Σεισμοί: Στον «χορό» των Ρίχτερ η Κρήτη - Τι λένε οι σεισμολόγοι - OlaDeka

Σεισμοί: Στον «χορό» των Ρίχτερ η Κρήτη – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Οι δύο χθεσινοί ισχυροί σεισμοί δεν προκαλούν προς το παρόν ανησυχία καθώς σημειώθηκαν σε υποθαλάσσιο χώρο

Η σεισμική έξαρση στην οποία βρίσκεται το ανατολικό τμήμα του ελληνικού τόξου στην περιοχή της Κρήτης τον τελευταίο ένα χρόνο είχε ως αποτέλεσμα τους δύο χθεσινούς, σχεδόν απανωτούς σεισμούς μεγέθους 5,2 και 5,4 Ρίχτερ αντίστοιχα στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου. Οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο ενώ αναμένουν εξαιτίας του μεγέθους των σεισμών και μετασεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια στιγμή ένας σεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες κοντά στην Κόρινθο θεωρείται από τους ειδικούς μεμονωμένο γεγονός ωστόσο παρακολουθείται και αυτό. Σεισμολόγοι και γεωλόγοι εδώ και ένα χρόνο σχεδόν έχουν βάλει στο μικροσκόπιο των ερευνών τους τη νοτιοανατολική πλευρά της Μεσογείου και κυρίως την περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης μέχρι και τη Ρόδο. Αυτό συμβαίνει γιατί εκεί βρίσκεται το ελληνικό τόξο δηλαδή εκεί που συγκρούονται η Αφρικανική με την Ευρασιατική τεκτονική πλάκα. Παρόλο που οι δύο χθεσινοί ισχυροί σεισμοί δεν προκαλούν προς το παρόν ανησυχία καθώς σημειώθηκαν σε υποθαλάσσιο χώρο, παρακολουθείται η εξελιξή τους και η μετασεισμική τους ακολουθία.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Κυριακής σημειώθηκε ισχυρή σεισμική δόνηση 5,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός σημειώθηκε 46 χλμ νότια της Κάσου, ενώ το εστιακό βάθος ήταν 8,9 χλμ. Δεν προκλήθηκε ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της Κάσου, και δεν σημειώθηκαν ζημιές από τις σεισμικές δονήσεις που προκλήθηκαν με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Ρόδου.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση που ακολούθησε χτες το απόγευμα ήταν 5,4 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κάσου και έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος τα 10 χλμ.

Οι δυο σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στην Κάσο, την Κάρπαθο, την Ρόδο και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου αλλά λόγω του ότι σημειώθηκαν στην θαλάσσια περιοχή δεν ήταν ιδιαίτερα ισχυρές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria