Θεσσαλονίκη: Η “Μηχανή του χρόνου” παίρνει συνέντευξη από Κλεισουριώτες για την εκπομπή-αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα της Κλεισούρας (φωτογραφίες) - OlaDeka

Θεσσαλονίκη: Η “Μηχανή του χρόνου” παίρνει συνέντευξη από Κλεισουριώτες για την εκπομπή-αφιέρωμα στο ολοκαύτωμα της Κλεισούρας (φωτογραφίες)

Τηλεοπτικό συνεργείο της παραγωγής της εκπομπής «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» υπό τον δημοσιογράφο – ιστορικό ερευνητή Χρήστο Βασιλόπουλο επισκέφθηκε την ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Δήμου μας, προκειμένου να λάβει συνεντεύξεις από κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καταγόμενους από την Κλεισούρα Καστοριάς, σχετικά με το ολοκαύτωμα (σφαγή και καταστροφή) της Κλεισούρας από τα ναζιστικά -γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 5-4-1944.

Ο αδίστακτος διοικητής του 7ου Συντάγματος των ΕΣ- ΕΣ Karl Schümers, προερχόμενος από την Πτολεμαΐδα ως επικεφαλής, κατέκαψε την Κλεισούρα και εκτέλεσε και κατέσφαξε 280 αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, καταγόμενος από την Τσάκωνη Καστοριάς, γνωρίζοντας την ιστορία, πρότεινε στον κ. Χρήστο Βασιλόπουλο να καταγράψει κινηματογραφικά το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας. Η σχετική έρευνα ξεκίνησε και συνεχίζεται και όταν περαιωθεί προσεχώς θα γίνει η προβολή στην τηλεόραση.

Φωτογραφίες: Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης με τον Χρήστο Βασιλόπουλο και τους Κλεισουριώτες Ιωάννη Βλαχάβα και Περικλή Βακουφάρη (φιλόλογο- ιστορικό) των οποίων καταγράφηκε η βιωματική μαρτυρία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria