NFT, η νέα επενδυτική τρέλα των 22 δισ. δολ. - OlaDeka

NFT, η νέα επενδυτική τρέλα των 22 δισ. δολ.

Ο τζίρος της αγοράς εκτοξεύτηκε στα 22 δισ. δολάρια το 2021 από τα 100 εκατ. του 2020

Τα 22 δισ. δολάρια άγγιξε η παγκόσμια αγορά για Μη Ανταλλάξιμες Μάρκες (όπως θα μπορούσε να αποδώσει κάποιος στα ελληνικά τα Non-Fungible Tokens) μέσα σε μόλις έναν χρόνο, καθώς η νέα επενδυτική τρέλα μετέτρεψε τα NFT – τα πιστοποιητικά (σε ηλεκτρονική μορφή) που αποδεικνύουν την αυθεντικότητα των ψηφιακών αντικειμένων – σε σημαντικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι βετεράνοι στον χώρο της οικονομίας ωστόσο αντιμετωπίζουν τα NFT όπως τα κρυπτονομίσματα: με επιφύλαξη. Και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως δεν αποτελούν σοβαρές επενδύσεις αλλά φαινόμενα μιας ενδεχομένως μη βιώσιμης, ψηφιακής χρυσοθηρίας. Τα NFT εκχωρούν την κυριότητα ενός μοναδικού ψηφιακού αντικειμένου – είτε είναι ένα έργο εικονικής τέχνης του Ντέμιαν Χερστ, είτε ένα ζευγάρι παπούτσια – σε κάποιον, ακόμα κι αν αυτό το αντικείμενο μπορεί εύκολα να αντιγραφεί. Η ιδιοκτησία καταγράφεται σε έναν δημόσιο ψηφιακό κατάλογο, γνωστό ως blockchain.

Τα δεδομένα από την DappRadar, εταιρεία που παρακολουθεί τις πωλήσεις στη συγκεκριμένη αγορά, έδειξαν ότι οι συναλλαγές σε NFT εκτοξεύτηκαν στα 22 δισ. δολάρια το 2021, σε σύγκριση με το 2020 όταν ο τζίρος ήταν μόλις 100 εκατ. δολάρια. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2021 σημειώθηκαν 4 δισ. δολάρια σε πωλήσεις NFT, ενώ το δεύτερο εξάμηνο το ποσό σχεδόν πενταπλασιάστηκε καθώς ξεπέρασε τα 18 δισ. δολάρια.

Το ακριβότερο NFT που βγήκε στη φετινή αγορά ήταν το έργο «Η καθημερινότητα του Μπιπλ: οι πρώτες 5.000 ημέρες», ένα ψηφιακό κολάζ του Μπιπλ – κατά κόσμον Μάικ Γουίνκελμαν -, το οποίο δημοπρατήθηκε για 69,3 εκατ. δολάρια τον Μάρτιο, καθιστώντας το ένα από τα πιο πολύτιμα έργα τέχνης που πωλήθηκαν μέσω δημοπρασίας το 2021 (όγδοο στη γενική κατάταξη), ενώ εξαιτίας της τιμής του ο 39χρονος αμερικανός καλλιτέχνης αναδείχθηκε στον τρίτο ακριβότερο εν ζωή καλλιτέχνη μετά τους Ντέιβιντ Χόκνι και Τζεφ Κουνς.

«Το Χόλιγουντ, δημοφιλείς προσωπικότητες από τον χώρο του αθλητισμού και μεγάλες εταιρείες αναψυκτικών και αθλητικών ειδών έκαναν το δικό τους βήμα στον χώρο. Η επιδραστική έλξη αυτών των ονομάτων επηρέασε βαθιά τα NFT και τη βιομηχανία blockchain συνολικά», υποστηρίζεται στην έκθεση.

Η ΜΕΛΑΝΙΑ

Κι επειδή κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, δεν είναι μόνο οι προσωπικότητες με επιρροή στο ευρύ κοινό που ανεβάζουν τις τιμές των NFT, αλλά είναι και η δυναμική των NFT που συγκεντρώνει γύρω τους όσους θέλουν να βρίσκονται ψηλά στην επικαιρότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τέως πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών Μελάνια Τραμπ, η οποία προ ημερών παρουσίασε τη δική της NFT πλατφόρμα, στην οποία διατίθεται προς πώληση μια υδατογραφία με θέμα τα μάτια της και τίτλο «Το όραμα της Μελάνια». Τα έσοδα από την πώληση του NFT του έργου που φέρει την υπογραφή του γάλλου εικαστικού Μαρκ Αντουάν Κουλόν θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και μπορεί κάποιος να το αποκτήσει είτε με κρυπτονόμισμα είτε με χρέωση πιστωτικής κάρτας.

Οσο κι αν τα ποσά που διατίθενται για το νέο είδος είναι πολύ μεγάλα, οι οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το NFT σε πολλές χώρες ακόμη αποτελεί περιουσιακό στοιχείο που δεν υπόκειται σε κάποια φορολογική ρύθμιση και πως θα χρειαστεί αρκετός καιρός, πιθανόν κάποια χρόνια, ώστε να υπαχθεί στους όρους που διέπουν τη συμβατική αγορά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria