Διομήδης – Σαρώνει το νέο κύμα κακοκαιρίας - OlaDeka

Διομήδης – Σαρώνει το νέο κύμα κακοκαιρίας

Στα «λευκά» ντύθηκαν πολλές περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας ενώ η κακοκαιρία «χτύπησε» με μεγάλη ένταση τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και γειτονικούς νομούς της Μακεδονίας

Η κακοκαιρία Διομήδης σαρώνει από χθες τη χώρα δημιουργώντας «τσουνάμι» προβλημάτων από τις έντονες βροχοπτώσεις αλλά και τις ισχυρές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές.

Στα «λευκά» ντύθηκαν πολλές περιοχές της βορειοδυτικής Ελλάδας ενώ η κακοκαιρία «χτύπησε» με μεγάλη ένταση τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και γειτονικούς νομούς της Μακεδονίας.

Μάλιστα, ιδιαίτερη είναι η σφοδρότητα της κακοκαιρίας στο Πήλιο, όπου οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από την αρχή της μέρας, έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές και σημαντικά προβλήματα.

Ακραία φαινόμενα στο Πήλιο

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο μετεωρολογικός σταθμός του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo στην Πορταριά έχει καταγράψει σε διάστημα μόνο 16 ωρών περισσότερα από 340 χιλιοστά βροχόπτωσης, τιμή που πλησιάζει το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας (Θησείο: 378 χιλιοστά).

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η γεωγραφική κατανομή των βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν έως τις 17:30 το απόγευμα της Τρίτης 11/01 και επισημαίνονται επιλεγμένες τιμές. 

Στα «λευκά» η Φλώρινα

Στα ορεινά της Φλώρινας, το χιόνι την Τρίτη ξεπέρασε το μισό μέτρο, ενώ το έχει στρώσει και στην πόλη. 

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο ενώ με δυσκολία διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού σε αρκετά σημεία είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Ίδια η εικόνα και στο Μέτσοβο, το Ζαγόρι και την Κόνιτσα. 

Πολλά προβλήματα παρουσιάζονται στο οδικό δίκτυο Νάουσας – Σελίου από πτώσεις δέντρων που υποχώρησαν από το βάρος του χιονιού κόβοντας την κυκλοφορία.

«Βούλιαξε» παρκινγκ στη Μακρινίτσα

Απίστευτες εικόνες στη Μακρινίτσα Πηλίου όπου έπεσαν 138 χιλιοστά βροχής.

Από τον ορμητικό χείμαρρο που σχηματίστηκε , πλημμύρισε το κεντρικό παρκινγκ του χωριού.

«Πνίγηκαν» τα Φάρσαλα

Η πεδιάδα των Φαρσάλων έχει μετατραπεί σε μία τεράστια λίμνη.

Από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε το οδικό δίκτυο, με πτώσεις βράχων να διακόπτουν την κυκλοφορία.

Οι κάτοικοι δηλώνουν με απόγνωση πως ζουν ένα νέο «Ιανό». Οι ζημιές σε καλλιέργειες είναι μεγάλες.

Στην περιοχή γίνονται συνεχείς αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια

Λάρισα: Η θάλασσα βγήκε στην στεριά

Καταστροφές και στον δήμο Αγιάς Λαρίσης. Ο αφρός της θάλασσας έχει αποκλείσει τον κεντρικό παραλιακό δρόμο . 

Φωτό από onlarissa.gr

Η θάλασσα έχει μεταφέρει φερτά υλικά στο οδόστρωμα καθιστώντας επικίνδυνη τη διέλευση των αυτοκινήτων.

Δύο άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητο σε επαρχιακό δρόμο της Λάρισας όταν μεγάλος όγκου νερού συσσωρεύτηκε την ώρα που το όχημα βρισκόταν εν κινήσει, με αποτέλεσμα να σβήσει η μηχανή.

Υπερχείλισε ο Ληθαίος στα Τρίκαλα

Στα Τρίκαλα, ο Ληθαίος ποταμός υπερχείλισε μέσα στην πόλη, στο ύψος των Κουτσομυλίων, κάλυψε τις όχθες και απειλεί τον παρακείμενο δρόμο.

Μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας βρίσκονται επί ποδός.

Στον νομό Καρδίτσας το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στον ποταμό Καράμπαλη, όπου η στάθμη στην είσοδο της πόλης έχει φτάσει περίπου το ένα μέτρο κάτω από τη γέφυρα, ενώ πλημμύρισαν σπίτια στον Άγιο Θεόδωρο.

Κατολίσθηση στη Σάμο

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο καταγράφονται και στη Σάμο.

Στο Πυθαγόρειο, μεγάλοι βράχοι αποκολλήθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο που συνδέει την περιοχή Ρεματάκι με τη Μαρίνα Πυθαγορείου. 

Στο Τολό Αργολίδας μαντρότοιχος κατέρρευσε και καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο.

Μεγάλες καταστροφές στην Κάλυμνο

Μεγάλες ζημιές, κυρίως στο οδικό δίκτυο, άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε και την Κάλυμνο τα τελευταία 24ωρα.

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν πλημμύρες και κατολισθήσεις, γεγονός που οδήγησε στην απόφαση να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στη Χίο, το λιμάνι μετατράπηκε σε μια απέραντη λίμνη όταν η θάλασσα φούσκωσε και βγήκε στην στεριά.

«Χιόνια στα ορεινά – ημιορεινά τις επόμενες ώρες. Στις ήδη πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές θα βρέξει περισσότερο, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως όσοι μένουν σε χαμηλούς ορόφους. Την Τετάρτη, τοπικές χιονοπτώσεις αναμένονται στην Αττική, ενώ την Πέμπτη το πρωί θα είναι το πιο παγωμένο πρωινό έως τώρα, καθώς η θερμοκρασία θα φτάσει ακόμα και τους -14 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria