Απειλή εισβολής στο Καστελόριζο - OlaDeka

Απειλή εισβολής στο Καστελόριζο

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ, ότι οι σπουδαστές της τουρκικής στρατιωτικής σχολής μπορούν να πάνε κολυμπώντας στο νησί, δυναμιτίζουν την όποια προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών και τορπιλίζουν τις διερευνητικές επαφές

Πόλεμο προπαγάνδας έχει κηρύξει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, στο Καστελόριζο, με δηλώσεις αλλά και βίντεο στον επίσημο λογαριασμό του υπουργείου στο Twitter. Μία εβδομάδα μετά τις απειλές που εξαπέλυσε παραμονή των Χριστουγέννων, ότι οι σπουδαστές της τουρκικής στρατιωτικής σχολής μπορούν να πάνε κολυμπώντας στο νησί, απειλές που επαναλήφθηκαν και με συνέντευξη στην εφημερίδα Milliyet, χθες το υπουργείο προχώρησε σε ανάρτηση των δηλώσεων με εικόνες από τα τουρκικά παράλια και την εκπαίδευση στρατιωτικών που κολυμπούν μια απόσταση 2.000 μέτρων προς το τουρκικό νησί Τούσλα.

Οι δηλώσεις Ακάρ και το βίντεο του τουρκικού υπουργείου Άμυνας συνοδεύονται με το σχόλιο ότι «το Καστελόριζο απέχει 1.950 μέτρα από τις τουρκικές ακτές, έχει έκταση μόλις 10 τ.χλμ. και για το νησί αυτό διεκδικούν θαλάσσια περιοχή 40.000 τ.χλμ.». Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΑΜ «η ρητορική της Ελλάδας είναι επεκτατική και δεν θα οδηγήσει πουθενά», ενώ η ρητορική της τουρκικής κυβέρνησης, για το Καστελόριζο αλλά και την αξίωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, βασίζεται στις διεθνείς συνθήκες.

Παράλληλα με την πρωτοφανή ανάρτηση χθες σημειώθηκε και άλλη μία προκλητική κίνηση από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις: η πτήση drone κοντά στη Νίσυρο, πάνω από τη νησίδα Κανδελιούσσα. Ολα τα μηνύματα από την πλευρά της Άγκυρας για τη νέα χρονιά είναι αρνητικά, όμως αυτά του Χ. Ακάρ παραπέμπουν σε κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, με την ξεκάθαρη απειλή στρατιωτικής εισβολής στο Καστελόριζο.

Την ίδια ώρα μάλιστα που η τουρκική διπλωματία με επιστολές προς τον ΟΗΕ και δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προβάλλει την αξίωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών με επινοήσεις γύρω από τη Συμφωνία της Λωζάννης. Η Αθήνα έχει απαντήσει διπλωματικά στις αξιώσεις της Τουρκίας με επιστολή στον ΟΗΕ και εξετάζεται η υποβολή και νέας επιστολής.

Κλιμάκωση και στην Κύπρο

Η συνεχής επανάληψη των νέων απαιτήσεων της Άγκυρας προκαλεί όπως είναι επόμενο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς τορπιλίζουν και πάλι το κλίμα των συνομιλιών σε επίπεδο στρατιωτικών εκπροσώπων (για ΜΟΕ και μηχανισμό αποκλιμάκωσης μέσω ΝΑΤΟ) και σε διπλωματικό επίπεδο με τις διερευνητικές επαφές.

Και στην Κύπρο, όμως, αναμένεται κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, με τον Ερσίν Τατάρ να δηλώνει αμετακίνητος από τη γραμμή των δύο ισότιμων κρατών. Αργά το βράδυ επρόκειτο να κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η νέα έκθεση του Αντόνιο Γκουτέρες για το αδιέξοδο των διαδικασιών επανέναρξης των συνομιλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες και σε αυτή την έκθεση ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών περιορίζεται σε γενικές αναφορές για την κατάσταση, αποφεύγοντας να διατυπώσει με σαφήνεια ευθύνες για το ναυάγιο της άτυπης πενταμερούς του περασμένου Απριλίου στη Γενεύη, όπου η τουρκική πλευρά απαίτησε αναγνώριση κρατικής υπόστασης στα κατεχόμενα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria