Όμικρον: Μπαράζ μέτρων από Πορτογαλία μέχρι Γερμανία - Έρχεται θύελλα κρουσμάτων προειδοποιεί ο ΠΟΥ - OlaDeka

Όμικρον: Μπαράζ μέτρων από Πορτογαλία μέχρι Γερμανία – Έρχεται θύελλα κρουσμάτων προειδοποιεί ο ΠΟΥ

Αυστηρότερα μέτρα μπροστά στην επέλαση της Όμικρον ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες, από την Πορτογαλία μέχρι τη Γερμανία και τη Σουηδία και ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τις χώρες της Ευρώπης να προετοιμαστούν καθώς έρχεται θύελλα νέων κρουσμάτων. «Μέσα σε μερικές εβδομάδες η Όμικρον θα επικρατήσει σε περισσότερες χώρες της περιοχής, ωθώντας τα ήδη πιεσμένα συστήματα υγείας στο χείλος του γκρεμού», ήταν η δραματική προειδοποίηση του επικεφαλής του τμήματος ΠΟΥ Ευρώπης Χάνς Κλούγκε.

Στην Γερμανία περιορίζονται από 28 Δεκεμβρίου οι συναθροίσεις και επιβάλλονται αυστηρότεροι περιορισμοί τόσο για εμβολιασμένα άτομα όσο και για όσους έχουν αναρρώσει, ενώ στην Πορτογαλία τα νέα μέτρα θα ισχύσουν από τη Κυριακή 26 του μήνα και αφορούν περιορισμό των υπαίθριων συγκεντρώσεων.

Στη λήψη νέων μέτρων προχωρά και η Σουηδία η οποία θα ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι εάν είναι δυνατόν, ενώ θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα και για την κοινωνική αποστασιοποίηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Γερμανία

Η Γερμανία θα εισαγάγει νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των ιδιωτικών συγκεντρώσεων για τα εμβολιασμένα άτομα πριν από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ανακοίνωσε σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σύμφωνα με το Reuters

Αναλυτικότερα, ο Σολτς συμφώνησε σε σύσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων της Γερμανίας ότι:

– Tα νυχτερινά κλαμπ και οι χορευτικές εκδηλώσεις θα παραμείνουν κλειστά και οι μεγάλες αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga, θα πραγματοποιούνται χωρίς θεατές.

-Από τις 28 Δεκεμβρίου και μετά επιτρέπεται να συναντιούνται σε κλειστούς και εξωτερικούς χώρους ως και 10 εμβολιασμένοι ή αναρρώσαντες. Δεν συνυπολογίζονται παιδιά ως και 14ων ετών. Σε περίπτωση που παραβρεθεί έστω κα ένας ανεμβολίαστος σε μια συνάντηση, τότε οι συμμετέχοντες περιορίζονται στο ένα νοικοκυριό και σε δύο άτομα από ένα άλλο.

-Παραμένουν σε ισχύ οι υπάρχοντες περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους. Στους τόπους εργασίας θα πρέπει να παρουσιάζουν καθημερινά αρνητικό τεστ. Έχουν μεν πρόσβαση σε καταστήματα τροφίμων και προϊόντων της καθημερινής ανάγκης (π.χ. σουπερμάρκετ, καταστήματα καλλυντικών, φαρμακεία), αλλά όχι σε χώρους που προϋποθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης (π.χ. μουσεία, κινηματογράφους, εστίαση, λιανεμπόριο, γυμναστήρια).

-Υπενθυμίζεται η απαγόρευση πυροτεχνημάτων και υπαίθριων συναθροίσεων στις 31 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά.

-Γίνεται έκκληση για περιορισμό του αριθμού των επαφών τις ημέρες των Χριστουγέννων όπως και να γίνονται τεστ πριν από κάθε συνάντηση με άτομα από άλλα νοικοκυριά.

Ο Καγκελάριος αιτιολόγησε την έναρξη ισχύος των μέτρων μετά τα Χριστούγεννα παραπέμποντας στην προηγούμενη εμπειρία, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα δεν αποτέλεσαν αφορμή έκρηξης των κρουσμάτων.

«Ο κορωνοϊός δεν γνωρίζει από χριστουγεννιάτικη ανάπαυλα. Καταλαβαίνω πολύ καλά όσους δεν θέλουν πια να ακούν για τον κορωνοϊό, για παραλλαγές και μεταλλάξεις, δεν μπορούμε όμως να κλείσουμε τα αυτιά και τα μάτια μας μπροστά σε αυτό που έρχεται. Δεν είναι ώρα για μεγάλα πρωτοχρονιάτικα πάρτι. Θα ήθελα να είχα πιο ευχάριστα νέα να σας πω πριν από τις ημέρες των εορτών», τόνισε.

Αν και τα βήματα που έχουν ήδη εισαχθεί, με στόχο κυρίως την ενθάρρυνση των ανθρώπων να εμβολιαστούν, είχαν αποτέλεσμα, ένα 5ο κύμα απειλεί τη Γερμανία, ειδικά λόγω της παραλλαγής όμικρον, είπε ο Σολτς στους δημοσιογράφους. «Είναι μόνο θέμα εβδομάδων για να κυριαρχήσει το όμικρον εδώ», πρόσθεσε και σημείωσε πως «δυστυχώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται δραματική αύξηση των κρουσμάτων».

Ο Σολτς επανέλαβε ακόμη την έκκληση για εμβολιασμό: «εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε», είπε χαρακτηριστικά και έθεσε ως άμεσο στόχο τον εμβολιασμό του 80% του πληθυσμού. Δήλωσε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν πλέον πειστικά επιχειρήματα για όποιον δεν εμβολιάζεται.

Να σημειωθεί ότι τα κρατίδια ζήτησαν από τη ομοσπονδιακή βουλή και κυβέρνηση να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την καθιέρωση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους τους πολίτες.

Πορτογαλία

Οι αρχές της Πορτογαλίας αποφάσισαν σήμερα να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ και συνέστησε στους πολίτες να εργαστούν από το σπίτι από την 26η Δεκεμβρίου έως τουλάχιστον την 9η Ιανουαρίου, προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά της COVID-19 κατά την περίοδο των εορτών.

Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε επίσης ότι ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού θα είναι υποχρεωτικό για τη διαμονή στα ξενοδοχεία της χώρας και δήλωσε ότι οι αρχές θα περιορίσουν τις υπαίθριες συγκεντρώσεις σε 10 άτομα ανά ομάδα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Σουηδία

Η Σουηδία θα ζητήσει από όλους τους εργαζόμενους να δουλεύουν από το σπίτι εάν είναι δυνατόν, και θα επιβάλει αυστηρότερα μέτρα για την κοινωνική αποστασιοποίηση, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, καθώς αυξάνει τους περιορισμούς που έχουν στόχο την αναχαίτιση της αύξησης των νέων μολύνσεων της Covid-19.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη Σουηδία, η οποία προσέλκυσε την παγκόσμια προσοχή πέρυσι επιλέγοντας να μην επιβάλει αυστηρή καραντίνα, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από ένα ήρεμο φθινόπωρο, όταν οι περισσότεροι περιορισμοί είχαν καταργηθεί σταδιακά.

Παρότι οι νοσηλείες και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν εντατικής θεραπείας παραμένουν μεταξύ των χαμηλότερων κατά κεφαλήν στην Ευρώπη, και αυτοί αρχίζουν επίσης να αυξάνονται.

“Πρέπει τώρα να αναλάβουμε από κοινού την ευθύνη και να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα”, δήλωσε η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα ‘Αντερσον σε συνέντευξη Τύπου. “Καταλαβαίνω ότι πολλοί έχουν κουραστεί με αυτό, όπως και εγώ, αλλά τώρα έχουμε μια νέα παραλλαγή του ιού, που σημαίνει ότι είμαστε σε μια νέα κατάσταση”.

Στο μεταξύ νέες προβλέψεις του Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία έδειξαν ότι ο ρυθμός των νέων λοιμώξεων θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο.

Η Σουηδία μπορεί να δει περισσότερα από 15.000 κρούσματα Covid-19 ημερησίως στο χειρότερο σενάριο στα μέσα Ιανουαρίου, αριθμό ρεκόρ, σύμφωνα με νέες προβλέψεις που έγιναν γνωστές σήμερα. Σε προηγούμενα κύματα της πανδημίας, οι ημερήσιες μολύνσεις είχαν κορυφωθεί σε μόλις πάνω από 11.000 κρούσματα.

Το νέο μοντέλο πρόβλεψης έλαβε υπόψη την ταχύτητα της πιο μεταδοτικής παραλλαγής ‘Όμικρον, βάσει της υπόθεσης ότι είναι 25% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα, και έλαβε υπόψη διάφορους βαθμούς προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια.

Τα τελευταία περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από την 23η Δεκεμβρίου –το δεύτερο στάδιο των σχεδίων της κυβέρνησης– περιλαμβάνουν επίσης όριο 50 ατόμων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις και την ανάγκη επίδειξης ενός εμβολιαστικού πάσου για τις δημόσιες εκδηλώσεις όπου υπάρχουν περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Οι νέοι κανονισμοί θα απαιτούν επίσης να εξυπηρετούνται μόνο οι καθήμενοι πελάτες στα μπαρ και τα εστιατόρια και μόνο καθήμενους συμμετέχοντες σε μεγαλύτερες δημόσιες εκδηλώσεις, υπονοώντας ότι χώροι όπως τα νυχτερινά κέντρα θα πρέπει να κλείσουν, τουλάχιστον εν μέρει.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η κυβέρνηση επανάφερε ορισμένα περιοριστικά μέτρα, όπως η χρήση της μάσκας στα δημόσια μέσα μεταφοράς, εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των μολύνσεων και για τη νέα παραλλαγή Όμικρον.

Η κυβέρνηση περιέγραψε έναν οδικό χάρτη τριών επιπέδων για πρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω, με τα τελευταία μέτρα να σηματοδοτούν το δεύτερο στάδιο.

Βέλγιο

Αύριο συνεδριάζει η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο εξετάζοντας επιπλέον περιορισμούς λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Όμικρον». Όπως αναφέρουν βελγικά μέσα ενημέρωσης στο τραπέζι βρίσκονται οι εξής προτάσεις:

-Η εστίαση να κλείνει στις 20.00 αντί στις 23.00

-Επιστροφή στη «φούσκα» και τον συγκεκριμένο αριθμό ανά προσκεκλημένων ανά νοικοκυριό

-100% τηλεργασία

-Ακύρωση όλων των εκδηλώσεων άνω των 200 ατόμων

-Κλείσιμο της εστίασης εάν επιδεινωθεί η κατάσταση σε σχέση με την παραλλαγή «Όμικρον»

-Κλείσιμο μη αναγκαίων επιχειρήσεων και επαγγελμάτων που έχουν επαφή με το κοινό

-Αγορές με μέγιστο αριθμό πελατών ανά κατάστημα

Βρετανία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στην Αγγλία πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές.

«Δεν πιστεύουμε σήμερα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να δικαιολογηθούν σκληρότερα μέτρα πριν από τα Χριστούγεννα» ανέφερε σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τη λήψη περαιτέρω μέτρων μετά τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε. «Εξακολουθούμε να παρακολουθούμε πολύ στενά την παραλλαγή Όμικρον και αν η κατάσταση επιδεινωθεί θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση αν χρειαστεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι μολονότι οι πολίτες μπορούν να προχωρήσουν κανονικά τα σχέδιά τους για τα Χριστούγεννα, τους προέτρεψε να είναι προσεκτικοί και να τηρούν τις οδηγίες, όπως να αερίζουν καλά τους κλειστούς χώρους και να κάνουν τεστ προτού να επισκεφθούν ηλικιωμένους ή ευπαθείς συγγενείς τους.

Σκωτία

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε νωρίτερα ότι ακυρώνονται, λόγω της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά.

Σύμφωνα με τη Στέρτζον, η Όμικρον «εξαπλώνεται πολύ γρήγορα σε όλη τη Σκωτία» όπου πλέον έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή. Κατά συνέπεια «οι μεγάλοι εορτασμοί του Χογκμάνι (σ.σ. της Πρωτοχρονιάς), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θα γίνονταν εδώ στην πρωτεύουσα (σ.σ. το Εδιμβούργο) δεν θα γίνουν», είπε μιλώντας στο τοπικό κοινοβούλιο.

Από την επομένη των Χριστουγέννων και για τρεις εβδομάδες στις υπαίθριες εκδηλώσεις θα επιτρέπεται να συγκεντρώνονται το πολύ 500 άτομα. Σε κλειστό χώρο οι θεατές θα μπορούν να είναι 100 όρθιοι ή 200 καθιστοί. «Αυτό σημαίνει, φυσικά, ότι οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές για αυτές τις τρεις εβδομάδες», διευκρίνισε η Στέρτζον.

Το μέτρο δεν αφορά τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, όπως τους γάμους, όμως η πρωθυπουργός προέτρεψε όλους τους πολίτες «να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις εξόδους τους» κατά την περίοδο των γιορτών.

Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria