Νέα μέτρα: Φρένο στη χαλάρωση, ολοταχώς για παράταση - Τα σενάρια που εξετάζονται για εστίαση και γήπεδα - OlaDeka

Νέα μέτρα: Φρένο στη χαλάρωση, ολοταχώς για παράταση – Τα σενάρια που εξετάζονται για εστίαση και γήπεδα

Η αμείωτη εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού φαίνεται ότι τελικώς φέρνει παράταση των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση πριν τις γιορτές για τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά και τις 16 Ιανουαρίου καθώς η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα δε φαίνεται να επιτρέπει προς το παρόν κάποια χαλάρωση, την ώρα που η χώρα μετρά πάνω από 25.000 κρούσματα σε σχολεία μέσα σε 48 ώρες αλλά και τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για νέο μαύρο ρεκόρ, κοντά στις 60.000.

Παρά τις αρχικές σκέψεις σύμφωνα με τις οποίες διαφαινόταν κάποιο σχετικό «άνοιγμα», οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό να μετατεθεί χρονικά.

Η παράταση των μέτρων απορρέει ουσιαστικά και από τα χείλη του κυβερνητικού εκπροσώπου καθώς ο Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ έβαλε ουσιαστικά φρένο στη συζήτηση λέγοντας ότι είναι πρόωρο να μιλάμε για χαλάρωση, μην αποκλείοντας ωστόσο «σημειακά να γίνουν κάποια πράγματα».

Όπως εξήγησε η κυβέρνηση αναμένει τις απόψεις της επιτροπής που συνεδριάζει αύριο Τετάρτη, επισημαίνοντας ότι πλέον τα μέτρα αξιολογούνται εβδομαδιαίως.

Οι σκέψεις για χαλάρωση που φαίνεται να παγώνουν 

Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό βασικοί άξονες της χαλάρωσης θα μπορούσαν να είναι η εστίαση και τα γήπεδα με τις σκέψεις που βρίσκονταν στο τραπέζι να είναι πρώτον η επιστροφή της μουσικής στην εστίαση, μετά τις 16 Ιανουαρίου και δεύτερον αύξηση του αριθμού των οπαδών στις κερκίδες των γηπέδων, από το 10% και έως 1.000 στο 20%.

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων

  • Αύριο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα συζητηθεί αν θα διατηρηθούν οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση και μετά τις 16 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση παράτασης συγκεκριμένων μέτρων (π.χ. απαγόρευση για ορθίους, αριθμός πελατών) θα επεκταθούν και τα μέτρα στήριξης. Αυτό που μένει να απαντηθεί οριστικά είναι αν θα υπάρξει έστω μια μικρή χαλάρωση σε κάποια μέτρα (π.χ. μουσική στην εστίαση) αν και σε αυτή τη φάση προέχει η τιθάσευση του επιδημιολογικού φορτίου.
  • Στις 16 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία στους άνω των 60 προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Όσοι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν το πράξουν θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα (για τον Ιανουάριο θα προβλεφθεί το μισό πρόστιμο).
  • Από την 1η Φεβρουαρίου οι πολίτες που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση θα χάνουν τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού (π.χ. είσοδος σε κλειστούς χώρους). Η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών.
  • Μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί περιθώριο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να κάνουν το σχετικό βήμα και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον COVID, σε όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ

Πάνω από 25.000 κρούσματα σε σχολεία 

Την ίδια ώρα χιλιάδες νέα εν δυνάμει κρούσματα εντοπίστηκαν από τα self test που έκαναν μαθητές και εκπαιδευτικοί των σχολείων το τελευταίο 24ωρο και τα οποία αναμένεται να επιβεβαιωθούν για τον ακριβή τους αριθμό. και από τα μοριακά τεστ. 

Πηγές από το υπουργείο Παιδείας αναφέρουν ότι κατά τον οριζόντιο έλεγχο με self test διαπιστώθηκαν 9.688 τεστ. Μαζί με τα 15.547 που ανακοινώθηκαν χθες, προκύπτει ότι μέσα σε 48 ώρες ανιχνεύθηκαν 25.235 κρούσματα. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση κρούσματος ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο καθώς και ότι θα ακολουθήσει τρίτο τεστ, την Πέμπτη, για την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας όλοι αυτοί οι έλεγχοι για τον εντοπισμό κρουσμάτων πραγματοποιούνται χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύοντας χιλιάδες εν δυνάμει φορείς που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό. Η εκπαιδευτική κοινότητα, σημειώνουν, συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Τζανάκης: Αναμένεται νέο ρεκόρ κρουσμάτων

Δυσοίωνη η εκτίμηση του Νίκου Τζανάκη καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, την Τρίτη αναμένεται να έχουμε νέο ρεκόρ στα κρούσματα κορονοϊού,  καθώς όπως είπε θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων. Ο καθηγητής εξήγησε ότι εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.

Όσον αφορά στην κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria