22 στην Καστοριά – 155 στην Κοζάνη – 41 στην Φλώρινα – 8 στα Γρεβενά - 5.736 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 130 θάνατοι και 700 διασωληνωμένοι - OlaDeka

22 στην Καστοριά – 155 στην Κοζάνη – 41 στην Φλώρινα – 8 στα Γρεβενά — 5.736 νέα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα – 130 θάνατοι και 700 διασωληνωμένοι

Σε 5.736 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωροσύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 130 θάνατοι. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων που ανακοινώνεται σε μια μέρα στην Ελλάδα από την έναρξη της πανδημίας, μετά τις 134 απώλειες που είχαν ανακοινωθεί στις 3 Μαΐου 2021. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.475 θάνατοι. 

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Σε 700 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το 59,9% είναι άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη και το 80,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 568 (81,14%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 132 (18,86%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.625 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 325 (ημερήσια μεταβολή -2.4%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 382 ασθενείς.

koronoios-5-736-nea-kroysmata-simera-stin-ellada-130-thanatoi-kai-700-diasolinomenoi0
Πηγή: ΕΟΔΥ

«Όμικρον»: Τι δείχνει νέα μελέτη στη Ν. Αφρική για το εμβόλιο της Pfizer

Δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της Covid-19 φαίνεται πως προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία τις τελευταίες εβδομάδες στη Νότια Αφρική, έδειξε σήμερα μια μεγάλη μελέτη στον «πραγματικό κόσμο» σχετικά με τον ενδεχόμενο αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς η χώρα δίνει μάχη εναντίον μιας έξαρσης των μολύνσεων που συνδέονται με τη νέα παραλλαγή.

Η μελέτη που δημοσιοποιήθηκε από το μεγαλύτερο νοτιοαφρικανικό φορέα ιδιωτικής υγειονομικής ασφάλισης, την Discovery Health, βασίζεται σε περισσότερα από 211.000 θετικά τεστ Covid-19 που πραγματοποιήθηκαν από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, περίπου 78.000 από τα οποία αποδόθηκαν στην Όμικρον.

Τα 78.000 αποτελέσματα δεν είναι επιβεβαιωμένα κρούσματα της Όμικρον, πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με την παραλλαγή, η οποία έχει χαρακτηριστεί «παραλλαγή ανησυχίας» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν μέχρι στιγμής επιβεβαίωσει περίπου 550 αλληλουχίες της Όμικρον. Από το Νοέμβριο η παραλλαγή αυτή είναι υπεύθυνη για το 78% των αλληλουχιών, για μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό απ’ ό,τι η παραλλαγή Δέλτα που κυριαρχούσε προηγουμένως.

Από τη μελέτη στον πραγματικό κόσμο υπολογίσθηκε πως, σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech προσέφεραν 70% προστασία από τη νοσηλεία στη διάρκεια της πρόσφατης έξαρσης των κρουσμάτων και 33% προστασία από τη μόλυνση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το αποτέλεσμα αυτό σηματοδοτεί μια πτώση από την προστασία κατά 80% από τη μόλυνση και κατά 90% από τη νοσηλεία που ίσχυε για την παραλλαγή Δέλτα.

Η Discovery Health επισήμανε πως τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά. Ωστόσο η Γκλέντα Γκρέι, πρόεδρος του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), δήλωσε πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech φαίνεται πως προσφέρει καλή προστασία από τη σοβαρή νόσηση και τη νοσηλεία την ώρα που κυκλοφορεί μια πολύ μεταδοτική νέα παραλλαγή.

«Έχουμε ενθαρρυνθεί εξαιρετικά από τα αποτελέσματα», υπογράμμισε η Γκρέι σε δήλωσή της.

Η ανάλυση δείχνει επίσης πως η προστασία από τη νοσηλεία διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, στους ανθρώπους από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα προστασίας για τους ηλικιωμένους.

Χάπι Pfizer: 90% αποτελεσματικότητα δείχνει η τελική ανάλυση της εταιρείας

Η Pfizer ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η τελική ανάλυση για το αντιιικό χάπι κατά της COVID-19 δείχνει ότι είναι σχεδόν 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλείας και στην αποτροπή θανάτου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

Πρόσφατα εργαστηριακά δεδομένα δείχνουν μάλιστα ότι το φάρμακο διατηρεί την αποτελεσματικότητά του έναντι της ταχέως εξαπλούμενης μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού.

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία είπε τον περασμένο μήνα ότι το χάπι ήταν περίπου 89% αποτελεσματικό στην πρόληψη νοσηλειών ή θανάτων σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο με βάση τα προσωρινά αποτελέσματα δοκιμών σε περίπου 1.200 άτομα.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη περιλαμβάνουν επιπλέον 1.000 άτομα.

Κανένας στη δοκιμή που έλαβε τη θεραπεία Pfizer δεν πέθανε, σε σύγκριση με 12 θανάτους ανάμεσα σε αυτούς που έλαβε εικονικό φάρμακο.

Τα χάπια της Pfizer λαμβάνονται σε συνδυασμό με το παλαιότερο αντιικό ριτοναβίρη κάθε 12 ώρες για πέντε ημέρες, με την χορήγηση να ξεκινάει λίγο μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Εάν εγκριθεί το συγκεκριμένο χάπι, η θεραπεία θα πωληθεί ως Paxlovid.

Η Pfizer δημοσίευσε επίσης πρώιμα δεδομένα από μια δεύτερη κλινική δοκιμή που έδειξε ότι η θεραπεία μείωσε τις νοσηλείες κατά περίπου 70% σε περίπου 600 ενήλικες τυπικού κινδύνου. 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria