Moderna: Ετοιμάζει σούπερ-τριπλό εμβόλιο για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον ιό RSV - OlaDeka

Moderna: Ετοιμάζει σούπερ-τριπλό εμβόλιο για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τον ιό RSV

Την δημιουργία ενός νέου, καινοτόμου και πρωτοποριακού εμβoλίου τεχνολογίας mRNA κατά του κορονοϊού, της γρίπης και του επικίνδυνου αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) ανακοίνωσε σήμερα η φαρμακευτική εταιρεία Moderna.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της πρώτης φάσης για το εμβόλιο mRNA-1010 είναι θετικά τόσο για τον κορωνοϊό όσο και για την εποχική γρίπη (Α και Β). Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η μελέτη της δεύτερης φάσης έχει συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό εθελοντών, και βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία για τη μελέτη της Φάσης 3 που θα κρίνει την χορήγηση άδειας κυκλοφορίας από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Moderna, «ένας πυλώνας της στρατηγικής προϊόντων της Moderna είναι η ανάπτυξη ενός ετήσιου αναμνηστικού εμβολίου, το οποίο η εταιρεία σχεδιάζει να αναπροσαρμόζει συνεχώς. Η εταιρεία πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα κυκλοφορήσει στην αγορά ένα ενισχυτικό εμβόλιο Covid, γρίπης και RSV».

Κι αυτό γιατί οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν την κορυφαία αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περίπου τρία εκατομμύρια θανάτους ετησίως. Περίπου ένα εκατομμύριο από αυτούς τους θανάτους καταγράφονται ετησίως λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος ενώ σε λοιμώξεις του αναπνευστικού σε χώρες υψηλού εισοδήματος οφείλονται περισσότεροι θάνατοι σε σύγκριση με ορισμένες μορφές καρκίνου (όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου).

Η εταιρεία δήλωσε σε παρουσίαση προς τους επενδυτές ότι τα επίπεδα αντισωμάτων του νέου εμβολίου της έναντι και των τεσσάρων στελεχών του ιού της γρίπης σε μια μελέτη αρχικού σταδίου δεν ήταν τόσο ισχυρά σε ηλικιωμένους ενήλικες όσο άλλα (όπως το Fluzone HD της Sanofi) αλλά ήταν θετικά ακόμα και για χαμηλές δόσεις. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει τα θετικά και επιτυχημένα αποτελέσματα με ανάρτηση στο Twitter. 

«Ακόμα και πριν από την πανδημία COVID-19, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι πέθαιναν κάθε χρόνο λόγω αναπνευστικών λοιμώξεων. Στόχος μας είναι να μειώσουμε αυτό το βάρος με ένα ετήσιο αναμνηστικό εμβόλιο» δήλωσε μετά την ανακοίνωση των θετικών αποτελεσμάτων της πρώτης φάση των κλινικών δοκιμών του νέοτυ εμβολίου ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.

Το «τριπλό» εμβόλιο μπορεί να διευκολύνει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης των χωρών, τους ασθενείς καθώς θα κάνουν μία αντί για τρεις ενέσεις ενώ θα μειώσει και το κόστος χορήγησης του εμβολίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria