Α. Τσούκας στο SPUTNIK: «Για εμάς μπήκε ταφόπλακα» - OlaDeka

Α. Τσούκας στο SPUTNIK: «Για εμάς μπήκε ταφόπλακα»

Ως «ταφόπλακα» στον κλάδο τους, χαρακτηρίζουν οι Έλληνες γουνοποιοί τις κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά τους. Από το 2015 έως σήμερα οι γουνοποιοί έχουν χάσει εκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της τακτικής των Ευρωπαίων με εμπάργκο και κυρώσεις προς τη Ρωσία.Οι κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια, ευρωπαϊκή και φυσικά και στην ελληνική οικονομία.Ολόκληροι κλάδοι στην Ελλάδα, όπως η γουνοποιία, αναμένεται να υποστούν σοβαρότατες επιπτώσεις με τους γουνοποιούς να κάνουν λόγο για ασφυξία του κλάδου.Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας και του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας, μιλώντας στο Sputnik έκανε λόγο για «ταφόπλακα στον κλάδο».«Για εμάς φαίνεται ότι μπήκε ταφόπλακα. Έτσι δείχνουν τα πράγματα και μακάρι να κάνουμε λάθος» δήλωσε χαρακτηριστικά.Ο κλάδος της ελληνικής γούνας, όπως ανέφερε, από το 2015 και μετά που άρχισε η Ευρώπη το εμπάργκο προς τη Ρωσία πέρασε από το ζενίθ σε μείωση και πλέον οδεύει προς το ναδίρ, ενώ ενδιάμεσα χτυπήθηκε και από τη διετή πανδημία.

Ο πρώην πρόεδρος Δημήτρης Κοσμίδης επισκεπτόμενος τα γραφεία της ΕΟΓ συζήτησε τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις για τον κλάδο της γουνοποιίας με τον σημερινό πρόεδρο Άκη Τσούκα.

«Μας τελείωσε» η εξέλιξη με τις κυρώσεις λένε οι γουνοποιοί

Η ρωσική αγορά για τους Έλληνες γουνοποιούς ήταν η μεγαλύτερη καθώς «το 95% των εξαγωγών» τους γίνονταν προς τη Ρωσία, ενώ η εισροή χρημάτων ήταν τεράστια.«Το 2019 που ήταν η πιο άσχημη χρονιά μας, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία ήταν περίπου 46.000.000 ευρώ. Το κακό για εμάς ξεκίνησε από το 2015 που προσπάθησαν (σ.σ. η ΕΕ) να επιβάλει το εμπάργκο. Από εκεί ξεκίνησε το κακό. Σκεφτείτε ότι το 2014 οι εξαγωγές μας ήταν γύρω στα 300.000.000 ευρώ» εξήγησε ο κ. Τσούκας.Η σεζόν πώλησης για τους γουνοποιούς αρχίζει από τον Μάρτιο και τελειώνει μέσα στο φθινόπωρο. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας που οι αγορές ταλαιπωρήθηκαν εξαιτίας και των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, στην Καστοριά ετοιμάζονταν φέτος, όπως είπε ο κ. Τσούκας, να διοργανώσουν τη Διεθνή Έκθεση Γούνας η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε συμμετοχές αντιπροσώπων και εμπόρων και από τη Ρωσία όπου και κλείνονταν παραγγελίες εκατομμυρίων ευρώΗ σεζόν μας άρχιζε από τον Μάρτιο και πήγαινε μέχρι το φθινόπωρο. Μετά από δύο χρόνια απουσίας λόγω πανδημίας ετοιμαζόμασταν να κάνουμε τη διεθνή έκθεση στην Καστοριά, όπως καταλαβαίνετε τώρα ήρθε και αυτό και μας τελείωσε» κατέληξε ο κ. Τσούκας.

Υπενθυμίζεται ότι τα ξημερώματα της Πέμπτης 24/02, η Ρωσία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση αφού οι Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν βοήθεια για την αντιμετώπιση των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων.Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι η επιχείρηση στοχεύει τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως ο άμαχος πληθυσμός δεν κινδυνεύει.Επιπλέον, η Μόσχα ξεκαθάρισε ότι δεν έχει σχέδια να καταλάβει την Ουκρανία.

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria