Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καστοριάς - OlaDeka

Τοποθέτηση Λαϊκής Συσπείρωσης για το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Καστοριάς

Το τεχνικό πρόγραμμα που συζητάμε σήμερα είναι ουσιαστικά ένα κομμάτι του προϋπολογισμού του Δήμου, που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες. Συνδέεται άμεσα με τον κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος αποτυπώνεται και στο τεχνικό πρόγραμμα. Προπομπός για το που θα κυμανθούν τα έσοδα υπήρξε τόσο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής του κράτους όσο και των Δήμων.

Συγκεκριμένα, για το 2022, ο κρατικός προϋπολογισμός δίνει στους δήμους 116 εκ.€ λιγότερα. Από 2,742 δις € που ήταν πέρυσι φέτος θα δοθούν στους δήμους 2,656 δις€. Εκείνα που αυξάνονται είναι τα «ίδια έσοδα». «Ίδια έσοδα» θυμίζουμε ότι είναι η φορολογία και τα τέλη που επιβάλλει ο Δήμος και έρχονται να προστεθούν στους φόρους του κράτους. Εκ των οποίων το 95% προέρχεται από την άγρια φορολογία των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι συμμετέχουν μόνο κατά 5%.

Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό, η φορολογία εκτοξεύεται στα 50 δις € το 2022 από τα 45,4 δις € φέτος, δηλαδή έχουμε μια αύξηση της τάξης του 9%. Ο φόρος εισοδήματος ανέρχεται στο ποσό των 13 δις €, εκ των οποίων το 20% σύμφωνα με το Καλλικρατικό νόμο πρέπει να αποδίδεται στους δήμους. Ο ΦΠΑ, ο οποίος φορτώνεται εξ ολοκλήρου στις πλάτες του λαού, θα φτάσει τα 18,7 δις €, εκ των οποίων πρέπει να αποδίδεται στους δήμους το 12%. Επιπλέον στους δήμους πρέπει να αποδίδεται το 50% από το τέλος ακίνητης περιουσίας.

Το κράτος δεν αποδίδει στους Δήμους, τα παραπάνω ποσά. Οι Δήμοι δεν τα διεκδικούν, με αποτέλεσμα να προβαίνουν είτε σε περικοπές έργων ή να επιβάλουν νέους φόρους και χαράτσια.

Σύμφωνα πάλι με τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουμε μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 11,2 δις € συνολικά για τη διετία 2021-2022.

 Ενώ λοιπόν, όπως επαίρεται η κυβέρνηση, έχουμε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλες τις χώρες της ΕΕ, ενώ έχουμε αύξηση των φορολογικών εσόδων, βλέπουμε να εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται δραστικές περικοπές ακόμα και σε βάρος της υγείας, ενώ η πανδημία θερίζει. Το ίδιο συμβαίνει σε παιδεία, πρόνοια, μισθούς και συντάξεις.

Από το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου απουσιάζουν έργα και δράσεις ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους, έργα που να ανταποκρίνονται στην ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Ποσά που θα εισρεύσουν στην περιοχή μας, μέσα από το ταμείο ανάκαμψης, ΕΣΠΑ και άλλα, δεν θα πάνε για έργα που θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων, ούτε βέβαια για έργα αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας, ούτε για αντισεισμική θωράκιση, ούτε για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, υγεία και λοιπά. Δεν έχει προγραμματιστεί έλεγχος για τη στατικότατα των κτιρίων (σχολείων, παιδικών σταθμών…).

Ένα είναι βέβαιο. Πως είτε σε περίοδο οικονομικής κρίσης, είτε σε περίοδο ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, με όλες τις αποχρώσεις και μορφές διαχείρισης, ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

 Καταψηφίζουμε το τεχνικό πρόγραμμα γιατί στην εποχή μας, με την αλματώδη αύξηση της παραγωγικότητας και τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, δεν είναι ανεκτό οι παραγωγοί του πλούτου να ζουν με όρους χειρότερους από την προηγούμενη γενιά.

21/12/2021

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria