Ουκρανία: Μία «σπίθα» πριν τον πόλεμο - Η Δύση περιμένει τον Πούτιν… όσο αυτός στέλνει στρατό στα σύνορα - OlaDeka

Ουκρανία: Μία «σπίθα» πριν τον πόλεμο – Η Δύση περιμένει τον Πούτιν… όσο αυτός στέλνει στρατό στα σύνορα

Η Μόσχα «ξορκίζει» τον πόλεμο, αλλά περικυκλώνει την Ουκρανία – Ο Ερντογάν θέλει ρόλο ειρηνοποιού και περιμένει τον Πούτιν στην Τουρκία – Επίκειται επικοινωνία Μπάιντεν με τον Ζελένσκι – Οι φιλορώσοι αυτονομιστές ζητούν όπλα από τη Μόσχα

Μέρα – μέρα, μετρά η διεθνής κοινότητα τον χρόνο που περνά και καθορίζει τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την απειλή εισβολής από τη Ρωσία, την ώρα που η Δύση απειλεί την Μόσχα για συντονισμένη απάντηση σε περίπτωση που… διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Η κατάσταση παραμένει στο κόκκινο αφού οι αυτονομιστές στην Ουκρανία ζητούν όπλα για να πολεμήσουν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχειρεί να κάνει κινήσεις προκειμένου να πέσουν οι τόνοι αλλά την ίδια ώρα να δείξει πως οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Δύση ευρύτερα δεν υποκύπτουν στις πιέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι χώρες της Δύσης εκφράζει την ανησυχία τους για τη συγκέντρωση περισσότερων από 100.000 στρατιωτών από τη Ρωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά οι απόψεις διίστανται σχετικά με το εάν ή πότε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική εισβολή.

Η Ρωσία στην αντεπίθεση

Και όσο το «παιχνίδι» παραμένει σε διπλωματικό επίπεδο, η Μόσχα απαντά και κατηγορεί την Δύση πως βρίσκεται σε «πολεμική μέθη». Αυτό χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός ΕΞωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.Η Δύση «επιθυμεί πολύ κάποια πραγματική προβοκάτσια» στην Ουκρανία, υποστήριξε δηλώνοντας στη ρωσική Κρατική Δούμα (κάτω Βουλή) ότι «οι δυτικοί μας συνάδελφοι βρίσκονται, χωρίς υπερβολή, σε ένα είδος πολεμικής μέθης. Μόνο γι’ αυτό μιλούν: θα τιμωρήσουμε εάν επιτεθείτε, θα τιμωρήσουμε, θα σώσουμε την Ουκρανία κ.ο.κ.».

Μιλώντας σε ειδική ακρόαση για τη ρωσική εξωτερική πολιτική στην ολομέλεια της ρωσικής κάτω Βουλής, ο Σ. Λαβρόφ είπε ότι η απομάκρυνση δυτικών διπλωματών από το Κίεβο το «μόνο» που κάνει είναι να «ενισχύει την υστερία», τη στιγμή που οι ίδιοι οι Ουκρανοί πολιτικοί ήδη καλούν σε ηρεμία, «αλλά η Δύση δεν θέλει να ηρεμήσουν ούτε αυτοί, ούτε η ίδια» και με τη «σουρεαλιστική τους συμπεριφορά» οι δυτικές χώρες επιδιώκουν είτε «να παρασυρθεί το Κίεβο σε μια στρατιωτική επιχείρηση στο Ντονμπάς» (σ.σ.: οι ρωσόφωνες επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας), είτε «να θάψουν τις συμφωνίες του Μινσκ» για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην περιοχή, για τις οποίες «η Μόσχα συνεχίζει να επιμένει ότι δεν υφίσταται εναλλακτική».

https://twitter.com/spriter99880/status/1486485244538769410?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1486485244538769410%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1205775%2Foukrania-mia-spitha-prin-to-haos-i-dusi-perimenei-ton-poutin-oso-autos-stelnei-strato-sta-sunora%2F

Μόσχα: «Απαράδεκτη» ακόμα και η σκέψη πολέμου με την Ουκρανία

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ακόμη και η σκέψη ενός πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι «απαράδεκτη», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η απόσυρση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη θα άμβλυνε τη στρατιωτική ένταση στην περιοχή

«Έχουμε ήδη επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα μας δεν προτίθεται να επιτεθεί σε κανέναν. Θεωρούμε απαράδεκτη ακόμη και τη σκέψη ενός πολέμου μεταξύ των λαών μας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Η δήλωσή του αυτή συνιστά μια από τις τελευταίες μιας σειράς επίσημων δηλώσεων που αποσκοπούν να εξαλείψουν τους φόβους για μια επικείμενη ρωσική εισβολή.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η εβδομάδα που πέρασε έδειξε ότι η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας την οποία υποδαυλίζουν ορισμένες χώρες είναι μια τεχνητή σύγκρουση και πως η Μόσχα είναι πεπεισμένη ότι χωρίς τη «βοήθεια» της Δύσης η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα είχε διευθετηθεί εδώ και καιρό.

Επίθεση και στο ΝΑΤΟ

Παράλληλα ο Ζάιτσεφ, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για το ενδεχόμενο να ενισχυθεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στην ανατολική πτέρυγά του δημιουργούν ένα αρνητικό πεδίο για συνομιλίες στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας, δήλωσε ότι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ανατολική Ευρώπη και ότι μια τέτοια κίνηση θα συνέβαλλε στη μείωση των στρατιωτικών εντάσεων στην περιοχή. «Είναι σαφές ότι οι στρατιωτικές εντάσεις θα μειωθούν εάν το ΝΑΤΟ αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ζητάμε, και αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα των προτάσεών μας στο ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας» δήλωσε ο Αλεξέι Ζάιτσεφ, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Νύχτα μεταφέρει στρατό στα σύνορα ο Πούτιν

Την ίδια ώρα, όσο κι αν η Μόσχα προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα πως δεν θέλει πόλεμο, επιβεβαιώνει με κάθε τρόπο τις ΗΠΑ στέλνοντας περαιτέρω στρατό στα ρωσοουκρανικά σύνορα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά και εκείνες που έχουν μεταφερθεί στη Λευκορωσία για κοινές ασκήσεις, έχουν επιθετική διάταξη. Ας σημειωθεί ότι η Λευκορωσία μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για επίθεση στο Κίεβο, το οποίο απέχει μόνο 50 χλμ από τα σύνορα.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν απαντά στη Δύση όπως και στην άρνηση της Ατλαντικής Συμμαχίας να δεσμευτεί ότι δεν καταστήσει την Ουκρανία χώρα-μέλος, μεταφέροντας με τρένα στρατιωτικές μονάδες και βαριά οπλικά συστήματα και μάλιστα το τελευταίο διάστημα αυτή η μεταφορά γίνεται νύχτα.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ζητούν όπλα από τη Μόσχα

Στο μεταξύ, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία ζητούν τη συνδρομή της Μόσχα σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε σήμερα όπλα από τη Μόσχα για να αντιμετωπίσει τις δυνάμεις του Κιέβου, εν μέσω της ρωσο-δυτικής κρίσης που απειλεί να επιδεινώσει αυτή τη σύγκρουση.

Δυτικές χώρες έχουν παραδώσει όπλα και πυρομαχικά τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα «μπαϊρακτάρ», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, επικεφαλής στο προπύργιο των φιλοσρώσων ανταρτών του Ντόνεστκ, αναφερόμενος στα τουρκικής κατασκευής drones που παραδόθηκαν πέρυσι στις ουκρανικές δυνάμεις παρά τις έντονες διαμαρτυρίες από τη Ρωσία.

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti», στα «αδύναμα σημεία» του οπλισμού των αυτονομιστών, την ώρα που αρκετές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν παραδώσει όπλα και πυρομαχικά τις τελευταίες ημέρες στο Κίεβο.

«Κάνουμε τις απαραίτητες εργασίες για να προσδιορίσουμε τον τύπο των όπλων στα οποία έχουμε έλλειψη, αλλά, πάνω απ’ όλα, μας ανησυχούν τα όπλα υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των «μπαϊρακτάρ», δήλωσε χθες το βράδυ στη ρωσική τηλεόραση. Χθες, πάντως, το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας, «Ενωμένη Ρωσία», κάλεσε το Κρεμλίνο να παραδώσει όπλα στους φιλορώσους αυτονομιστές, οι οποίοι ελέγχουν εδαφικές εκτάσεις στην ανατολική Ουκρανία και πολεμούν τις ουκρανικές δυνάμεις από το 2014.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του κατηγορούν εδώ και καιρό τη Μόσχα ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους αυτονομιστές στρατιωτικά και οικονομικά, αλλά το Κρεμλίνο εξακολουθεί να το αρνείται. Ως εκ τούτου, οι δηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος σηματοδοτούν μια αλλαγή στην επίσημη θέση της Μόσχας απέναντι στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, όπως σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Ζελένσκι

Με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκιθα συνομιλήσει σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με πηγή με γνώση της κατάστασης.

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, ο Σεργκέι Νικιφόροφ, έγραψε στο Facebook ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τηλεφωνικά θέματα ασφαλείας και ενέργειας, καθώς και την μακροοικονομική στήριξη της Ουκρανίας. Η Ουάσινγκτον στηρίζει την Ουκρανία στην αντιπαράθεσή της με τη Μόσχα, αφού η Ρωσία συγκέντρωσε χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορα, τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει μια επίθεση εναντίον της γειτονικής χώρας και ζητά να σταματήσει το ΝΑΤΟ τη διεύρυνσή του προς ανατολάς.

Στην Τουρκία ο Πούτιν – Ρόλο «ειρηνοποιού» θέλει ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, επίσκεψη στην Τουρκία προγραμματίζει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας και τα προγράμματα εργασίας των προέδρων των δυο χωρών», ανέφερε νωρίτερα σήμερα ο Ντμίτρι Πεσκόφ. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επισήμανε ότι το θέμα της επίσκεψης του Πούτιν στην Τουρκία, έχει συζητηθεί επανειλημμένα στις πρόσφατες επαφές των δυο ηγετών, εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης γύρω από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, η συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν, θα αφορά στις διμερείς σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας. «Ο πρόεδρος Πούτιν αποδέχτηκε ευχαρίστως την πρόσκληση. Αποφάσισαν ότι θα γίνει μόλις επιτραπεί από τις συνθήκες τις πανδημίας και το πρόγραμμα εργασιών τους», είπε ο Πεσκόφ. Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα ότι κάλεσε τον Ρώσο ηγέτη να επισκεφθεί την Τουρκία, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της Άγκυρας να υποδεχθεί τόσο τον Πούτιν όσο και τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι«αν το επιθυμούν και τα δύο μέρη», ώστε να μπορέσουν «να συνεχίσουν να κινούνται προς την αποκατάσταση μιας ατμόσφαιρας ειρήνης».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria