Ολυμπία Τελιγιορίδου: "Η ΝΔ καταστρέφει τη Δυτική Μακεδονία και με πολιτικό θράσος μας κουνάει το δάχτυλο" - OlaDeka

Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Η ΝΔ καταστρέφει τη Δυτική Μακεδονία και με πολιτικό θράσος μας κουνάει το δάχτυλο”

Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του Σ/Ν του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Δίκαιη Αναπτυξιακή μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης».

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Κύριε Πρόεδρε σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Υπουργέ, η υποκρισία, η παραπληροφόρηση και η συκοφαντία είναι χαρακτηριστικά του δημόσιου λόγου της Ν.Δ. και σας επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό.

Κουραστήκαμε από το πρωί να ακούμε από τους συναδέλφους της Ν.Δ. ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε αυτή τη συζήτηση, σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή, δεν έχει καταθέσει καμιά πρόταση, δεν ακούσατε τίποτα από εμάς, δεν συμμετείχαμε σε καμιά διαβούλευση. Κι όταν αυτό ακούγεται από κάποιους που δεν γνωρίζουν, μπορούμε να πούμε ότι οφείλεται σε άγνοια. Όταν όμως ακούγεται από βουλευτές της Ν.Δ. στη Δυτική Μακεδονία με τους οποίους συμμετείχαμε από κοινού, τότε πρόκειται για συκοφαντία και για παραπληροφόρηση. Όποτε κληθήκαμε συμμετείχαμε, αλλά δεν ήρθαμε ως άκριτοι χειροκροτητές σας. Επισημάναμε τα λάθη, τις ανεπάρκειες και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις. Αν δεν είμαστε ευχάριστοι σε εσάς αυτό είναι κάτι που δεν αφορά ούτε εμάς, ούτε την τοπική κοινωνία. Και εξηγούμαι:

Ιούνιος 2020: Πρώτη σύσκεψη με τον κύριο Μουσουρούλη στο Εκθεσιακό Κέντρο Γούνας στην Καστοριά. Από αυτά που ακούστηκαν επεσήμανα ότι οδηγούμαστε σε άδικη μετάβαση και κατέθεσα συγκεκριμένες παρατηρήσεις και προτάσεις. Ζήτησα, για παράδειγμα, σε αυτήν την μεταβατική περίοδο να μην συνεχιστεί η οπισθοδρόμηση στην περιοχή και να μην σταματήσει ο σχεδιασμός του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την επόμενη μέρα, τουλάχιστον αναφερόμενη στη δική μου Περιφερειακή Ενότητα της Καστοριάς, όπου ξεκινήσαμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, όχι στα χαρτιά, αλλά στην πράξη.

Ενδεικτικά ζήτησα να μην καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Καστοριά που αποτελούσε ένα σημαντικό εργαλείο για την ανάδειξη της περιοχής, για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, για την ανάδειξή της ως τουριστικό πόλο έλξης σε ένα διαφορετικό παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Το καταργήσατε.

Νέα πανεπιστημιακά τμήματα, ώστε να μπορέσουν να συνδεθούν με την παραγωγή και να δώσουν μια άλλη προοπτική. Τα καταργήσατε.

Ένταξη αρδευτικών έργων στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τα παγώσατε.

Εικοσιτετράωρη λειτουργία του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης στο Άργος Ορεστικό. Μου ειπώθηκε σε αυτή τη σύσκεψη ότι αυτό δεν σχετίζεται με τη μεταλιγνιτική εποχή. Μετά από τρεις μόλις μήνες παρουσιάσατε στο Master Plan ως εμβληματικό έργο τη δημιουργία κέντρου φυσικής αποκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία με ΣΔΙΤ. Γιατί για εσάς η υγεία είναι εμπόρευμα.

Σιδηροδρομική σύνδεση αεροδρομίου Καστοριάς με το Πόγραδετς, που έδινε μια εξωστρέφεια στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας που συνορεύει με Βαλκανικές χώρες, για την ανάπτυξη του εμπορίου, των μεταφορών, της έρευνας και της εκπαίδευσης. Το σταματήσατε. Και αρχίσατε μια συζήτηση από μηδενική βάση. Τη μια θα το πάτε σύνδεση σιδηροδρομική με την Πτολεμαΐδα, την άλλη με τη Βέροια, την τρίτη με την Καλαμπάκα, την τέταρτη θα το περάσετε από το τούνελ της Κλεισούρας όταν τελειώσει και την πέμπτη από τα τούνελ της Καλαμπάκας που ονειρεύεστε.

Τοπικά στελέχη της Ν.Δ. μπροστά στον κύριο Μουσουρούλη μου έλεγαν: «Το σχέδιο θα το κάνουμε εμείς. Εμείς είμαστε κυβέρνηση και δεν θα μας πείτε εσείς τι θα κάνουμε». Ποιος υποκρίνεται, λοιπόν, σήμερα; Τα διαλύσατε όλα. Και εδώ έρχονται οι βουλευτές με πολιτικό θράσος σήμερα να πούνε ότι αρνηθήκαμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση.

19 Οκτωβρίου 2020: Κατέθεσα συγκεκριμένη πρόταση σε όλους τους φορείς και με δελτίο τύπου. Αδιαφορήσατε.

Συμμετείχα μαζί με τις άλλες συναδέλφους της Δυτικής Μακεδονίας, την κυρία Πέρκα και την κυρία Βέττα, σε όλα τα περιφερειακά συμβούλια που κληθήκαμε. Τραγελαφικές καταστάσεις.

26 Νοεμβρίου 2020: Κληθήκαμε στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου για να γίνει η πρώτη συζήτηση, ώστε να καταθέσουμε προτάσεις για το Master Plan. Την ώρα της συνεδρίασης διαπιστώνουμε ότι βγαίνει δελτίο από το Υπουργείο Ενέργειας που λέει ότι η κυβερνητική επιτροπή ενέκρινε ήδη το Master Plan την προηγούμενη μόλις ημέρα. Σε ερώτησή μου στον κύριο Μουσουρούλη για αυτόν τον εμπαιγμό δεν πήρα απάντηση.  Υπάρχει,  κύριε Υπουργέ, το σχετικό βίντεο που μπορείτε να το αναζητήσετε στο ίντερνετ και να το αναζητήσει ο καθένας.

Να τονίσω ότι το σχέδιο που ενέκρινε η κυβερνητική επιτροπή στις 25 Νοεμβρίου, έγινε με έγκριση και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος ήταν μέλος της συντονιστικής επιτροπής του ΣΔΑΜ και μας καλούσε υποκριτικά με τον κύριο Μουσουρούλη μια μέρα μετά για να συνδιαμορφώσουμε το Master Plan που ήδη η κυβέρνηση είχε εγκρίνει. Κοροϊδεύατε εμάς, τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου και το σύνολο του λαού της Δυτικής Μακεδονίας.

Στις συνεχείς παρεμβάσεις μας ως βουλευτές, αλλά και ο τομέας ο αντίστοιχος του κόμματός μας, για τις αδικίες που υπήρχαν, δεν πήραμε ποτέ καμιά απάντηση. Ειδικά για τον αποκλεισμό της Καστοριάς και των Γρεβενών, που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαν δυσμενείς επιπτώσεις από τη λιγνιτική δραστηριότητα – και τα είπαμε και στην επιτροπή – μας έλεγε και ο κύριος Μουσουρούλης ότι δεν ισχύει κανένας αποκλεισμός. Και μετά από λίγες μέρες έλεγε ότι: «ναι, αποκλείονται αλλά θα δούμε πώς θα αντισταθμιστεί αυτό από το ΠΕΠ της Περιφέρειας».

26 Νοεμβρίου 2020: Δελτίο τύπου από το Υπουργείο Ενέργειας. Ανακοινώνεται πως προχωράτε σε σχεδιασμό προγράμματος 107 εκατομμυρίων για τη στήριξη της απασχόλησης. Πρώτο στοιχείο: δεν περιλαμβάνει όλη τη Δυτική Μακεδονία. Δεύτερο: δεν υπήρχε ούτε για την Κοζάνη και τη Φλώρινα πως θα αφορά ανέργους Δυτικής Μακεδονίας. Και τρίτο: σχεδίαζε επιχείρηση εταιρειών που θα μπορούσαν να κάνουν υποκατάστημα ή ΕΠΕ στη Δυτική Μακεδονία και να προσλαμβάνουν και να επιχορηγούνται για τη διαμονή και μετεγκατάσταση ανέργων από οπουδήποτε στον κόσμο. Κι από τις Γερμανικές, ακόμη, εταιρείες όπως έλεγε ο κύριος Μητσοτάκης στην εφημερίδα Bild, ότι θα ωφεληθούν από την απολιγνιτοποίηση.

Πρόσφατο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ αφορά όλες τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά όχι όλους τους ανέργους της περιοχής. Αναγκάζει επιχειρήσεις από την Καστοριά και τα Γρεβενά να απολύουν κόσμο για να παίρνουν ανέργους από Φλώρινα και Κοζάνη που εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα. Μετακυλύετε το πρόβλημα που δημιουργείτε σε δύο Περιφερειακές Ενότητες, Καστοριά και Γρεβενά, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αντί να δημιουργήσετε νέες θέσεις εργασίας.

Κι έρχεστε σήμερα εδώ, η κυβέρνηση, με περισσό πολιτικό θράσος να μας κουνάει και το δάχτυλο και να τάζετε αόριστα και για το μέλλον ότι θα μας βοηθήσετε. Σας ενημερώνουμε ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας δεν είμαστε ιθαγενείς για να μας τάζετε καθρεφτάκια.

Δημιουργείτε δυνητικά από τον ευρύτερο κύκλο εργασιών της ΔΕΗ 25.000 – 30.000 θέσεις ανέργους, μιλάτε για 5.000 με 8.000 δυνητικά θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως θα τελειώσουν μετά την εγκατάσταση των φαραωνικών φωτοβολταϊκών πάρκων.

Δε λέτε τίποτα για τον πρωτογενή τομέα. Τελειώνω, σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, γιατί εκπροσωπώ μία περιοχή που θίγεται πολύ από αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν λέτε τίποτε για το πού θα αποδοθούν τα ορυχεία μετά την αποκατάστασή τους, πώς θα αναδείξετε τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, πώς θα αξιοποιήσετε τον υδροφόρο ορίζοντα, πώς θα μειώσετε το κόστος ενέργειας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, πώς θα οδηγήσετε σε νέες τεχνικές και πώς βέβαια θα συνδέσετε όλα αυτά με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας που απαξιώσατε από την πρώτη στιγμή.

Δεν έχετε πολιτική γης, δεν έχετε πολιτική δημογραφικής ανανέωσης, δεν έχετε πολιτική εκσυγχρονισμού, δεν έχετε σοβαρή πολιτική. Αδιαφορείτε για την κοινωνία, είστε κεκλεισμένων των θυρών και νομοθετείτε σήμερα μια διοικητική δομή για να βρούνε εργασία τεχνοκράτες και golden boys και μας κουνάτε και το δάχτυλο. Όταν δεν ακούτε ούτε τους βουλευτές της περιοχής, ούτε τους φορείς, ούτε την τοπική αυτοδιοίκηση και ούτε τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας. Συζητήσατε μόνο με 100 οικογένειες που θα πάρουν την μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια της απολιγνιτοποίησης.

Αυτό έχει καταγραφεί στη συνείδηση του λαού της Δυτικής Μακεδονίας και γνωρίζουν τον υπεύθυνο. Ο υπεύθυνος έχει όνομα και είναι η δική σας κυβέρνηση. Είναι η δική σας παράταξη, είναι το κόμμα σας».

Ο σύνδεσμος με το σχετικό βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=uxrloXGcs70

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria