Τα ELLINIKA HOAXES για τα πλάνα από τα Ραγκουτσάρια - OlaDeka

Τα ELLINIKA HOAXES για τα πλάνα από τα Ραγκουτσάρια

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ MEGA

Ισχυρισμός:

Βίντεο παρουσιάζει τον συνωστισμό πολιτών στην Καστοριά κατά τη διάρκεια εορτασμού των Ραγκουτσαριών.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για πλάνα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή το 2020. Το βίντεο ανήρτησε εκ νέου στις 6 Ιανουαρίου 2022 σελίδα στο Facebook ως ζωντανή μετάδοση.

Βίντεο με πλάνα εορτασμών στην Καστοριά που τραβήχτηκε το 2020 παρουσιάστηκε σε εκπομπή του Μega Channel ως πρόσφατο.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Κοινωνία Ώρα Mega”, που προβλήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022, παρουσιάστηκε ένα βίντεο στο οποίο έδειχναν πλάνα από τον συνωστισμό ατόμων σε δρόμους της Καστοριάς. Οι δημοσιογράφοι που παρουσίαζαν την είδηση ανέφεραν ότι τα πλάνα ήταν από τις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις για τα Ραγκουτσάρια παρόλο που είχαν απαγορευτεί. Ακόμη, ότι δεν τηρούνταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ότι οι πολίτες δεν φορούσαν μάσκες.

Ι. Χασαπόπουλος: Κοιτάξτε παιδιά τι έγινε χθες το βράδυ στην Καστοριά. Την επομένη των Θεοφανείων, του Άι Γιάννη, εκεί έχουνε τα Ραγκουσάρια, τα γνωστά. Είναι οι Απόκριες που γιορτάζουνε. Πως εμείς στην Πάτρα και στην Ξάνθη γιορτάζουμε τις Απόκριες, έτσι λοιπόν και σε όλη την Ελλάδα, έτσι λοιπόν στην Καστοριά έχουν αυτό το έθιμο.

Ε. Νταβατζή: Δεν ήταν να μην γίνει αυτό;

Ι. Χασαπόπουλος: Οι εορταστικές εκδηλώσεις ήταν να μην γίνει. Όμως ο κόσμος κοιτάξτε, βγήκε στην κεντρική εκεί λεωφόρο και γιόρτασε, ξέσκασε και ήπιε. Ο ένας πάνω στον άλλον. Χθεσινές εικόνες από τα Ραγκουσάρια παιδιά. Στην Καστοριά. Ελπίζουμε εκεί…

Ε. Νταβατζή: Είναι πολύ μεγάλος ο συνωστισμός από ότι βλέπουμε στις εικόνες.

Ι. Χασαπόπουλος: Είναι ο συνωστισμός μεγάλος και δεν βλέπω και πολλούς να φοράνε και μάσκα. Θα πάμε σε λίγο στην Καστοριά για να δούμε τι έγινε, για να δούμε έτσι πως ξέφυγε χθες το βράδυ η κατάσταση.

Το επίμαχο βίντεο

Το βίντεο που αναπαρήχθη από την εκπομπή του Mega αναρτήθηκε για πρώτη φορά στις 6 Ιανουαρίου 2020 από την σελίδα “Ραγκουτσάρια Καστοριάς” στο Facebook. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα από τα πολλά βίντεο που μετέδιδαν ζωντανά όσα διαδραματιζόταν στους δρόμους της πόλης κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του 2020.

Στιγμιότυπο από το βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα “Ραγκουτσάρια Καστοριάς” στο Facebook στις 6/1/2020.

Ακολούθως μπορείτε να δείτε όλο το βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα:

Η συγκεκριμένη σελίδα ανήρτησε εκ νέου το ίδιο βίντεο στις 6 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 7:23 μ.μ. ως ζωντανή μετάδοση.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση που έκανε η σελίδα “Ραγκουτσάρια Καστοριάς” στις 6/1/2022.

Το βίντεο συνόδευε αρχικά το εξής κείμενο:

“Ραγκουτσάρια 2022!!!Το αδιαχώρητο αυτή την ώρα στην οδό Μητροπόλεως

Ώρες αργότερα, και μετά την προβολή του από την εκπομπή του Mega, το κείμενο τροποποιήθηκε (7/1/2022 στις 12:41 μ.μ.) και προστέθηκε η ακόλουθη φράση:

“Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις video 6/1/2020

Στιγμιότυπο από το ιστορικό επεξεργασίας του κειμένου που συνοδεύει το βίντεο που αναρτήθηκε στις 6/1/2022.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κάποιοι χρήστες του Facebook αναρωτιούνται στα σχόλια αν πρόκειται για τωρινό γεγονός.

Σχόλια που εντοπίστηκαν στο βίντεο που αναρτήθηκε στις 6/1/2022.

Σε διαδικτυακά ΜΜΕ κοινοποιήθηκε κείμενο διαμαρτυρίας το οποίο απέστειλε ο Δήμος Καστοριάς προς την εκπομπή “Κοινωνία Ώρα Mega” με το οποίο ζητά την αποκατάσταση της αλήθειας, καθώς το βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής δυσφημίζει την περιοχή.

Ο Δήμος Καστοριάς σε ανάρτηση που έκανε στη σελίδα που διαθέτει στο Facebook δήλωσε ότι ο κ. Χασαπόπουλος επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη, και συζήτησαν για τα όσα παρουσιάστηκαν και ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της εκπομπής του.

Επικοινωνία με τον Δήμαρχο Καστοριάς, Γιάννη Κορεντσίδη, είχε μετά από την επιστολή του Δήμου Καστοριάς ο παρουσιαστής της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα Mega», Ιορδάνης Χασαπόπουλος, αναφορικά με το ρεπορτάζ για τα Ραγκουτσάρια που προβλήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο παρουσιαστής στον Δήμαρχο, η εκπομπή δεν είχε κανένα λόγο ή πρόθεση να θίξει την πανέμορφη Καστοριά και τους ανθρώπους της, τους οποίους σέβεται και αγαπά, ενώ η αναφορά στα Ραγκουτσαρια έγινε εξαιτίας μιας ιστοσελίδας στο Facebook, όπου εμφανώς υπήρχε ένδειξη ότι πραγματοποιήθηκαν καρναβαλιστικές εκδηλώσεις, παρά τις απαγορεύσεις που υπαγορεύονται από τα μέτρα της Πολιτείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η κακή διατύπωση στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα οδήγησε την εκπομπή σε αυτή την αναφορά, όπως εξήγησε ο κ. Χασαπόπουλος, ο οποίος προσκάλεσε τον Δήμαρχο να φιλοξενηθεί τη Δευτέρα στις συχνότητες του Mega για να αποκατασταθεί η αλήθεια και να λυθεί η όποια παρεξήγηση. 

Συμπέρασμα

Το βίντεο που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Κοινωνία Ώρα Mega” δεν ήταν πρόσφατο, αλλά παρουσίαζε πλάνα από τις εκδηλώσεις που έγιναν στην πόλη της Καστοριάς τον Ιανουάριο του 2020. Η σελίδα “Ραγκουτσάρια Καστοριάς” ανήρτησε εκ νέου στις 6 Ιανουαρίου 2022 το ίδιο βίντεο ως ζωντανή μετάδοση. Το αρχικό κείμενο που συνόδευε την ανάρτηση δεν διευκρίνιζε ότι πρόκειται για πλάνα από προηγούμενα έτη.

Σπυριδούλα Μάρκου

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria