Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας σκαρφάλωσε στο 36,08% τον Δεκέμβριο - OlaDeka

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας σκαρφάλωσε στο 36,08% τον Δεκέμβριο

Η Τουρκία κατέγραψε ετήσια αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά 36,08% το 2021, την υψηλότερη των τελευταίων 19 ετών, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η στατιστική αρχή της χώρας

Τον Νοέμβριο, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν ετήσια αύξηση 21,31%, σύμφωνα με την TurkStat.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 13,58% τον Δεκέμβριο, από 3,51% που ήταν τον Νοέμβριο.

Η υψηλότερη αύξηση των τιμών σε ετήσια βάση παρατηρήθηκε στις μεταφορές με 53,66% τον περασμένο μήνα, ενώ ακολούθησαν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά με 43,80% και τα έπιπλα και ο οικιακός εξοπλισμός με 40,95%.

Η χαμηλότερη ετήσια αύξηση, από την άλλη πλευρά, ήταν στο 8,76% στις επικοινωνίες.

Εν τω μεταξύ, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε τον μεσοπρόθεσμο στόχο για τον πληθωρισμό το 2022 στο 5%, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική θα σχεδιαστεί για να επιτευχθεί σταδιακά αυτός ο στόχος.

Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών

Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Τουρκίας για τον τομέα της μεταποίησης διαμορφώθηκε στο 52,1 στο τέλος του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα.

Με ελαφρά άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο PMI μεταποίησης κυμάνθηκε πάνω από το κατώτατο οριακό επίπεδο για έβδομο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έκθεση του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης και της παγκόσμιας εταιρείας δεδομένων IHS Markit με έδρα το Λονδίνο.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν ένας από τους παράγοντες πίσω από την τελευταία βελτίωση των επιχειρηματικών συνθηκών, αναφέρεται στην έκθεση.

«Η απασχόληση αυξήθηκε για 19ο διαδοχικό μήνα και με σταθερό ρυθμό που ήταν ταχύτερος από τον Αύγουστο», αναφέρεται επίσης.

Επισημαίνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο των πληθωριστικών πιέσεων στον τουρκικό μεταποιητικό τομέα τον Δεκέμβριο, η έκθεση ανέφερε ότι η ζήτηση και η παραγωγή μετριάστηκαν εν μέσω έντονων αυξήσεων των τιμών.

Το κόστος εισροών αυξήθηκε με πιο έντονο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η έρευνα στα μέσα του 2005, καθώς “οι επιχειρήσεις ανέφεραν ότι η υποτίμηση της λίρας ήταν ο κύριος παράγοντας που ώθησε στην αύξηση των επιβαρύνσεων κόστους”, προστίθεται.

Με τους καταναλωτές να αποτρέπονται από την άνοδο των τιμών, οι συνολικές νέες παραγγελίες μετριάστηκαν για τρίτο συνεχή μήνα, ενώ οι νέες εξαγωγικές επιχειρήσεις συνέχισαν να επεκτείνονται εν μέσω της βελτίωσης της διεθνούς ζήτησης.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria