Το ρωσικό αέριο για όγδοη ημέρα ρέει προς ανατολάς μέσω του αγωγού Γιαμάλ - OlaDeka

Το ρωσικό αέριο για όγδοη ημέρα ρέει προς ανατολάς μέσω του αγωγού Γιαμάλ

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν πολύ υψηλές, σύμφωνα με τον γερμανικό οργανισμό διαχείρισης Gascade το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει προς ανατολάς μέσω του αγωγού Γιαμάλ, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους που προμηθεύουν τη Δυτική Ευρώπη. 

Το αέριο, σύμφωνα με τον Gascade, και σήμερα Τρίτη 28 Δεκεμβρίου, στον κόμβο Μάλνοου, στα γερμανοπολωνικά σύνορα κατευθυνόταν ανατολικά προς την Πολωνία με ταχύτητα 1,2 εκατομμύρια κιλοβάτ ανά ώρα, ενώ τη νύχτα είχε φτάσει τα 2 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις δημοπρασίες φυσικού αερίου, η ρωσική Gazprom δεν είχε αγοράσει χρόνο μεταφοράς αερίου προς εξαγωγή μέσω μέσω του αγωγού Γιαμάλ για σήμερα Τρίτη.

Το ζήτημα του αγωγού Γιαμάλ έχει προκαλέσει ακόμη ένα σημείο σύγκρουσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως μέσο πίεσης για να ενεργοποιηθεί ο αγωγός Nord Stream 2. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η αντιστροφή της ροής δεν αποτελεί πολιτική κίνηση, παρότι συνέβη υπό το φόντο των οξυμένων σχέσεων Μόσχας-Δύσης για το ζήτημα των ουκρανικών συνόρων, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συνέδεσε την αύξηση της τιμής του αερίου με την έλλειψη ζήτησης.

Περνώντας μάλιστα στην αντεπίθεση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστήριξε ότι η Γερμανία αντί να ρίχνει το φυσικό αέριο στην αγορά για να πέσουν οι τιμές, το πουλάει στην Πολωνία. 

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Ρώσου προέδρου.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι η ποσότητα του φυσικού αερίου που ρέει από την Ουκρανία προς τη Σλοβακία, μέσω του συνοριακού κόμβου Βέλκε Καπουσάνι ήταν 773.712 μεγαβάτ ανά ώρα, κατά τι αυξημένη σε σχέση με χθες Δευτέρα, αλλά πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα των αρχών του Δεκεμβρίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria