Ραγκουτσάρια Καστοριάς: Το επικό τρολάρισμα με βίντεο από τα… παλιά - OlaDeka

Ραγκουτσάρια Καστοριάς: Το επικό τρολάρισμα με βίντεο από τα… παλιά

Ένα επικό τρολάρισμα επιφύλαξαν οι διοργανωτές της ιστοσελίδας Ραγκουτσάρια Καστοριάς στους αναγνώστες τους, ανήμερα των Θεοφανείων, ημέρα κατά την οποία είθισται να ξεκινάει το τριήμερο των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Με παιχνιδιάρικη διάθεση και θέλοντας να διασκεδάσουν τον απηυδισμένο από την πανδημία κόσμο, οι διαχειριστές της ιστοσελίδας ανέβασαν χθες ένα βίντεο με εικόνες ξέφρενου γλεντιού από την οδό Μητροπόλεως στην Καστοριά, όπου στην κυριολεξία ο ένας ήταν πάνω στον άλλο. Οι περαστικοί διασκεδάζουν υπό τους ήχους των καθιερωμένων χάλκινων, τη στιγμή που η μετάλλαξη «Όμικρον» έχει βάλει στον «γύψο» όλες τις εκδηλώσεις στη χώρα.

Μάλιστα στο live που έκανε η ιστοσελίδα χθες το απόγευμα ανέφερε: «Ραγκουτσάρια 2022!!! Το αδιαχώρητο αυτή την ώρα στην οδό Μητροπόλεως», για να συμπληρώσει λίγο αργότερα «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις», ενώ ήδη είχε αρχίσει το… πάρτι με σχόλια και κοινοποιήσεις, με πολλούς να «καταπίνουν» τη φάρσα… αμάσητη και να αναρωτιούνται για τη γνησιότητα του βίντεο ή να προβλέπουν έξαρση κρουσμάτων λόγω του συγχρωτισμού. «Συμβαίνει τώρα στην Καστοριά! Ξεκίνησαν τα Ραγκουτσάρια (καρναβάλια) και η εικόνα είναι από τον πιο κεντρικό δρόμο των εκδηλώσεων! Ούτε ένας δε φοράει μάσκα! Από Δευτέρα ελέγξτε τα κρούσματα της πόλης!» ήταν ένα από τα μηνύματα που συνόδευαν την ανάρτηση.

Και χορεύοντας στη Μητροπόλεως και με… πιτζάμες στο σπίτι!

Κάποια από τα σχόλια στο facebook είναι ξεκαρδιστικά, όπως αυτό της νεαρής κοπέλας η οποία -σύμφωνα με το βίντεο- φαίνεται να έχει… διακτινιστεί. «Αυτό που είμαι σπίτι με πιτζάμες και με βλέπω ταυτόχρονα στη Μητροπόλεως?», σχολιάζει χαρακτηριστικά αποτυπώνοντας με τον πλέον παραστατικό τρόπο το κοντράστ της καθημερινότητας την οποία επέβαλε η πανδημία με τις ημέρες προ κορωνοϊού, όταν δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα και συστάσεις για αποφυγή μαζικών εκδηλώσεων.

Αλλά και τα υπόλοιπα σχόλια έχουν ενδιαφέρον. Κάποια από αυτά αναφέρουν:

– «Δε νομίζω με τόσα κρούσματα!!»

– «Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις»

– «Παλιό φαντάζομαι;» «Περσινό, μόλις τώρα πέρασα»

Να θυμηθούμε τα παλιά

Όπως διευκρίνισε στο GRTimes ένας εκ των διοργανωτών της ιστοσελίδας, το βίντεο που αναρτήθηκε χτες είναι από τα Ραγκουτσάρια του 2020. «Ήταν ένα αστείο, με σκοπό να δώσουμε χαρά και να θυμηθούμε τις παλιές καλές εποχές προτού η πανδημία μας κλείσει σπίτια μας. Ο κόσμος περίμενε πώς και πώς για να έρθει το τριήμερο του εθίμου για να διασκεδάσει», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο υπήρξαν και αυτοί οι οποίοι δεν είχαν την ίδια αίσθηση του χιούμορ και αντέδρασαν με τις εικόνες, νομίζοντας ότι παραβιάστηκε το υγειονομικό πρωτόκολλο!

Θυμίζουμε ότι ούτε φέτος πραγματοποιήθηκαν τα Ραγκουτσάρια στην Καστοριά εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα. Τα καστοριανά καρναβάλια αποτελούσαν ένα μοναδικό θέαμα διάρκειας τριών ημερών, ενώ η πόλη θα αντιμετωπίσει μεγάλη απώλεια εσόδων.

Ραγκουτσάρια: Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων

Τα Ραγκουτσάρια είναι τριήμερο καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Καστοριάς, από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και αποτελεί αναβίωση των αρχαίων διονυσιακών τελετών.

Τα «Ραγκουτσάρια» αρχίζουν στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Θεοφανίων, μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα στην πόλη της Καστοριάς, η οποία αποκτά ένα ξεχωριστό χρώμα. Άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι οργανώνονται σε «μπουλούκια», το καθένα με τη δική του παραδοσιακή ορχήστρα, και γλεντούν με χιλίων λογιών μεταμφιέσεις στους δρόμους της πόλης, μέσα σ’ ένα αληθινό πανζουρλισμό.

Το έθιμο κορυφώνεται στις 8 Ιανουαρίου, την Πατερίστα, όπως τη λένε οι ντόπιοι, ημέρα του εορτασμού της Αγίας Δομινίκης, με τη μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών. Νωρίς το απόγευμα παρελαύνουν όλα τα «μπουλούκια», που χορεύοντας σατιρίζουν πρόσωπα και γεγονότα με πηγαία εφευρετικότητα. Τα καλύτερα από αυτά βραβεύονται από τον Δήμο Καστοριάς, που έχει όλη την ευθύνη της διοργάνωσης του τριημέρου. Τα «μπουλούκια» και ο κόσμος καταλήγουν στο Ντολτσό, παλιά μεσαιωνική πλατεία, που έπαιξε σημαντικό ρόλο επί Τουρκοκρατίας στην ενότητα του λαού και τη διατήρηση των εθίμων, όπου μέσα σε ένα οργιαστικό ξεφάντωμα, συναγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιο θα καλύψει το άλλο με τη μουσική του.

Το όνομα και η καταγωγή αυτού του εθίμου εντοπίζονται στην κλασική αρχαιότητα, από την οποία μέσω Ρώμης και Βυζαντίου μεταφέρθηκε στις μέρες μας. Είναι πολύ πιθανό το όνομα να προέρχεται από τη λατινική λέξη «rogatores», που σημαίνει ζητιάνοι, και η οποία πολύ εύστοχα ορίζει την ιδιότητα αυτού που συμμετέχει στην ομάδα των μεταμφιεσμένων. Υπάρχει, δηλαδή, η συνήθεια οι μεταμφιεσμένοι να ζητούν διάφορα δώρα από τα σπιτικά που επισκέπτονται σε ανταπόδοση της συνεισφοράς τους στην απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Το τριήμερο των «Ραγκουτσαρίων» αποτελεί ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της Καστοριάς, που κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria