Μπουρλά: Η «Ο» περιπλέκει την κατάσταση... - OlaDeka

Μπουρλά: Η «Ο» περιπλέκει την κατάσταση…

Ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά ουσιαστικά παραδέχθηκε πως η παραλλαγή Όμικρον που εξαπλώνεται στον πλανήτη αλλάζει τον προγραμματισμό όσον αφορά τους εμβολιασμούς κατά της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο iltempo.it, ο Μπουρλά, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, δήλωσε μεταξύ άλλων πως «με την παραλλαγή Δέλτα σε εξέλιξη, η εταιρεία είχε σκεφτεί να προετοιμάσει την παραγωγή για μια 3η δόση εμβολίου παγκοσμίως και στη συνέχεια έναν επανεμβολιασμό το φθινόπωρο. Ωστόσο αυτό που περιπλέκει την κατάσταση σήμερα είναι η Όμικρον, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν χρειαζόμαστε μια 4η δόση γρήγορα πριν προχωρήσουμε στο ετήσιο πρόγραμμα εμβολιασμού. Ήδη σήμερα, η Όμικρον “πίεσε” να δοθεί η 3η δόση όχι στους έξι μήνες, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, αλλά στους τρεις. Και αυτό θα αλλάξει δραματικά το τοπίο».

Ο ίδιος φάνηκε αισιόδοξος ότι η εταιρεία του θα έχει «σίγουρα» ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά της Όμικρον περίπου στα τέλη Μαρτίου, σπεύδοντας ωστόσο να προσθέσει πως «το ερώτημα είναι αν θα το χρησιμοποιήσουμε ή όχι». Όπως τόνισε, «θα είμαστε σε θέση να το παραγάγουμε μέσα στο έτος σε δισεκατομμύρια, όχι εκατομμύρια δόσεις, αλλά δεν ξέρω αν θα υπάρξει αυτή η ανάγκη ή άλλες, γιατί ήδη βλέπω πολλές άλλες παραλλαγές να εμφανίζονται μετά την Όμικρον…».

Όσο για το πόσο καιρό ακόμα θα μας απασχολήσει η νόσος Covid-19, ο επικεφαλής της Pfizer έθεσε έναν ορίζοντα δεκαετίας: «O ιός δεν πρόκειται να εξαφανιστεί και υποθέτουμε ότι θα παραμείνει για μια δεκαετία».

Όσο για την προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια, ήταν ξεκάθαρος: «Η ανοσολογική προστασία με τις παραλλαγές που γνωρίζουμε, και τώρα προφανώς και με την Όμικρον, είναι βραχύβια, τόσο με το εμβόλιο όσο και με τη φυσική μόλυνση: λίγοι μήνες, όλο και λιγότερο. Γι’ αυτό το λόγο έχει τεθεί η ιδέα μιας 4ης δόσης, τουλάχιστον πριν από τον κανονικό ετήσιο εμβολιασμό».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria