Τζανάκης: Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα - OlaDeka

Τζανάκης: Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα

Μεγάλη έκρηξη διασποράς του κορονοϊού τις αμέσως επόμενες ημέρες προβλέπουν τα μοντέλα των επιστημόνων, που υπολογίζουν ότι ήδη η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί έως και το 10% των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται ενώ ανησυχία προκαλεί και η εορταστική περίοδος. «Δεν είναι σε 20 μέρες η πανδημία, θα έρθει πιο μπροστά. Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Όμικρον στη χώρα μας», είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει». «Είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της. Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι Όμικρον», είπε και πρόσθεσε ότι περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων. «Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα!
Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο ίδιος πιστεύει πως «η Όμικρον θα μας “χαιρετήσει” και θα βοηθήσει στην εκφύλιση του ιού. Δεν είναι όμως βέβαιο.
Πάντα κινδυνεύουμε όμως με μία μετάλλαξη». Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι μπορούν να ληφθούν μια σειρά από μέτρα όπως:

  • σπαστό ωράριο στις εργασίες για αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ
  • να μειώσουμε τα ωράριο των εμπορικών
  • να αυξήσουμε ωράριο σούπερ μάρκετ
  • να μειώσουμε ωράρια στα κέντρα διασκέδασης
  • να παρατείνουμε διακοπές σχολείων και πανεπιστημίων

Αλματώδης αύξηση στην Αττική

H αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι αλματώδης, με την Αττική να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη έξαρση. Μέσα σε μόλις 4 ημέρες, από 2.264 που ήταν τα κρούσματα έφθασαν τα 3.433, προστέθηκαν δηλαδή, περισσότερες από 1.000 νέες μολύνσεις.

Χαρακτηριστικά στις 21 Δεκεμβρίου και τα 2.264 κρούσματα, μία μέρα μετά καταγράφονται 2.307, στις 23 Δεκεμβρίου 2.625, χθες 3.433 και το Σάββατο 3.200. 

Την ίδια ώρα, το γύρο του κόσμου κάνει η είδηση ότι νοτιοαφρικανοί ερευνητές, εκτιμούν ότι η Όμικρον, εκτός από την ήπια συμπτωματολογία, θα έχει φύγει από τη Νότιο Αφρική μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, με βάση τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται. Κάτι όμως, που δε σημαίνει ότι θα συμβεί και στην Ευρώπη, όπου αναμένεται τεράστια πίεση στα συστήματα υγείας.

«Σε χώρες όπως η Ελλάδα, με δυσμενή δημογραφικά χαρακτηριστικά και αρκετούς ανεμβολίαστους άνω των 50, ακόμα και μια ηπιότερη νόσος σε σχέση με τη δέλτα, που θα μολύνει περισσότερους, θα επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας», αναφέρει σε ανάρτησή του ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος.

Από την πλευρά του ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, σημείωνει ότι «είμαστε πίσω και στη δόση είμαστε πίσω στους ανεμβολίαστους και πρέπει πραγματικά η πολιτεία να δει πλέον στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την υποχρεωτικότητα.»

Την ίδια ώρα μιλώντας στο OPEN, ο υπουργός υγείας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

«Εάν εξεταστεί το θέμα περαιτέρω, δεν θα έχει χαρακτηριστικά κατηγοριών ανά δραστηριότητα, αλλά θα έχει χαρακτηριστικά ποιοι επιβαρύνουν περισσότερο το σύστημα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η επιτροπή των ειδικών Θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να επανεκτιμήσει την κατάσταση και δεν αποκλείεται, αν κριθεί αναγκαίο, να επισπευσθούν τα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί για τις 3 Ιανουαρίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria