση την κυριαρχίας των ελληνικών νησιών υποστηρίζοντας ότι «το καθεστώς των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο», με τον υπουργό Εξωτερικών να κάνει λόγο για απαράδεκτες δηλώσεις που αμφισβητούν την ίδια την παρουσία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

«Οφείλω να πω ότι αυτή τη στιγμή, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την αλληλεγγύη και τη συνοχή της Δυτικής Συμμαχίας, σε μια περίοδο που αυτή η αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται με κάθε μορφή, είναι μάλλον περίεργο ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και Σύμμαχος, αποφάσισε να ξεκινήσει μια σειρά από προκλητικές και παράνομες ενέργειες εναντίον ενός άλλου κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, της Ελλάδας.

Οι πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου είναι εντελώς απαράδεκτες. Δεν είναι απλώς απαράδεκτες για εμάς. Έχουν απορριφθεί από την ΕΕ, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων», επισήμανε ο Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Φινλανδό ομόλογό του, Pekka Haavisto. 

Προκαλεί ο Ερντογάν για τα ελληνικά νησιά: Αμφιλεγόμενο το θέμα της κυριαρχίας τους 

Σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών προχώρησε μετά τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι «το καθεστώς των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο, επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ευχήθηκε» να μην αναγκαστούν από την Ελλάδα να θέσουν θέμα αμφισβήτησης κυριαρχίας και σε ανώτατο επίπεδο.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμένουμε σιωπηλοί στις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Στην πραγματικότητα, φέραμε αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ. Θα συνεχίσουμε να το κρατάμε στην ατζέντα και το επόμενο διάστημα. Ως προς αυτό, ο υπουργός μας τους προειδοποίησε ήδη. Ωστόσο, εάν η Ελλάδα συνεχίσει, φυσικά θα απευθύνουμε και προειδοποιήσεις στο υψηλότερο επίπεδο, αν χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών ήταν πάντοτε αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μας αναγκάσουν να θίξουμε αυτά τα διαφιλονικούμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο υπουργός μου τους προειδοποίησε σε χαμηλό επίπεδο για να μην μας αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση. Και καλώς έγινε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ο θάνατος 19 ανθρώπων δεν χωνεύεται εύκολα»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι «ειδικά ο θάνατος 19 ανθρώπων από το κρύο στα ελληνικά σύνορα δεν είναι κάτι που χωνεύεται εύκολα». Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ελληνικά σύνορα κι όχι τα τουρκικά, όπου συνέβη η τραγωδία.

«Φυσικά, ούτως ή άλλως έχουμε ενημερώσει τους Ευρωπαίους. Φυσικά, έχουμε γνωστοποιήσει και τί κάνουμε εμείς με τους μετανάστες. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε από εδώ και στο εξής. Από την άλλη, υπάρχουν αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη που λένε «έλα να τα πούμε». Θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τηλεδιασκέψεις μαζί τους, ίσως αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη», είπε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria