Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα ανεργίας αυξάνονται - Όλα τα ποσά - OlaDeka

Κατώτατος μισθός: Ποια επιδόματα ανεργίας αυξάνονται – Όλα τα ποσά

Αναλυτικά οι αυξήσεις στα ειδικά βοηθήματα

Μια σειρά από επιδόματα ανεργίας θα συμπαρασύρει προς τα πάνω η αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ οι όποιες αναπροσαρμογές θα υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούλιο του 2022 σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις, στο τέλος Ιουλίου 2021 θα προκύψει η αύξηση κατά 2% στις κατώτατες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα (663 ευρώ μεικτά), με εφαρμογή όμως από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά. Οι νέες κατώτατες αποδοχές ανήλθαν στα 663 ευρώ μικτά, αλλά οι τριετίες που επίσης επηρεάζονται αναλογικά, παρέμειναν ανέπαφες. Το ίδιο ισχύει και για το επίδομα γάμου, που αντιστοιχεί στο 10% της όποιας αμοιβής παρέχεται στον ιδιωτικό τομέα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι άμεση συνδεδεμένη με μια σειρά από επιδόματα καθώς χιλιάδες άνεργοι θα λάβουν και αντίστοιχη αύξηση στα επιδόματα ανεργίας από την πληρωμή Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, αυξήσεις της τάξης των 8 ευρώ θα λάβουν όσοι λαμβάνουν επίδομα ανεργίας μαζί με την πληρωμή Ιανουαρίου, δηλαδή από τα 399,25 ευρώ το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 407,25 ευρώ. Ανάλογες αυξήσεις θα υπάρξουν στο τέλος του τρέχοντα μήνα και σε όλα τα υπόλοιπα επιδόματα που επηρεάζονται από την συγκεκριμένη αναπροσαρμογή.

Το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας που δικαιούνται όσοι ασφαλισμένοι παρέμειναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί ένα μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας και δεν είναι εποχικοί (οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές/-ριες, εργαζόμενοι/-ες σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα κ.λπ.) θα διαμορφωθεί στα 211,77 ευρώ από 207,61 ευρώ που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Το ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανεργίας ορίζεται στα 44,35 ευρώ (από 239,5 ευρώ).

Αναλυτικά οι αυξήσεις στα ειδικά βοηθήματα

  • Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Από 239,5 ευρώ στα 244,35 ευρώ
  • Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή διακοπής εργασιών: Από 319,4 ευρώ στα 325,8 ευρώ
  • Το ειδικό εποχικό βοήθημα: Από 752 ευρώ στα 767,1 ευρώ
  • Ειδικό εποχικό βοήθημα για τα επαγγέλματα των μουσικών – τραγουδιστών, ηθοποιών κ.λπ. στο 70% του 25πλασίου του εκάστοτε ισχύοντος ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη: Από 508 στα 518,35 ευρώ
  • Βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων: 407,25 ευρώ από 399,25 ευρώ

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria