Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έναρξης των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Φλώρινα - OlaDeka

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έναρξης των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Φλώρινα

“Σήμερα για τη Φλώρινα, για τον Δήμο μας, για τη Δυτική Μακεδονία είναι μια ιδιαίτερη και σημαντική μέρα. Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο πνοής, ένα εμβληματικό έργο της μεταλιγνιτικής περιόδου”. 

Με τα λόγια αυτά ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης σηματοδότησε ουσιαστικά την έναρξη των έργων φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ στη Φλώρινα, στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Φλώρινας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κα Μαρία Αντωνίου, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Δρ Μάριος Τσάκας και ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρωτοπρεσβύτερος Σωτήριος Παρδάλης, ο Βουλευτής ΝΔ Φλώρινας κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ο Ειδικός Γραμματέας Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιώργος Ζερβός, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Σωτήρης Βόσδου, Δήμαρχοι της Δυτικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, πρώην Δήμαρχοι Φλώρινας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αστυνομικών και στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι παραγωγικών και οικονομικών φορέων κ.ά.

Αναλυτικά ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης ανέφερε στην ομιλία του:

“Σήμερα για τη Φλώρινα, για τον Δήμο μας, για τη Δυτική Μακεδονία είναι μια ιδιαίτερη και σημαντική μέρα. Μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης ένα έργο πνοής, ένα εμβληματικό έργο της μεταλιγνιτικής περιόδου με την έναρξη των έργων για την εγκατάσταση του δικτύου Φυσικού Αερίου στην πόλη της Φλώρινας και τις κοινότητες του Δήμου μας.

Ένα όνειρο πολλών ετών για τους κατοίκους της περιοχής γίνεται πραγματικότητα, χάρη στις πολύμηνες και σκληρές προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, του Συντονιστή ΔΑΜ, του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΔΑ, αλλά κυρίως στην αποφασιστική στάση του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και φυσικά του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κυρίες και κύριοι,

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής μας είναι η θέρμανση, λόγω των πολικών θερμοκρασιών που επικρατούν και του πολύμηνου χειμώνα. Το κόστος της συνιστά την μεγαλύτερη οικονομική παράμετρο επιβάρυνσης του οικογενειακού προϋπολογισμού και ανασταλτικό παράγοντα της εν γένει ανάπτυξης του τόπου μας. Παράλληλα, η έγκριση του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα τον Δεκέμβριο του 2019 που υπαγόρευε την παύση λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης το 2023 και το έγγραφο της ΔΕΗ Α.Ε. για αδυναμία παροχής θερμικής ενέργειας μετά το 2023 για τις τηλεθερμάνσεις της Φλώρινας και της Μελίτης, μετέτρεψε την μεταλιγνιτική εποχή, από μία συζήτηση που αφορούσε το ενεργειακό μέλλον, σε μία ταχύτατα εξελισσόμενη πραγματικότητα, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην δημοτική αρχή.

Δε μπορούσαμε να μείνουμε θεατές στις εξελίξεις, ούτε και να πελαγοδρομούμε σε ανέφικτες λύσεις που το μόνο που θα πετύχαιναν ήταν το ροκάνισμα του χρόνου, χωρίς κανένα όφελος για τους πολίτες της περιοχής μας. Πήραμε την μεγάλη απόφαση να στραφούμε στη λύση του φυσικού αερίου. Σε ελάχιστο χρόνο με επιμονή, σχέδιο, και σωστό προγραμματισμό, μεθοδεύοντας τον βηματισμό μας, αποφασίσαμε ότι το φυσικό αέριο είναι η άμεση και συμφέρουσα λύση για την περιοχή του Δήμου μας.

Κλείνοντας τ’ αυτιά μας στις διάφορες σειρήνες προχωρήσαμε με τόλμη και αποφασιστικότητα στη νέα πραγματικότητα, πετυχαίνοντας σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα την έγκριση και χρηματοδότηση του έργου ως το πρώτο που θα πραγματοποιηθεί στην Δυτική Μακεδονία.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 20,2 εκ. ευρώ, για το οποίο μάλιστα εξασφαλίσαμε και την 100% επιχορήγηση του κόστους της εσωτερικής εγκατάστασης των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων, ύψους 20 επιπλέον εκ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κανένας καταναλωτής δεν θα επιβαρυνθεί με ούτε ένα ευρώ για να συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου. Και αυτό είναι άλλη μια επιτυχία.

Στην απόφαση μας αυτή δεν ήμασταν μόνοι. Είχαμε θερμό συμπαραστάτη τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος ξέρουμε ότι δεν μασάει τα λόγια του και όταν λέει ναι είναι ναι και όταν όχι είναι όχι. Όντας στο τιμόνι του Υπουργείου Ανάπτυξης ο λόγος του προς εμάς ήταν συμβόλαιο και εγγύηση ότι όλα θα πάνε καλά και στην ώρα τους. Κι έτσι έγινε.

Σήμερα κε Υπουργέ βρίσκεστε στη Φλώρινα για να εγκαινιάσετε την έναρξη των εργασιών του αγωγού και του δικτύου του Φυσικού Αερίου και να συνδέσετε το όνομα σας και το όνομα του Πρωθυπουργού με την περιοχή, λύνοντας ίσως το βασικότερο οικονομικό πρόβλημά μας και δημιουργώντας ένα νέο ενεργειακό τοπίο με περιβαλλοντική συνείδηση και οικολογική ευαισθησία.

Θα αναρωτηθεί κανείς, φτάνει αυτό το έργο; Σίγουρα όχι. Χρειάζονται και άλλες πολλές δράσεις για να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης, κυρίως στη φάση της μετάβασης που βρισκόμαστε σήμερα. 

Η αξιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος: της αρχοντικής Μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής, της μακραίωνης καλλιτεχνικής παράδοσης, της μοναδικής γαστρονομικής εμπειρίας με τα τοπικά προϊόντα και τις ξεχωριστές γεύσεις,• καθώς , επίσης, και η ανάδειξη της πλούσιας και μοναδικής φυσικής ομορφιάς της περιοχής μας, είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα πάνω στα οποία μπορούμε να στηριχτούμε δημιουργώντας την ταυτότητα του τόπου μας και να τα αξιοποιήσουμε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα συνδυάζει ένα μείγμα δραστηριοτήτων. Θα σέβεται το παρελθόν και θα δημιουργεί προοπτική για το μέλλον!

Ο Δήμος Φλώρινας είναι έτοιμος με μια σειρά από προτάσεις, που έχει καταθέσει, στο πλαίσιο του νέου μοντέλου ανάπτυξης για την περιοχή μας, όπως:

• Η ανάδειξη των διατηρητέων νεοκλασικών κτιρίων της παραποτάμιας περιοχής, που έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Φλώρινα αποτελεί μια από τις λίγες πόλεις της πατρίδας μας που τη διασχίζει ποτάμι,

• Η περαιτέρω στήριξη και ανάπτυξη των πανεπιστημιακών τμημάτων της πόλης μας,

• Η αξιοποίηση και ανάδειξη του Χιονοδρομικού Κέντρου με την κατασκευή Τελεφερίκ από την κοινότητα Αλώνων,

• Η κατασκευή νέου Δημαρχείου για την συστέγαση των υπηρεσιών, που θα διευκολύνει το δημότη στην καθημερινότητά του ,

• Η αναβάθμιση της ΒΙ.Π.Ε Φλώρινας και η σιδηροδρομική σύνδεσή της ώστε να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο,

• Η προστασία και ανάδειξη του περιαστικού δάσους, 

• Ο σχεδιασμός πλήρους αποκατάστασης των ορυχείων Αχλάδας και Βεύης από την ΔΕΗ, η επαναπόδοσή τους στην τοπική κοινωνία και η αξιοποίησή τους στον πρωτογενή τομέα,

• Ο σχεδιασμός και χωροθέτηση επενδυτικών ζωνών για την ανάπτυξη Α.Π.Ε.,

• Η κατασκευή του οδικού άξονα Φλώρινα – Πτολεμαΐδα

Κυρίες και κύριοι,

Ως Δήμαρχος του Δήμου Φλώρινας, για άλλη μια φορά θεωρώ υποχρέωση μου να ευχαριστήσω όλους αυτούς που συνέβαλαν να φτάσει το έργο αυτό, σε χρόνο ρεκόρ, στη σημερινή του φάση. Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης κ. Νίκο Παπαθανάση, τον συντονιστή του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κώστα Μουσουρούλη, τον Ειδικό Γραμματέα Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιώργο Ζερβό, την Γενική Γραμματέα Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργο Κασαπίδη, τον βουλευτή ΝΔ Φλώρινας κ. Γιάννη Αντωνιάδη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Μάριο Τσάκα, και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, γιατί χωρίς την δική τους συνδρομή δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε το έργο αυτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Στόχος μας είναι η Φλώρινα, ο τόπος ζωής μας, να αναδείξει όλα εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός επισκέπτη, αλλά κυρίως να παρέχει υψηλό βιοτικό επίπεδο στους δημότες του. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Φιλοδοξούμε να είμαστε η Δημοτική Αρχή των έργων και όχι των λόγων. Βήμα προς βήμα υλοποιούμε το πρόγραμμά μας με θέληση για δουλειά, οργάνωση και τεκμηρίωση των προτάσεων μας με μόνη μας έγνοια την ουσιαστική προσφορά στους συμπολίτες μας”.

Η ομιλία του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΔΑ κ. Μάριου Τσάκα:

Ολόκληρη η ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη:

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria