Κεφαλάρι - ξύλα: «Ζητώ από τους κατοίκους της περιοχής μας να αντιδράσουν μαζί μου...» - OlaDeka

Κεφαλάρι – ξύλα: «Ζητώ από τους κατοίκους της περιοχής μας να αντιδράσουν μαζί μου…»

Οι κάτοικοι του Κεφαλαρίου, όπως και οι κάτοικοι όλων των ορεινών χωριών της Καστοριάς, εδώ και πολλά χρόνια γνωρίζουν, περιμένουν και υπολογίζουν να πάρουν τα ξύλα, τα λεγόμενα χωρικά των οποίων είναι δικαιούχοι, ως ένα σημαντικό συμπλήρωμα στα ξύλα που χρειάζονται για να ζεσταθούν το χειμώνα. Οι μισοί και ίσως και παραπάνω από τους δικαιούχους είναι συνταξιούχοι με μια μέση σύνταξη 400 ευρώ. Κάθε χρόνο την άνοιξη, κάποιος ή κάποιοι από τους κατοίκους της περιοχής, αναλαμβάνουν ( εθελοντικά και αμισθί ) να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έτσι ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι της δασικής υπηρεσίας πόσοι είναι οι δικαιούχοι. Αφού λοιπόν συγκεντρωθεί ο αριθμός των δικαιούχων όλων των περιοχών και γνωρίζουν οι αρμόδιοι τις ανάγκες σε χωρικά, ξεκινάνε να κόβονται τα ξύλα που χρειάζονται… Λίγα χρόνια πριν, σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο οι δικαιούχοι έπαιρναν περίπου 12 χωρικά και τα υπόλοιπα χωριά γύρο στα 10. Τα τελευταία χρόνια, τα χωρικά μειώθηκαν σε 8 και 6 περίπου αντίστοιχα, αλλά έστω και αυτά για εμάς είναι ένα σημαντικό βοήθημα…

  Αυτή την χρονιά λοιπόν έχει συμβεί το εξής, για το οποίο δυστυχώς όλοι σιωπούν. Οι κάτοικοι του Κεφαλαρίου, όντας δικαιούχοι των χωρικών και έχοντας προσκομίσει έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να το αποδείξουν, μέσα από μια διαδικασία αδικαιολόγητης ταλαιπωρίας και αφού όλα τα χωριά έχουν πάρει τα χωρικά τους (8 και 6 αντίστοιχα) εδω πολλούς μήνες, κλήθηκαν επιτέλους λίγες μέρες πριν να πληρώσουν τα ξύλα που δικαιούνται. Εκεί προς έκπληξη όλων μας μάθαμε ότι θα πάρουμε μόνο 2 χωρικά ( αντιστοιχούν σε περίπου έναν τόνο ).

  Αυτές τις μέρες που η θερμοκρασία στην περιοχή έχει κατέβει πάρα πολύ, εμείς ακόμα δεν έχουμε πάρει ούτε αυτά τα δύο χωρικά που πληρώσαμε… Η απάντηση που πήρα, όταν προσπάθησα να μάθω τι συμβαίνει, είναι ότι το συνεργείο που έκοβε για το κεφαλάρι, δεν πρόλαβε να κόψει περισσότερα λόγο κακοκαιρίας…

Απορίες…

1. Κακοκαιρία είχε μόνο σ εκείνο το σημείο? Γιατί για όλα τα υπόλοιπα χωριά κόψανε κανονικά… Και αφού ξέρατε κύριοι ότι κόπηκαν λιγότερα ξύλα πριν τα μοιράσετε και γνωρίζατε το σύνολο των δικαιούχων γιατί δεν τα μοιράσετε ισόποσα για όλους??? Χμμμμ μάλλον γιατί ελπίζατε και δίκιο είχατε, ότι δεν θα αντιδράσει κανένας….

2. Αφού μέχρι αρχές Οκτωβρίου γνωρίζατε την γκάφα που έχετε κάνει, γιατί δεν ενημερώσατε έγκαιρα τους ανθρώπους, να κανονίσουν την πορεία τους, παρά μόνο τελευταία στιγμή ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ μήνα???

3. Βάλατε τους εθελοντές να πάρουν απόφαση για το αν θα πάρουν 2 χωρικά όλοι η 6 μόνο οι συνταξιούχοι… Δεν ήταν δικιά τους ευθύνη να διορθώσουν το δικό σας λάθος…

4. Γνωρίζετε φαντάζομαι, ότι για να μισθώσει κάποιος ένα φορτηγό μόνο για 2 χωρικά και μετά για να τα κόψει, το ποσό δεν απέχει πολύ από αυτό που πουλάνε οι έμποροι έτοιμα κομμένα??? Άρα μάλλον μας κοροϊδεύετε.

5.Γνωρίζετε φαντάζομαι ότι δεν μπορούν μέσο κακοκαιρίας τα φορτηγά να κουβαλήσουν ξύλα? Παρόλα αυτά ενώ ξέρατε την κατάσταση από τον Οκτώβριο, αποφασίσατε να μας τα δώσετε τώρα για να τα πάρουμε την άνοιξη… Άρα μας κοροϊδεύετε….

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά υπάρχουν και 3 οικογένειες που δεν θα πάρουν καθόλου ξύλα γιατί εσείς χάσατε τα δικαιολογητικά….

Αναρτώ αυτό το κείμενο μέσα από τον προσωπικό μου λογαριασμό και ζητώ από τους κατοίκους της περιοχής μας να αντιδράσουν μαζί μου, γιατί κάποιοι κάνουν την δουλειά τους έτσι όπως τους βολεύει, απλά και μόνο επειδή δεν αντιδρούν κάποιοι άλλοι… Τέλος γνωρίζω καλά πως όλοι όσοι έχουν ευθύνη γνωρίζουν το πρόβλημα….

Αλεξάνδρα Τράντα

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria