Μάσκα N95: Πόσο καιρό μπορείτε να τη φοράτε σύμφωνα με τους ειδικούς - OlaDeka

Μάσκα N95: Πόσο καιρό μπορείτε να τη φοράτε σύμφωνα με τους ειδικούς

Είστε έτοιμοι να ανταλλάξετε τις παλιές υφασμάτινες μάσκες σας με μάσκες N95, όπως συνιστούν ορισμένοι ειδικοί, αλλά η υψηλότερη τιμή και οι λέξεις – «μιας χρήσης» – σας κάνουν να προβληματίζεστε;

Πόσο καιρό λοιπόν μπορείτε πραγματικά να φοράτε τη μάσκα N95 και να εξακολουθείτε να προστατεύετε τον εαυτό σας και τους άλλους από τον κίνδυνο του κορονοϊού;

«Εγώ φοράω τη δικιά μου για μια εβδομάδα», δήλωσε η Linsey Marr, καθηγήτρια πολιτικής και περιβαλλοντικής μηχανικής στο Virginia Tech.

Το υλικό και η ικανότητα φιλτραρίσματος μιας μάσκας N95 «δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν, εκτός αν την τρίψετε φυσικά ή την τρυπήσετε», δήλωσε η Marr. «Θα πρέπει να βρίσκεστε σε πραγματικά μολυσμένο αέρα … για αρκετές ημέρες πριν χάσει την ικανότητά της να φιλτράρει τα σωματίδια. Έτσι, μπορείτε πραγματικά να τα φοράτε για μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

«Οι άνθρωποι μιλούν για 40 ώρες – νομίζω ότι αυτό είναι μια χαρά. Πραγματικά, θα γίνει αηδία από το πρόσωπό σας ή οι ιμάντες θα χαλαρώσουν πολύ ή ίσως σπάσουν πριν χάσετε την ικανότητα φιλτραρίσματος», πρόσθεσε.

Ο λόγος για τον οποίο οι μάσκες N95 χαρακτηρίζονται ως μιας χρήσης είναι επειδή κατηγοριοποιούνται ως ιατρικές μάσκες, δήλωσε ο Erin Bromage, αναπληρωτής Καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Dartmouth της Μασαχουσέτης.

Σε ιατρικούς χώρους, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αλλάζουν συχνότερα τις μάσκες για να αποφύγουν «τη διασταυρούμενη μόλυνση ενός δωματίου ασθενούς με εξοπλισμό που φορέθηκε σε δωμάτιο ενός μολυσματικού ατόμου και στη συνέχεια να μετακινηθούν στο επόμενο δωμάτιο και να μεταφέρουν αυτή τη μόλυνση μαζί τους», είπε. «Όταν στη συνέχεια παίρνεις ένα ιατρικό αντικείμενο που είναι μιας χρήσης και το βάζεις στο ευρύ κοινό, δεν ανησυχούμε για τη διασταυρούμενη μόλυνση των διαφόρων περιβαλλόντων στα οποία βρίσκεσαι. Πρόκειται πραγματικά για την παροχή προστασίας σε εσάς», είπε.

Οι μάσκες N95 «συνήθιζαν να κοστίζουν μόνο 1 δολάριο περίπου η κάθε μία», πρόσθεσε ο Bromage, αλλά οι τιμές έχουν αυξηθεί πρόσφατα, καθώς η δημόσια ζήτηση για αυτές τις μάσκες έχει αυξηθεί εν μέσω ανησυχιών για τη μετάλλαξη Όμικρον. Εάν επαναχρησιμοποιείτε με ασφάλεια τις N95, έχετε τουλάχιστον δύο ή τρεις ημέρες χρήσης από μία μάσκα, πρόσθεσε ο Bromage, αλλά «αντιλαμβάνομαι ότι εξακολουθεί να αποτελεί έξοδο».

Ορισμένες τοπικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας, όπως οι υπηρεσίες υγείας του Μέριλαντ και του Μιλγουόκι, προσφέρουν δωρεάν μάσκες N95.

Τι άλλο όμως πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την ασφαλή χρήση και επαναχρησιμοποίηση των μασκών N95.

Γιατί N95;

Σε σύγκριση με τις υφασμάτινες μάσκες, οι κατάλληλα προσαρμοσμένες μάσκες N95 εμποδίζουν καλύτερα τα μικροσκοπικά σωματίδια να εισέλθουν στη μύτη ή το στόμα σας χάρη σε ορισμένα υλικά – όπως οι ίνες πολυπροπυλενίου – που δρουν ως μηχανικά και ηλεκτροστατικά εμπόδια στον κοινό αέρα, τον κύριο παράγοντα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Η διαφορά μεταξύ των μασκών N95 και KN95 είναι το πού πιστοποιείται η μάσκα, σύμφωνα με το κρατικό τμήμα υγείας της Οκλαχόμα. Οι ΗΠΑ πιστοποιούν τις N95, ενώ η Κίνα εγκρίνει τις KN95. Περίπου το 60% των αναπνευστήρων KN95 που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι πλαστές και δεν πληρούν τις απαιτήσεις του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Εάν είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με το πρότυπο και πιστοποιημένες από τα κατάλληλα συμβούλια στη χώρα τους, όπως το NIOSH εδώ, όλοι κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα», δήλωσε στο CNN προηγουμένως ο Bromage. «Αλλά υπάρχει ένας τόνος απομιμήσεις που δεν είναι πιστοποιημένες στην πλευρά του KN95, που μπορεί να πληρούν τα πρότυπα, αλλά δεν είναι πιστοποιημένες για να τα πληρούν. Και υπάρχουν και άλλα που σαφώς δεν πληρούν», ανέφερε.

Οι μάσκες N95 «δεν είναι φτιαγμένες για παιδιά», δήλωσε η Marr. «Για τα μεγαλύτερα παιδιά, η 10χρονη κόρη μου φοράει μια μάσκα N95 που βγαίνει σε μικρό μέγεθος (που προορίζεται για ενήλικες)».

«Αν δείτε μια μάσκα N95 να κυκλοφορεί στο εμπόριο για παιδιά, αυτό θα πρέπει να σηκώσει κόκκινη σημαία», πρόσθεσε η Marr. «Θα υπάρξουν KN95 και KF94 που έχουν σχεδιαστεί και διατίθενται στο εμπόριο για παιδιά. Με αυτά, είναι το ίδιο θέμα που συζητήσαμε για τους ενήλικες, δηλαδή να βεβαιωθείτε ότι τα προμηθεύεστε από μια αξιόπιστη, αξιόπιστη πηγή, επειδή υπάρχει πρόβλημα με τις ψεύτικες KN95 που δεν είναι τόσο προστατευτικές όσο θα έπρεπε».

Το Project N95, που εργάζεται για την παροχή ισότιμης πρόσβασης σε εξοπλισμό ατομικής προστασίας και δοκιμές για τον κορονοϊό, είναι μια αξιόπιστη πηγή για μάσκες N95 και KN95, δήλωσε η Marr.

Οι μάσκες KF94 είναι μάσκες κορεατικού προτύπου.

Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μερικές διαφορετικές μάρκες ή σχήματα KN95, KF94 ή μικρές N95 για να βρείτε μία που να ταιριάζει καλά και να είναι άνετη για το παιδί σας, δήλωσε η Marr. Εάν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα προσαρμογής της μάσκας στο πρόσωπο του παιδιού σας, μπορείτε να δέσετε τις θηλιές των αυτιών ή να χρησιμοποιήσετε γάντζους ή ρυθμιστές κλειδώματος κορδονιού για να διασφαλίσετε ότι η μάσκα εφαρμόζει αρκετά σφιχτά, πρότεινε. Αυτό το βίντεο του CDC σχετικά με τη μέθοδο “κόμπος και πιέτες” μπορεί επίσης να σας βοηθήσει.

Επαναχρησιμοποίηση μιας μάσκας N95 – και πότε όχι

Για να επαναχρησιμοποιήσετε τις μάσκες N95 με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, αποφύγετε να αγγίζετε το μπροστινό εξωτερικό μέρος της μάσκας όταν τη φοράτε, δήλωσε η Marr. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να τη χειρίζεστε από τις άκρες ή τους ιμάντες. «Αποφύγετε οπωσδήποτε το τμήμα ακριβώς μπροστά από το σημείο όπου αναπνέετε, όπως ακριβώς μπροστά από τη μύτη και το στόμα σας», πρόσθεσε.

Ακόμη και μετά τη χρήση μιας μάσκας N95 σε ένα πολυσύχναστο εσωτερικό περιβάλλον – όπως ένα μετρό – η Marr δήλωσε ότι «αυτές οι μάσκες είναι πραγματικά σχεδιασμένες για να χειρίζονται πολλά σωματίδια και θα συνεχίσουν να λειτουργούν».

Ωστόσο, μια γνωστή έκθεση θα πρέπει να επηρεάσει την προσέγγισή σας. Αν «δούλευα σε ένα γραφείο και φορούσα μια N95 και κάποιος στο γραφείο μου είχε βρεθεί θετικός, θα ήξερα ότι ήμουν καλά προστατευμένος», δήλωσε ο Bromage. «Αλλά πιθανότατα θα πετούσα αυτή τη μάσκα. Επειδή αυτή η μάσκα έχει κάνει τη δουλειά της να παγιδεύσει τον ιό και δε θέλω καν να πάρω το ρίσκο να υπάρχει εκεί και να πέσει στα χέρια μου ή οτιδήποτε άλλο».

Μάσκα Ν95
Μάσκα Ν95

Το ότι θα μπορούσατε να έχετε βρεθεί εν αγνοία σας κοντά σε ένα μολυσμένο άτομο σε οποιονδήποτε άλλο δημόσιο χώρο – όπως στο μετρό ή στο παντοπωλείο – ενώ φορούσατε μάσκα N95 είναι πιθανό. Το να μένετε τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά από τους άλλους όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου για κορονοϊό.

Εάν η μάσκα γίνει υγρή, εμφανώς βρώμικη, λυγισμένη, τσαλακωμένη ή με άλλο τρόπο κατεστραμμένη –συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μακιγιάζ– πρέπει να την αντικαταστήσετε, καθώς αυτές οι συνθήκες θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της μάσκας, είπαν οι Marr και Bromage.

«Όσο περισσότερο τη φοράτε, τόσο περισσότερο παγιδεύει στην πραγματικότητα υλικό — πράγμα που σημαίνει ότι η αναπνευσιμότητα, η αντίσταση της μάσκας, αρχίζει να μειώνεται», δήλωσε ο Bromage. «Ένας από τους πρώτους δείκτες για να μπορέσετε να την αλλάξετε, αν φαίνεται ωραία και καθαρή, είναι ότι απλά αισθάνεστε λίγο πιο δύσκολο να αναπνεύσετε μέσα από αυτήν. Φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη αντίσταση σε κάθε αναπνοή».

Πώς να απολυμάνετε τις μάσκες N95

Όσο περισσότερο και συχνότερα φοράτε μια μάσκα N95, τόσο περισσότερο μπορεί να μολυνθεί. Όμως τα σωματίδια θα πεθάνουν σε διάστημα λίγων έως αρκετών ωρών, δήλωσε η Marr, και ακόμη πιο γρήγορα αν αφήσετε το κάλυμμα προσώπου στην άκρη στο φως του ήλιου.

«Πράγματα όπως η θερμοκρασία και το φως του ήλιου έχουν επίδραση, αλλά δε θέλετε να τη ρίξετε σε φούρνο ή φούρνο μικροκυμάτων», δήλωσε ο Bromage. «Συνήθιζα να κολλάω τη δική μου στο ταμπλό του αυτοκινήτου μου το καλοκαίρι, και αυτό ήταν κάτι παραπάνω από αρκετό όσον αφορά τη θερμότητα και το άμεσο φως που δέχεται. Αλλά στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε πραγματικά να κάνετε για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του μέσω του καθαρισμού που είναι προσβάσιμος σε έναν μέσο άνθρωπο».

Επειδή οι μάσκες N95 έχουν αυτό το ειδικό στατικό φορτίο που βοηθά στο φιλτράρισμα των ιών, δεν πρέπει να πλένετε τις μάσκες, καθώς το νερό θα διαλύσει το φορτίο, δήλωσε η Marr.

Συνολικά, ο κίνδυνος μόλυνσης κατά την επαναχρησιμοποίηση των μασκών N95 είναι «μικρότερος, πολύ μικρότερος, από τον κίνδυνο να μη φοράτε μάσκα N95 και να αναπνέετε σωματίδια», δήλωσε η Marr. «Δεν θέλω οι άνθρωποι να αποφεύγουν να φορούν μια μάσκα N95 επειδή ανησυχούν για τη μόλυνση σε μια μάσκα N95. Η N95 θα προσφέρει ένα σημαντικό καθαρό όφελος».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria