Ακρίβεια: Τα καύσιμα παίρνουν τη σκυτάλη - Σφίγγει ο κλοιός για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - OlaDeka

Ακρίβεια: Τα καύσιμα παίρνουν τη σκυτάλη – Σφίγγει ο κλοιός για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Δεν έχει τέλος το μαρτύριο της ακρίβειας για τους καταναλωτές. Μετά το ράλι σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, την σκυτάλη παίρνουν οι τιμές των καυσίμων που έχουν εκτοξευθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα

Το νέο μέτωπο που ανοίγει στην ακρίβεια είναι όπως όλα δείχνουν αυτό των καυσίμων, όπου οι τιμές καλπάζουν και αγγίζουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ οι εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον είναι μάλλον δυσοίωνες.

Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι τιμές σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο (που μπορεί να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι πριν από μερικές εβδομάδες) παραμένουν στα ύψη, δημιουργούν έναν εξαιρετικά δύσκολα διαχειρίσιμο καθημερινό κόστος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της για το πακέτο στήριξης απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, που θα αφορά νοικοκυριά και επιχειρήσεις τις επόμενες ημέρες. Οπως έχει αποκαλύψει ο υπουργός Ενέργειας Κ. Σκρέκας, αυξάνεται το ποσοστό στήριξης σε επιχειρήσεις από το 50% του επιπλέον κόστους στο 75%. Το συνολικό ποσό θα κυμανθεί στα ίδια περίπου επίπεδα.

Από την μία οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα είναι χαμηλότερες σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του Ιανουαρίου και από την άλλη θα αυξηθεί το ποσοστό στήριξης σε επιχειρήσεις, οπότε πάνω κάτω θα δοθεί και το Φεβρουάριο το ίδιο ποσό, δηλαδή κοντά στα 400 εκατ., όπως και για τον Ιανουάριο.

Να σημειωθεί ότι με το πακέτο του Φεβρουαρίου, το συνολικό κόστος στήριξης της οικονομίας απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2021- Ιανουαρίου 2022.

Αλμα στις τιμές βενζίνης και πετρελαίου

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται ένα πραγματικό ράλι στις τιμές των καυσίμων. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείο Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στα 1,824 ευρώ το λίτρο, το diesel κίνησης 1,566 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,228 ευρώ το λίτρο.

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου, ο οποίος αναφερόμενος στις υψηλές τιμές των καυσίμων τόνισε ότι «κάτι πρέπει να γίνει», επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα αφορά όλη την Ευρώπη.

Στην νησιωτική Ελλάδα, σε ορισμένες περιοχές η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2,20 ευρώ και θα αγγίξουμε τα 2 ευρώ και στα μεγάλα αστικά κέντρα» σημείωσε. «Είναι σταθερά ανοδική η πορεία του διυλισμένου προϊόντος του πετρελαίου και αν κάνει για λίγο μια κάμψη, ξαναγυρίζει πάλι ανοδικά», ανέφερε. Οι πολύ μικρές μειώσεις που έχουν υπάρξει όχι μόνο δεν έχουν φανεί, αλλά το αμέσως επόμενο διάστημα καλύπτεται η μείωση και ανεβαίνουν προς τα πάνω πάλι οι τιμές στα καύσιμα.

Χθες η τιμή του Brent έφτασε μία ανάσα από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι εκτιμήσεις παραμένουν ζοφερές. Σύμφωνα με αυτές, ακόμη και μέσα στον μήνα μπορεί να φτάσει και τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Πάνω από 300% η αύξηση στο ηλεκτρικό

Οι τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αν και έχουν υποχωρήσει, παραμένουν σε επίπεδα ιδιαίτερα ψηλά. Στις αρχές του περασμένου μήνα δεν ξεπέρασαν τα 200 ευρώ την κιλοβατώρα, αλλά στην συνέχεια έκαναν ένα τρελό ράλι αγγίζοντας τα 300 ευρώ.

Ο Ιανουάριος είχε μέση τιμή ρεύματος στην χονδρική τα 227,30 ευρώ. Η «επίδοση» αυτή είναι ελαφρώς χαμηλότερη από του Δεκεμβρίου (235,38 ευρώ) και κινείται στα επίπεδα του Νοεμβρίου (228,87 ευρώ), αλλά είναι εντυπωσιακά υψηλότερη από αυτήν του Ιανουαρίου του 2021, που ήταν μόλις 52,52 ευρώ η κιλοβατώρα, έχοντας κάνει ένα άλμα σε 12 μήνες της τάξεως του 333%.

Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι παρά τα τύμπανα πολέμου στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει στην περιοχή των 90 ευρώ εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria