«Δεν ξέρουμε πραγματικά τι πρόκειται να κάνει η Omicron όσον αφορά την μακροχρόνια COVID-19», αναφέρει γιατρός του Μπέρμιγχαμ - OlaDeka

«Δεν ξέρουμε πραγματικά τι πρόκειται να κάνει η Omicron όσον αφορά την μακροχρόνια COVID-19», αναφέρει γιατρός του Μπέρμιγχαμ

Υπάρχουν πολλά άγνωστα γύρω από την μακροχρόνια (Long) COVID – οι διάφορες μακροπρόθεσμες παρενέργειες που βιώνει ένα υποσύνολο ατόμων που μολύνθηκαν από τον COVID-19 – και η άνοδος των κρουσμάτων εν μέσω της Omicron προσθέτει νέα ερωτήματα καθώς η πανδημία πλησιάζει τον τρίτο χρόνο της.

“Το Omicron είναι ένα πολύ νέο στέλεχος”, δήλωσε η Δρ Έλεν Ίτον, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Μπέρμιγχαμ, στο Yahoo Finance Live. «Ακόμα μαθαίνουμε πώς θα μολύνει άτομα που είναι εμβολιασμένα, εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, μη εμβολιασμένους και επίσης ανοσοκατεσταλμένους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ανάμεσά μας».

Η Eaton πρόσθεσε ότι “δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι πρόκειται να κάνει η Omicron όσον αφορά τον LONG COVID. Βλέπουμε ήπιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού τύπου, κρυολογήματα σε άτομα που είναι πλήρως εμβολιασμένα και έχουν πρωτοφανείς λοιμώξεις. Αλλά δεν ξέρουμε πώς θα είναι σε ένα μήνα. Θα έχουν κούραση; Θα έχουν πονοκεφάλους; Θα έχουν μακρά συμπτώματα COVID όπου θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο άδειας από την εργασία τους;»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ: Μια γυναίκα που φορά ένα καπέλο Planet Fitness 2022 και παρακολουθεί κομφετί από τη μαρκίζα του Hard Rock Cafe κατά τη διάρκεια μιας ‘τεστ κομφετί’  ενόψει της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Times Square στις 29 Δεκεμβρίου 2021 στη Νέα Υόρκη.  Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα κυκλοφορήσουν 3000 λίβρες κομφετί.  Ο δήμαρχος Bill de Blasio ανακοίνωσε ότι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Times Square θα περιοριστεί σε 15.000 κοινωνικά αποστασιοποιημένους επισκέπτες που θα πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19.  (Φωτογραφία Alexi Rosenfeld/Getty Images)
Μια γυναίκα που φορά ένα καπέλο Planet Fitness 2022 παρακολουθεί καθώς κομφετί απελευθερώνεται από τη μαρκίζα του Hard Rock Cafe κατά τη διάρκεια μιας «δοκιμής κομφετί» ενόψει της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην Times Square στις 29 Δεκεμβρίου 2021 στη Νέα Υόρκη. (Φωτογραφία Alexi Rosenfeld/Getty Images)

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (AAPMR) , η οποία χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που υποθέτει ότι το 30% όλων των περιπτώσεων που επιβιώνουν από τον COVID-19 έχουν ως αποτέλεσμα τη χρόνια πάθηση, υπολογίζεται ότι 15,7 εκατομμύρια Αμερικανοί παλεύουν με τον COVID-19 για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Από τον Ιούλιο του 2021, η μακροχρόνια COVID θεωρείται αναπηρία σύμφωνα με τον Νόμο για τους Αμερικανούς με Αναπηρίες (ADA). Επιπλέον, ακόμη και εκείνοι που είχαν ήπια συμπτώματα ή ήταν ασυμπτωματικοί έχουν αναφέρει μακροχρόνιες επιπτώσεις.

«Ένα πράγμα που μας εξέπληξε ήταν το μεγάλο ποσοστό των ασυμπτωματικών ασθενών που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία του μακροχρόνιου Covid», είπε στους New York Times τον Ιούνιο, ο Robin Gelburd, πρόεδρος της FAIR Health, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που διεξήγαγε μια μελέτη για προβλήματα υγείας μετά την COVID-19 χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων ιδιωτικής ασφάλισης υγείας. Αυτό το περιεχόμενο δεν είναι διαθέσιμο λόγω των προτιμήσεων απορρήτου. Ενημερώστε τις ρυθμίσεις σας εδώ για να το δείτε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet τον Αύγουστο εξέτασε μακροχρόνιους ασθενείς με COVID από 56 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και διαπίστωσε ότι το 96% των συμμετεχόντων εξακολουθούσε να έχει συμπτώματα 90 ημέρες μετά το θετικό τεστ. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιελάμβαναν κόπωση, αδιαθεσία μετά την άσκηση και γνωστική δυσλειτουργία. Περίπου το 45% αυτών των ασθενών χρειάστηκε να μειώσουν το πρόγραμμα εργασίας τους ως αποτέλεσμα, ενώ το 22,3% έπρεπε να σταματήσει να εργάζεται εντελώς.

«Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την [COVID] ως έναν συστηματικό ιό που μπορεί να εξαφανιστεί σε μερικούς ανθρώπους, αλλά σε άλλους μπορεί να επιμείνει για εβδομάδες ή μήνες και να προκαλέσει μακροχρόνια COVID — μια πολύπλευρη συστηματική διαταραχή», δήλωσε ο Ziyad Al-Aly, διευθυντής της κλινικής στο επιδημιολογικό κέντρο στο Σύστημα Υγείας Βετεράνων του Σεντ Λούις, στο Bloomberg.

Η Adriana Belmonte είναι δημοσιογράφος και συντάκτρια που καλύπτει την πολιτική και την πολιτική υγειονομικής περίθαλψης για το Yahoo Finance.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria