Κακοκαιρία «Ελπίς»: Γενική αργία αύριο παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - OlaDeka

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Γενική αργία αύριο παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Ανακοινώσεις στις 20:15 από τον Χρήστο Στυλιανίδη – Δεν θα λειτουργήσουν αύριο οι δημόσιες υπηρεσίες

Γενική απεργία παντού, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ανακοινώθηκε λίγο πριν τις 19:30 λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Ανακοινώσεις θα γίνουν στις 20:15 από τον Χρήστο Στυλιανίδη.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ευρεία κινητοποίηση στρατού και δυνάμεων για Αττική οδό σε μία ευρεία επιχείρηση απεγκλωβισμού από έξι σημεία. «Το μέλημά μας είναι πως θα βγάλουμε τον κόσμο από την Αττική οδό.», λένε κυβερνητικές πηγές.

Παράλληλα σημειώνεται ότι αύριο δεν θα λειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες.

Το ενδεχόμενο αυτό άλλωστε είχε αφήσει ανοιχτό το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τονίζοντας ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης λαμβάνονται με γνώμονα την εξέλιξη του φαινομένου της κακοκαιρίας. Νωρίτερα, με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των οδηγιών που παρέχονται από τις υπηρεσίες της πολιτικής προστασίας, επεσήμαινε ότι η λειτουργία των Δημόσιων Υπηρεσιών θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεργασίας από τους υπαλλήλους, των οποίων η φύση των καθηκόντων επιτρέπει την εξ αποστάσεως άσκησή τους.

Είχε προηγηθεί η ενημέρωση έγινε από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, τον Διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΕΗ Α. Μάνο.  Μιλώντας για την πορεία του φαινομένου της κακοκαιρίας ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε πως τα φαινόμενα, τα οποία τα χαρακτήρισε πρωτοφανή,  θα συνεχίσουν μέχρι και αύριο και από το πρωί το κύριο πρόβλημα θα είναι ο παγετός. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν από αύριο το μεσημέρι, ωστόσο από κει και πέρα υπάρχει ο κίνδυνος του παγετού, ειδικά τις βραδινές και πρωινές ώρες.

Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε συγγνώμη από όσους ταλαιπωρούνται και είπε ότι γίνεται προσπάθεια απεγκλωβισμού από τροχαία και πυροσβεστική από την Αττική Οδό. Ο κ. Στυλιανίδης στην συνέχεια επέρριψε ευθύνες στην Αττική Οδό για την διαχειριση σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται εκεί. «Μας είχαν διαβεβαιώσει πως θα έχουν επάρκεια μέσων για να διασφαλίσουν την κυκλοφορία», είπε ο υπουργός σημειώνοντας παράλληλα πως τις επόμενες ημέρες θα αναζητηθούν ευθύνες.

Τι σημαίνει γενική αργία

Η αργία είναι μια συγκεκριμένη ημέρα ή μια περίοδος μερικών ημερών κατά την οποία σταματούν εσκεμμένα οι περισσότερες παραγωγικές δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των καταστημάτων και επιχειρήσεων και των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι αργίες μπορεί να έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα ή να καθιερώνονται σε ανάμνηση σημαντικών στιγμών στην ιστορία ενός κράτους ή μιας πόλης, όπως επαναστάσεων, νικών σε πολέμους κ.α. Μια αργία συνήθως αφορά την επικράτεια μιας χώρας αλλά υπάρχουν και τοπικές αργίες που αφορούν μια πόλη που γιορτάζει τον πολιούχο της ή την απελευθέρωσή της από ξένη κατοχή.

Η πιο γνωστή αργία, που τηρείται σε πολλές, χριστιανικές κυρίως, χώρες, είναι η ημέρα Κυριακή. Το αντίστοιχό της για το Ισραήλ είναι το Σάββατο και για τις ισλαμικές χώρες η Παρασκευή. Άλλη γνωστή αργία είναι η Πρωτοχρονιά που γιορτάζεται σχεδόν παντού. Στις χώρες όπου ο χριστιανισμός είναι κύρια θρησκεία, αργία θεωρούνται τα Χριστούγεννα, ενώ σε μουσουλμανικές αργία αποτελεί το μπαϊράμι. Η ημέρα της Πρωτομαγιάς, αν και επίσημα θεσμοθετημένη αργία σε πολλές χώρες, από το εργατικό κίνημα θεωρείται απεργία.

Στην Ελλάδα, οι αργίες στις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι δώδεκα. Οκτώ σταθερές, η Πρωτοχρονιά (1 Ιανουαρίου), τα Θεοφάνια (6 Ιανουαρίου), η Εθνική Επέτειος της Επανάστασης του 1821 (25 Μαρτίου), η Εργατική Πρωτομαγιά (1 Μαΐου), η Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), η Επέτειος του ΟΧΙ (28 Οκτωβρίου), τα Χριστούγεννα ( 25 Δεκεμβρίου) και η δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων (26 Δεκεμβρίου) και τέσσερις κινητές, η Καθαρά Δευτέρα, η Μεγάλη Παρασκευή, η Δευτέρα μετά το Πάσχα και η Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Το Πάσχα δεν υπολογίζεται ως αργία στο Δημόσιο και στις περισσότερες ιδιωτικές επιχειρήσεις γιατί, ούτως ή άλλως ως Κυριακή είναι αργία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria