Παρέμβαση εισαγγελέα - Μελέτη Τσιόδρα για ΜΕΘ: Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης - OlaDeka

Παρέμβαση εισαγγελέα – Μελέτη Τσιόδρα για ΜΕΘ: Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών μπαίνει η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και για την αυξημένη θνητότητα στους ασθενείς που διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ.

Συγκεκριμένα η μελέτη, η οποία έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση εντάσσεται στην ευρύτερη προκαταρκτική εξέταση που διενεργείται από εισαγγελικό λειτουργό για το θέμα των ΜΕΘ.

Στόχος του αρμόδιου εισαγγελέα είναι να διερευνηθεί το σύνολο των καταγγελιών για τις συνθήκες που επικρατούν στις ΜΕΘ που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας είτε μέσω του Τύπου, είτε μέσω συγκεκριμένης αναφοράς, όπως συνέβη πρόσφατα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο.

Σημειώνεται ότι η παρέμβαση εισαγγελέα έγινε άμεσα μετά τις καταγγελίες του Προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου. Μάλιστα την Τετάρτη η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά για την κατάσταση στις ΜΕΘ. Σε αυτή παρέθεσε αναλυτικά τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους και τις διαθέσιμες κλίνες.

Απάντηση Λύτρα στις επικρίσεις 

Η επίμαχη μελέτη, έχει μετατραπεί σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης με τον καθηγητή Απόστολο Λύτρα να απαντά νωρίτερα την Παρασκευή στις επικρίσεις για «κενά και αδυναμίες της μελέτης» τις οποίες δέχτηκε από Μαγιορκίνη και Γκάγκα τονίζοντας ότι «αυτό που είπα προχθές και δεν είναι διαψεύσιμο, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να εμπλακώ σε “παιχνίδια λεκτικών διατυπώσεων”».

«Η ανάλυση που κάναμε εμείς (και που άλλοι έπρεπε πρώτοι να έχουν κάνει…) έδειξε ευρήματα κρίσιμα για τη Δημόσια Υγεία, με πιο σημαντικά τις χαμηλές αντοχές του ΕΣΥ, κ την υγειονομική ανισότητα Αθήνας – περιφέρειας. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα την ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος υγείας με κάθε πρόσφορο τρόπο, προκειμένου να σωθούν ζωές», σημείωσε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Σκέρτσος: Αδιάφορο γνώριζε τη μελέτη η κυβέρνηση

Να υποβαθμίσει τη σημασία της μελέτης των Τσιόδρα – Λύτρα επιχείρησε και ο Υπουργός Επικράτειας, Άκης Σκέρτσος μιλώντας στη Βουλή. Μάλιστα χαρακτήρισε ήσσονος σημασίας ζήτημα τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει και παράλληλα ανέφερε ότι η έρευνα δεν κομίζει κάτι το καινούργιο. Επίσης, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι αδιάφορο» το αν γνώρισε η κυβέρνηση τη μελέτη.

Δυσαρέσκεια Μαξίμου για Τσιόδρα

Όπως έγραψε στο ethnos.gr η Δήμητρα Ευθυμιάδου, υψηλόβαθμες πηγές αναφέρουν στο ethnos.gr ότι στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ακόμη έντονη δυσαρέσκεια απέναντι στο πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα, παρότι ο ίδιος υποχρεώθηκε να αποστείλει γραπτή δήλωση με μία έντονη πολιτική χροιά, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική αντιπαράθεση που πυροδοτήθηκε.

Λέγεται πάντως – από αξιόπιστες πηγές– ότι ο καθηγητής Τσιόδρας υποχρεώθηκε να υποβαθμίσει το αποτέλεσμα της μελέτης η οποία να σημειωθεί ότι για να δημοσιευθεί περνά από μία χρονοβόρο διαδικασία ελέγχων.

Έγκυρες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν πως είναι άγνωστο ακόμη και στο ίδιο το κυβερνητικό επιτελείο εάν είχε σταλεί η μελέτη στο Μέγαρο Μαξίμου ή έστω μία περίληψή της, καθώς συνήθως οι επιστημονικές έρευνες δεν δημοσιοποιούνται πριν δημοσιευτούν επισήμως σε επιστημονικά περιοδικά με τον φόβο της διαρροής. Μάλιστα απαιτούνται μήνες ελέγχων και διασταυρώσεων πριν πάρουν έγκριση από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

Διαγραφή Κουρουμπλή

Στα άκρα έφτασε η πολιτική αντιπαράθεση για την εν λόγω μελέτη το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή με τον πρώην -πλέον- βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Κουρουμπλή  να μιλά για δολοφονίες χιλιάδων ανθρώπων από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της ΝΔ. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση οδήγησε σε έντονες αντιδράσεις από τους βουλευτές της «γαλάζιας παράταξης» αλλά και στη διαγραφή του βουλευτή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Κώστα Τασούλα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria