Bloomberg: Με ημερήσιο κέρδος $10 δισ. η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διέγραψε τις ζημιές - OlaDeka

Bloomberg: Με ημερήσιο κέρδος $10 δισ. η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας διέγραψε τις ζημιές

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας σημείωσε ένα εξαιρετικό ημερήσιο κέρδος περίπου 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων την τελευταία ημέρα του 2021, πυροδοτώντας ερωτήματα σχετικά με το τι προκάλεσε αυτό το όφελος που θα καταλήξει στο Υπουργείο Οικονομικών της χώρας, μεταδίδει το Bloomberg.

Η νομισματική αρχή είχε προβλέψει ετήσια ζημία περίπου 70 δισεκατομμυρίων λιρών (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στις 30 Δεκεμβρίου, αλλά έκλεισε το έτος με κέρδη 60 δισεκατομμυρίων λιρών, μια άνευ προηγουμένου αλλαγή της τύχης σε μια μέρα, σύμφωνα με τον ημερήσιο ισολογισμό της. Τον Φεβρουάριο, το Υπουργείο Οικονομικών -ως το μεγαλύτερο ενδιαφερόμενο μέρος της κεντρικής τράπεζας- θα αρχίσει να εισπράττει μεγάλο μέρος αυτού του ποσού ως μερίσματα. 

Η απότομη ανατροπή έρχεται αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκάλυψε μέτρα που αποσκοπούν να αποζημιώσουν τους επενδυτές της λίρας για τυχόν απώλειες. Η πίεση του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια αναφοράς οδήγησε τη λίρα σε πτώση έναντι του δολαρίου πέρυσι, ενώ ώθησε τον πληθωρισμό στο 36%. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι η κατάσταση θα χειροτερεύσει το 2022.

Η τράπεζα αρνήθηκε να σχολιάσει την έκτακτη κίνηση στον ισολογισμό της, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα από τον πρώην υποδιοικητή της τράπεζας Ιμπραΐμ Τουρχάν και τον πρώην τραπεζίτη Κερίμ Ρότα, αμφότεροι μέλη του αντιπολιτευόμενου Κόμματος του Μέλλοντος (Gelecek Partisi), του πρώην πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου. Δύο αξιωματούχοι που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο πρακτορείο Bloomberg ότι ήταν σύμφωνο με τις λογιστικές συμβουλές ανεξάρτητων ελεγκτών, αλλά ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος.

Σύμφωνα με τον Τουρχάν, μια πιθανή εξήγηση για την σημαντική αύξηση των κερδών κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσε να βρίσκεται στην backdoor πώληση συναλλαγματικών διαθεσίμων στο Υπουργείο Οικονομικών. Η υποτίμηση της λίρας κάνει τα συναλλαγματικά αποθέματα πιο πολύτιμα σε τοπικό νόμισμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να καταγραφεί στη στήλη των κερδών μέχρι να πουληθούν τα αποθεματικά, είπε.

Το ίδιο ποσό δολαρίων θα πρέπει στη συνέχεια να αγορασθεί πίσω για να διατηρηθεί το επίπεδο των αποθεμάτων, είπε ο Τουρχάν.

Το πρόγραμμα δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών για την τρέχουσα τρίμηνη περίοδο έδειξε ότι οι αρχές αναμένουν 44 δισεκατομμύρια λίρες έσοδα τον επόμενο μήνα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria