Βουτιά στις τιμές φυσικού αερίου κόντρα στις δραματικές εξελίξεις - OlaDeka

Βουτιά στις τιμές φυσικού αερίου κόντρα στις δραματικές εξελίξεις

Την΄ωρα που ο ρωσικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του στην Ουκρανία, έχοντας φτάσει λίγα χιλιόμετρα μόλις από το κέντρο της πόλης και τα κυβερνητικά κτίρια και ενώ η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις, η αγορά ενέργειας και έχει τη δική της δυναμική. Αυτή κινείται με βάση τις ροές της προσφοράς. Έτσι στο μέτωπο του φυσικού αερίου ύστερα από ένα 4ημερο ράλι έχουμε σήμερα «βουτιά» των τιμών, καθώς καταγράφεται αύξηση των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη, 

Σύμφωνα με το Bloomberg οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραγγέλνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τη Gazprom στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχουν με την ρωσική εταιρεία, αφού με αυτό τον τρόπο οι ρωσικές εισαγωγές είναι πιο φθηνές από ό,τι η τιμή σποτ στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας αυξήθηκαν σχεδόν 38% την Πέμπτη και αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% σήμερα. Η εξέλιξη αυτή είναι απροσδόκητη και έρχεται ύστερα από αρκετούς μήνες περιορισμένων ρωσικών εξαγωγών. 

Έτσι έχουμε πλήρη ανατροπή της εικόνας στις αγορές. Ενώ την Πέμπτη το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου στην Ευρώπη είχε κάνει άλμα έως και 62% – στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το 2005- σήμερα η τιμή του υποχώρησε έως και 28%. Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται 27% χαμηλότερα στα 97,88 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Άμστερνταμ. Πτώση 25% και για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, στα 222 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Διασφαλισμένη η επάρκεια στην Ελλάδα 

Την ανάγκη για συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκρηκτικές ανατιμήσεις υπογράμμισε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ενώ ανέπτυξε όλα τα βήματα που έχουν γίνει για να μην υπάρξει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, εάν κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου.

Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο συνεχίζεται δίχως διαταραχές, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι άλλες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο είναι σε συνεχή επικοινωνία με προμηθευτές, είπε ο υπουργός.

Ακόμη υπογράμμισε ότι ότι η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα είναι σε υψηλά επίπεδα και ότι χθες κατέπλευσε πλοίο που μετέφερε 108.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP.

Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ΔΕΗ+3,37% ο κ. Σκρέκας είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει διάστημα άνω των 30 ημερών, ενώ τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria