Καταγγέλλουν Δημάρχους και Περιφερειάρχες ότι σκορπούν λεφτά για άλλα και δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορωνοιό - OlaDeka

Καταγγέλλουν Δημάρχους και Περιφερειάρχες ότι σκορπούν λεφτά για άλλα και δεν λαμβάνουν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορωνοιό

Δριμύ κατηγορώ κατά Δημάρχων και Περιφερειαρχών εξαπέλυσε το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ καταγγέλλοντας τους ότι «την ώρα που σκορπούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για λαμπιόνια και συναυλίες, όπως στο Δήμο Αθηνών και αλλού, δεν δίνουν δεκάρα για την υγεία των εργαζόμενων και των δημοτών».
Το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ τους καλεί να εφαρμόσουν επτά συγκεκριμένα μέτρα που προτείνει.
Και τους κατηγορεί ότι « κρύβονται πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις και δεν λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα που οι εργαζόμενοι απαιτούν».
Αναφέρει συγκεκριμένα στην ανακοίνωση –καταγγελία του , το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ:
« Δύο χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα η κατάσταση βρίσκεται στο χειρότερο σημείο. Αντί να έχουν παρθεί όλα τα κατάλληλα μέτρα και η υγεία των εργαζομένων να είχε εξασφαλιστεί, οι χώροι εργασίας αποτελούν εστία υπερμετάδοσης του ιού. Ειδικά την περίοδο αυτή με τη νέα παραλλαγή Όμικρον να σαρώνει, τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί. Σε δεκάδες Δήμους και στην Περιφέρεια αναφέρονται δεκάδες νοσούντες συνάδελφοι, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις διασωληνώσεων. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι συνάδελφοι που έχουν χάσει και τη ζωή τους.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Η πολιτική της και οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη αποδείχτηκαν ανεπαρκείς γιατί δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού, αλλά την απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Οι βασικοί χώροι διασποράς του κορονοϊού, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν μείνει ανοχύρωτα με υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Οι Δήμαρχοι και η Περιφερειάρχες κρύβονται πίσω από τις κυβερνητικές αποφάσεις και δεν λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα που οι εργαζόμενοι απαιτούν. Οι εργαζόμενοι πληρώνουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που δεν προέβλεπαν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση, ούτε καν την παροχή από τον εργοδότη κατάλληλης μάσκας.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης που σήμερα οι εργαζόμενοι πληρώνουν αυτές τις αντιλήψεις της Δημοτικής Αρχής με εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Οι Δήμαρχοι την ώρα που σκορπούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για λαμπιόνια και συναυλίες, όπως στο Δήμο Αθηνών και αλλού, δεν δίνουν δεκάρα για την υγεία των εργαζόμενων και των δημοτών.
Οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι. Δεν υπάρχει ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση στους χώρους δουλειάς ενώ έχουν σχεδόν οριστικά κοπεί οι άδειες ειδικού σκοπού, τα κρατικά όργανα ελέγχου όπως το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ έχουν αποψιλωθεί, οι γιατροί εργασίας είναι μόνο στα χαρτιά, ο προληπτικός έλεγχος σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις, με ευθύνη του κράτους είναι ανύπαρκτος. Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από μια χρεοκοπημένη πολιτική και από όλα τα κόμματα που την υπηρετούν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ). Πρέπει να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία. Ότι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη. Καλούμε όλους τους συλλόγους και τους εργαζόμενους άμεσα να επικοινωνούν με το ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ για να καταγγέλλουν τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παραλήψεις. Άμεσα να οργανώσουμε τον αγώνα για:
Οι προτάσεις
1. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό
2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
• Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανικές ζώνες και επιχειρήσεις με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
• Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
• Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων
• Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
3. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
5. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ
6. Μέτρα για την έναρξη των σχολείων και των παιδικών σταθμών. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών, παιδαγωγών και βοηθητικού προσωπικού με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.
7. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες με προτεραιότητα τις κοινωνικές δομές και τις δομές υγείας. Μόνιμες προσλήψεις ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria