Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας: Ο Κλάδος της Γούνας χτυπήθηκε ακόμη μία φορά - OlaDeka

Σωματείο Εργατοτεχνιτών Γούνας: Ο Κλάδος της Γούνας χτυπήθηκε ακόμη μία φορά

Μπορεί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τους ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης της  οικονομίας, όμως ο κλάδος της γούνας συνεχίζει να χτυπιέται ακόμα μια φορά από την κρίση με πρώτα θύματα τους γουνεργάτες επηρεάζοντας συνολικά την τοπική κοινωνία που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον κλάδο. Η πανδημία του κορονοϊού που επιτάχυνε και βάθαινε την νέα κρίση, έκλεισαν πολλές μονάδες παραγωγής και οδήγησε πολλούς εργαζόμενους σε αναστολή να παλεύουν να επιβιώσουν με 530 ευρώ.

 Παράλληλα το μεγάλο κύμα ακρίβειας επιδείνωσε την κατάσταση με αποτέλεσμα οι γουνεργατες να μη μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της ζωής τους και πολύ περισσότερο οι ανασφάλιστοι συνάδελφοι οι οποίοι  δεν τηρούν τις προϋποθέσεις ούτε για επίδομα ανεργίας,  έχουν πάνω από δύο χρόνια να  δουν μεροκάματο και εισόδημα στο σπίτι τους. Η πανδημία του covid 19 επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας πολλών γουνεργατων αφού το νοσοκομεία της περιοχής έχουν γίνει αποκλειστικά covid και με δεδομένη την έλλειψη γιατρών στα  κέντρα υγείας, καθιστούν ακόμα και την συνταγογράφηση καθημερινό Γολγοθά.

Δεν έφταναν όλα αυτά  ξεκίνησε και κύμα απολύσεων και μάλιστα πριν την λήξη της σύμβασης εργασίας χωρίς καμία προειδοποίηση, από πολλές επιχειρήσεις στην περιοχή που προτιμούν να δίνουν εργολαβίες σε αυτοαπασχολούμενους σε εξευτελιστικές τιμές, για να μειώσουν το εργατικό κόστος, αλλά όχι και τα κέρδη τους γιατί το είδος που δουλεύουν (σέιμπολ) πωλείται πανάκριβα στην αγορά. Άγχος, φόβος, ανασφάλεια συναντάς καθημερινά ακόμα και στους λίγους γουνεργάτες που είναι στην παραγωγή . Πολλοί συνάδελφοι  αναγκάζονται να υπογράφουν οικειοθελή αποχώρηση ελπίζοντας ότι οι εργοδότες όταν και αν πάρουν παραγγελίες θα τους επαναπροσλάβουν ή θα τους δώσουν δουλειά στο σπίτι (φασσόν) χωρίς φυσικά ασφαλιστική κάλυψη .

Για πάνω από 50 χρόνια οι επιχειρηματίες τις περιοχής έπαιρναν επιδοτήσεις , δάνεια και πάλι από την αρχή νέες ρυθμίσεις, νέα δάνεια, ξανά επιδοτήσεις .Τόσα χρόνια παράλληλα με τον πακτωλό ενισχύσεων από το κράτος, οι επιχειρηματίες της γούνας δεν εφάρμοζαν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, αμείβανε το προσωπικό με μεροκάματα πείνας των 20 και 30 ευρώ, πολλές φορές ανασφάλιστους. Με ελλιπή μέτρα υγείας και ασφάλειας στην διαδικασία παραγωγής μέσα στις αναθυμιάσεις από τοξικά χημικά και χρώματα οι πνευμονοπάθειες είναι συχνό φαινόμενο στους γουνεργάτες. Μετά από 60 χρόνια δουλειάς και αργού θανάτου χωρίς ανθυγιεινό επίδομα, τώρα το «δώρο» τους είναι ο ξαφνικός θάνατος των απολύσεων.

Συνάδελφοι,συναδέλφισσες,

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα καυχιούνται ότι  ο πλήρως καθετοποιημένος ο κλάδος της γούνας στην περιοχή της Σιάτιστας και της Καστοριάς ανταγωνίζεται ισάξια την ρωσική ακόμα και την κινεζική παραγωγή στηριζόμενος στην τεχνογνωσία ,στο εξειδικευμένο προσωπικό ,στην εμπειρία και γνώση. Στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ . Μητσοτάκη στην Κοζάνη το μόνο που μας είπε είναι ότι έχει στρατηγικό σχέδιο, το μελετάει ότι ο κλάδος της γούνας έχει λειτουργικό πρόβλημα και ότι θα στηρίξει τον κλάδο. Λίγους μήνες πριν η Νέα Δημοκρατία , ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ ψήφισαν στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την απαγόρευση εκτροφής ζώων σε κλουβιά τσουβαλιάζοντας στην ουσία και τα γουνοφόρα, ενώ την ίδια στιγμή όλοι τους δίνουν όρκους πίστης και βοήθειας στους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής .Αυτά δείχνουν ότι το νέο στρατηγικό σχέδιο, θα περιλαμβάνει νέες ενισχύσεις στους επιχειρηματίες της γούνας, προσαρμογές στα νέα δεδομένα της αγοράς που θα σημάνει νέα συγκέντρωση σε λιγότερα χέρια. Για τους γουνεργάτες θα σημάνει αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων πατώντας στο νέο αντεργατικό πλαίσιο  (π.χ. νόμος Χατζηδάκη)

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση θέλουν κανείς να μην τολμά να μιλήσει , κανείς να μην τολμά να καταγγείλει . Δεν αποδεχόμαστε αυτήν την κατάσταση, δεν αποδεχόμαστε το μέλλον που μας επιφυλάσσουν κυβέρνηση και εργοδότες. Δεν μπορούμε να περιοριστούμε σε ληξιπρόθεσμα προγράμματα κατάρτισης, που έχουν στόχο να ενσωματώσουν τις όποιες αντιδράσεις:

Συνάδελφοι συσπειρωθείτε στο σωματείο να παλέψουμε οργανωμένα για να μην περάσουν οι απολύσεις, να διεκδικήσουμε τα σύγχρονα δικαιώματα μας:

-Να διεκδικήσουμε εφαρμογή Σ.Σ.Ε με τα μεροκάματα και τους μισθούς που προβλέπεται από την ειδικότητα μας και τον πραγματικό χρόνο εργασίας .

-Δεν κάνουμε πίσω από επιδόματα και δώρα , κανείς γουνεργάτης να μην επιστρέφει χρήματα στον εργοδότη.

-Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη, κανείς να μην δουλεύει χωρίς ασφάλεια , (ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι με φασσον).

–Εφαρμογή του ωραρίου εργασίας, καταβολή υπερωριών .

– Ένταξη του κλάδου στα ΒΑΕ , υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους.

– Αυστηρά μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα προστασίας για το περιβάλλον .

– Συχνά – περιοδικά  δωρεάν τεστ covid για όλους τους εργαζόμενους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας.

– Κανένας άνεργος γουνεργάτης χωρίς επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού. Έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ  για τους άνεργους γουνεργάτες. Καμία διακοπή ρεύματος, πάγωμα χρεών για όσο διαρκεί η ανεργία.  

Για την

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ, και… για να πιάσουν τόπο οι ευχές μας στολίζουμε» το δικό μας δέντρο…

το δέντρο της διεκδίκησης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria