Τράπεζες – Τι αλλάζει στις μεταφορές χρημάτων από και προς Ευρώπη - OlaDeka

Τράπεζες – Τι αλλάζει στις μεταφορές χρημάτων από και προς Ευρώπη

Τη δυνατότητα άμεσων μεταφορών χρημάτων από και προς τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούν από αύριο να πραγματοποιούν οι Έλληνες.

Τη δυνατότητα άμεσων μεταφορών χρημάτων από και προς τραπεζικούς λογαριασμούς που τηρούνται σε όλη την Ευρώπη, θα μπορούν από αύριο να πραγματοποιούν οι Έλληνες.

Κι αυτό διότι ξεκινά η συμμετοχής τους στην πανευρωπαϊκή υπηρεσία TIPS (TARGET Instant Payment Settlement), οκτώ εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Έτσι, θα δοθεί η δυνατότητα στους πελάτες τους να πραγματοποιούν ή να δέχονται άμεσες πληρωμές από ενταγμένες στο σύστημα ευρωπαϊκές τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι όπως σήμερα εκτελούνται «εμβάσματα» σε πραγματικό χρόνο μέσω του e-banking και της υπηρεσίας IRIS Online Payments αποκλειστικά εντός Ελλάδος, το ίδιο θα γίνεται και με τις πανευρωπαϊκές μεταφορές, για ποσά έως 100.000 ευρώ.

Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται σίγουρα από την Παρασκευή 10/12 για εισερχόμενες εντολές και το αργότερο έως και την ερχόμενη Δευτέρα για εξερχόμενες.

Οι τράπεζες που συμμετέχουν

Οι τράπεζες που μετέχουν σε αυτή τη φάση στο πανευρωπαϊκό σχήμα είναι οι Alpha BankEurobankΕθνική ΤράπεζαΤράπεζα ΠειραιώςAttica BankOptima BankViva Bank και Viva Payments.

Από την άλλη, δεν αλλάζει τίποτα σε αυτή τη φάση στις άμεσες πληρωμές μέσω mobile εφαρμογών των τραπεζών, που παρέχουν την ευχέρεια 24 ώρες το 24ωρο και 365 ημέρες το χρόνο, αποστολής έως 500 ευρώ ημερησίως μεταξύ λογαριασμών φυσικών προσώπων. Το εργαλείο θα συνεχίσει να αφορά μόνο συναλλαγές εντός Ελλάδος.

Τα επόμενα βήματα

Τα επόμενα βήματα που θα υλοποιηθούν εντός του 2022 αναμένεται να είναι τα εξής:

  • Άνοιγμα για πανευρωπαϊκές συναλλαγές και της πλατφόρμας IRIS Online που λειτουργεί μέσω mobile app
  • Παροχή της δυνατότητας πληρωμής λογαριασμών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με χρήση QR Code με άμεση πίστωση των ποσών στον παραλήπτη

Πχ. αν το Δημόσιο αναβαθμίσει τα συστήματά του για ένταξη στο καθεστώς των άμεσων πληρωμών, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εξοφλούν τις οφειλές τους στη στιγμή.

Σήμερα εάν γίνει μία συναλλαγή μέσω e-banking, το ποσό που πληρώθηκε, εμφανίζεται μετά από 2 – 3 εργάσιμες ημέρες στο Δημόσιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria