Citigroup: Έρχεται ραγδαία αποκλιμάκωση στο ενεργειακό κόστος - OlaDeka

Citigroup: Έρχεται ραγδαία αποκλιμάκωση στο ενεργειακό κόστος

Η Citi προβλέπει σημαντική πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε όλο τον κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022

Η αμερικανική παγκόσμια τράπεζα Citigroup αναμένει ριζική πτώση του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη που θα αντιστρέψει την τρέχουσα εικόνα μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου του 2022 ή τις αρχές του 2ου τριμήνου του 2022, για να ακολουθηθεί από μια ηπιότερη αλλά εξίσου σημαντική μείωση του κόστους των τροφίμων μέχρι τα μέσα του έτους, με απτές αποπληθωριστικές ή αποπληθωριστικές επιπτώσεις στον γενικό πληθωρισμό και τις ενδείξεις του ΔΤΚ.

Στην Ευρώπη, οι περικοπές και τα κλεισίματα των εργοστασίων έχουν οικονομική βάση, με την εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας να καθιστά την παραγωγή ασύμφορη, προκαλώντας κλείσιμο και παύση λειτουργίας, πρόσφατα στα τέλη του 2021 στην παραγωγή ψευδαργύρου.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει δραματικά μόλις τελειώσει ο χειμώνας, οπότε αναμένει η Citi δραματική επιστροφή στο κανονικό κόστος ενέργειας. Βραχυπρόθεσμα, οι πολύ υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το φθινόπωρο άσκησαν οικονομική πίεση στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, ιδίως σε σχέση με τα μέταλλα. Όταν η Κίνα αντιμετώπισε αρχικά ελλείψεις πρώτης ύλης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επέλεξε να περιορίσει τη βιομηχανική παραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής χάλυβα και της τήξης αλουμινίου.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει σημαντική πτώση από τα τρέχοντα επίπεδα των τιμών του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου σε όλο τον κόσμο από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Δεκέμβριο του 2022, με αντίστοιχες μειώσεις τόσο στις τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στις τιμές των καυσίμων μεταφοράς. Παράλληλα, εκτιμά πτώση των τιμών για το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τα περισσότερα γεωργικά προϊόντα, ιδίως για τα σιτηρά και τα έλαια, τα οποία αποτελούν την άλλη ομάδα προϊόντων που είναι κρίσιμη για τον γενικό πληθωρισμό.

Η Citigroup βλέπει τις τιμές της ενέργειας να μειώνονται δραματικά από τους μέσους όρους του 4ου τριμήνου του ’21 στους μέσους όρους του 4ου τριμήνου του ’22, με το Brent να πέφτει από την κορυφή του πάνω από τα $85 ανά βαρέλι στα $60 ή χαμηλότερα σε spot βάση, τους μέσους όρους να πέφτουν από τα $79 το βαρέλι στα $62 για το Brent και από τα $75 στα $59 για το WTI και τον άνθρακα να πέφτει από τα $185 ο τόνος στα $110. Οι τιμές του φυσικού αερίου σε παγκόσμιο επίπεδο εκτός ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν ακόμη πιο δραματική πτώση, από το 4ο τρίμηνο του 2021 έως το 4ο τρίμηνο του 2022.

Η πτώση για το spot LNG από τιμές υψηλότερες των $35 mmBTU σε $9,7, ενώ οι τιμές του Henry Hub παρουσιάζουν μια πιο μέτρια πτώση από $5,3 $ σε $4,7 δεδομένης της μεγαλύτερης νησιωτικότητας της αμερικανικής αγοράς. Από την πλευρά των γεωργικών προϊόντων, η Citi προβλέπει ότι το καλαμπόκι στην αγορά του CBOT θα μειωθεί κυρίως στο 2ο εξάμηνο του 2022, αλλά από το 4ο τρίμηνο του 2021 έως το 4ο τρίμηνο του 2022 από $560 σε $450 δολάρια ανά μπούσελ, η σόγια από $1.240 σε $1.100 και το σιτάρι από τα $775 σε 650.

Τα τρόφιμα και τα καύσιμα δεν είναι τα μόνα εμπορεύματα στα οποία βλέπει η Citigroup ισχυρές αποπληθωριστικές δυνάμεις να δρουν. Τα bulk εμπορεύματα, εκτός από το θερμικό άνθρακα, θα πρέπει επίσης να αποδυναμωθούν, ορισμένα περισσότερο το 2023 από ό,τι το 2022.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria