Νέα μέτρα: Ώρα αποφάσεων – Οι σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και σχολεία - OlaDeka

Νέα μέτρα: Ώρα αποφάσεων – Οι σκέψεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό και σχολεία

Ώρα αποφάσεων για τα νέα μέτρα, καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα ξεπέρασαν τις 180.000 τα καταγεγραμμένα κρούσματα και η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία.

Σύσκεψη σήμερα στο Μαξίμου – Ώρα αποφάσεων

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθεί η στρατηγική που θα εφαρμοστεί το προσεχές διάστημα.

Οι ειδικοί έχουν χτυπήσει καμπανάκι για την πορεία των κρουσμάτων και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου θα φανεί το «αποτύπωμα» από τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς στο επιδημιολογικό φορτίο. Η  πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ελεγχόμενη , ενώ  χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει το ό,τι μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία διασωλήνωση πολιτών που νοσούν  από τη μετάλλαξη Όμικρον. Βέβαια αυτό δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς αυτή τη στιγμή «συνυπάρχουν» η μετάλλαξη Δέλτα και Όμικρον με αποτέλεσμα ένα εκρηκτικό μείγμα.

Στην κυβέρνηση έχει κλειδώσει η απόφαση να ληφθούν πρόσθετα μέτρα  για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αναζητείται το timing των ανακοινώσεων. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας θα υπάρχει αύριο, καθώς τις ημέρες των γιορτών είναι δύσκολο να  υπολογιστεί με ακρίβεια η πορεία των κρουσμάτων ώστε να ληφθούν αποφάσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες έγιναν λιγότερα τεστ με αποτέλεσμα ο δείκτης θετικότητας να εκτιναχθεί στο 22,4%

Τα νέα μέτρα θα είναι εστιασμένα στους ανεμβολίαστους αλλά και σε όσους πολίτες αμελούν να κάνουν την αναμνηστική δόση. Στο πλαίσιο αυτό δύο είναι οι κινήσεις που θα γίνουν για την ενίσχυση της εμβολιαστικής κάλυψης:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει ημερομηνία λήξης για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση εντός επταμήνου. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη για τους άνω των 60 ετών και θα επεκταθεί σε όλους, με την απόφαση να θεωρείται ειλημμένη. Na σημειωθεί πως μέχρι τώρα περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει  την αναμνηστική δόση.
  • H επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται  πως από τις 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60  ετών  που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.  Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως το μέτρο απέδωσε καρπούς και προκρίνεται η επέκταση του και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες στη βάση ηλικιακών κριτηρίων. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται  η επέκταση και στους 50ρηδες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο αν επιδεινωθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο στην «εξίσωση» να μπουν και οι 40ρηδες. Να σημειωθεί πως στο  τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις το  μέτρο  να εφαρμοστεί και σε συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες (π.χ. σώματα ασφαλείας, εστίαση), ωστόσο προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Παράλληλα πρόκειται να μπουν σε εφαρμογή πρόσθετοι περιορισμοί για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία, με την έκταση του «lockdown»  για τους ανεμβολίαστους να εξαρτάται και από τον αριθμό των κρουσμάτων. Για παράδειγμα το πρώτο μέτρο θα είναι να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους η είσοδος ούτε στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης  (στους κλειστούς απαγορεύεται ήδη). Σε μια τέτοια περίπτωση θα «εμπλουτιστεί» περαιτέρω το πακέτο μέτρων στήριξης στους συγκεκριμένους κλάδους, που είναι και αυτοί που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από τα μέτρα.

Επιστροφή στα θρανία με αυξημένο  testing

Παραμένει ο στόχος για επιστροφή των μαθητών στα θρανία στις 10 Ιανουαρίου, με τροποποιημένα πάντως υγειονομικό πρωτόκολλα. Βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός και την επόμενη Δευτέρα  να χτυπήσει κουδούνι στα σχολεία.  Ενδεικτικό της πρόθεσης που υπάρχει για επιστροφή στη σχολική «κανονικότητα» είναι και το ό,τι από σήμερα κανονικά λειτουργούν οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ωστόσο πριν ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις στην κυβέρνηση αναμένονται και οι εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων αύριο ή το αργότερο μεθαύριο. Να σημειωθεί πως  στους ειδικούς υπάρχουν αντικρουόμενες  απόψεις για το πότε αλλά και το πως θα ανοίξουν τα σχολεία.. Πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση με δεδομένο πως τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα επτά παιδιά και νέους έως 20 ετών είναι ενεργό κρούσμα.

Αυτό που φαίνεται πως κλειδώνει είναι η επιστροφή των μαθητών να γίνει με ένα αυξημένο σύστημα testing και επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Μεταξύ άλλων έχουν υπάρξει εισηγήσεις να υπάρξει rapid test στους μαθητές πριν ανοίξουν τα σχολεία, ωστόσο αν αυτό δεν καταστεί εφικτό – καθώς ήδη υπάρχουν  αυξημένες ανάγκες όσον αφορά στα rapid test- θα υιοθετηθεί εκ νέου η μέθοδος των self test (τα οποία πιθανότατα θα πάνε από τα δύο στα τρία την εβδομάδα).

Στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα μπουν σε εφαρμογή θα προβλέπεται πως σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος θα κάνουν τεστ όλοι οι  μαθητές (και όχι μόνο οι ανεμβολίαστοι). Παράλληλα  φαίνεται πως θα μειωθεί ο χρόνος της «καραντίνας» και για τους μαθητές στις πέντε από τις  δέκα ημέρες.

Προβληματισμός για σχεδόν 380.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60

Σταθερότητα παρατηρείται στη συμμετοχή στην επιχείρηση Ελευθερία, με περίπου 100.000 εμβολιασμούς τις καθημερινές. Τα στοιχεία δείχνουν πως περίπου 10.000 με 13.000 πολίτες κάνουν την πρώτη δόση κάθε ημέρα (αριθμός που φυσικά είναι μικρότερος τις ημέρες των εορτών), ενώ συνήθως υπερβαίνουν τις 70.000 οι ημερήσιοι εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση.

Από τους 580.000 ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών οι 200.000 έχουν κάνει το εμβόλιο ή έχουν ήδη κλείσει ραντεβού.  Ωστόσο προβληματισμός υπάρχει για τους περίπου 380.000 πολίτες που ακόμα και τώρα δεν έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία. Με δεδομένο πως οι μεγαλύτερες ηλικίες απειλούνται περισσότερο από την πανδημία είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να χρειαστούν νοσηλεία. Να σημειωθεί εδώ πως μεταξύ  των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι οι 535 από τους 626 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria