Οι 5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν ξεκινάς μία νέα δουλειά - OlaDeka

Οι 5 ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν ξεκινάς μία νέα δουλειά

Οι ενέργειες που κάνετε κατά τους πρώτους μήνες σε μια νέα δουλειά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην επιτυχία ή την αποτυχία σας. «Δημιουργήστε θετική δυναμική από νωρίς και θα σας δώσει ώθηση για τη συνέχεια της θητείας σας. Αν κάνετε μερικά λάθη νωρίς, θα μπορούσε να σας οδηγήσει σε μια δύσκολη μάχη για τον υπόλοιπο χρόνο σας στη δουλειά», σημειώνει σε άρθρο του το Harvard Business Review. Το μεγαλύτερο challenge που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών σε μία δουλειά είναι να παραμείνουν συγκεντρωμένοι στα σωστά πράγματα.

Είναι εύκολο να αναλάβετε πάρα πολλά ή να σπαταλήσετε τον πολύτιμο χρόνο σας. Για αυτό λοιπόν είναι χρήσιμο να έχετε ένα σύνολο ερωτήσεων που θα σας καθοδηγήσουν. Εδώ είναι τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να ρωτήσετε τον εαυτό σας. Και να συνεχίσετε να τα ρωτάτε… σε τακτική βάση.

Πώς θα δημιουργήσω αξία;

Αυτή είναι η πιο σημαντική ερώτηση. Γιατί σε έβαλαν σε αυτόν τον ρόλο; Τι περιμένουν να επιτύχετε οι βασικοί ενδιαφερόμενοι; Σε ποιο χρονικό πλαίσιο; Πώς θα αξιολογηθεί η πρόοδός σας; Καθώς επιδιώκετε να απαντήσετε σε αυτήν την ερώτηση, να έχετε κατά νου ότι η πραγματική απάντηση μπορεί να μην είναι αυτή που σας είπαν όταν διοριστήκατε ή σας προσέλαβαν για τη δουλειά. Mπορεί επίσης να εξελιχθεί καθώς τα πράγματα προχωρούν και μαθαίνετε περισσότερα. Θυμηθείτε, επίσης, ότι πιθανότατα θα έχετε πολλούς ενδιαφερόμενους για να ικανοποιήσετε, όχι μόνο το αφεντικό σας, και ότι μπορεί να έχουν αποκλίνουσες απόψεις για το τι συνιστά «επιτυχία». Είναι σημαντικό να κατανοήσετε το πλήρες σύνολο των προσδοκιών, ώστε να μπορέσετε να τις ικανοποιήσετε στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Πώς πρέπει να συμπεριφερθώ;

Αν δεν έχετε προσληφθεί για να αλλάξετε την κουλτούρα του νέου σας Οργανισμού, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κατανοήσετε και να συμμορφωθείτε με τους πιο σημαντικούς κανόνες συμπεριφοράς του. Σκεφτείτε την εταιρική κουλτούρα ως το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Υπάρχει, σε μεγάλο βαθμό, για να αποτρέψει τη «λάθος σκέψη» και την «λανθασμένη συμπεριφορά». Το να θεωρηθεί ότι κάποιος «δεν ανήκει εδώ» μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και, τελικά, σε εκτροχιασμό. Μην κάνεις λάθη.

Ποιανού η υποστήριξη είναι κρίσιμη;

Η επιτυχία σας είναι πιθανό να εξαρτηθεί από άτομα στα οποία δεν έχετε άμεση εξουσία. Επομένως, πρέπει να δημιουργήσετε συμμαχίες. Το σημείο εκκίνησης για να το κάνετε αυτό είναι να κατανοήσετε το πολιτικό τοπίο του νέου σας οργανισμού και να μάθετε να το περιηγείστε. Ποιος έχει δύναμη και επιρροή; Ποιανού η υποστήριξη είναι κρίσιμη και γιατί; Οπλισμένοι με τη γνώση του «ποιος», μπορείτε να εστιάσετε στο πώς θα εξασφαλίσετε την υποστήριξή τους. Συνήθως αυτό περιλαμβάνει περισσότερα από το χτίσιμο σχέσεων. Πρέπει να καταλάβετε τι προσπαθούν οι άλλοι να πετύχουν και πώς μπορείτε να τους βοηθήσετε. Η αμοιβαιότητα είναι το πιο σταθερό θεμέλιο για να οικοδομήσουμε συμμάχους.

Πώς θα έχω κάποιες γρήγορες νίκες;

Οι γρήγορες νίκες και βελτιώσεις στον Οργανισμό, δημιουργούν μια αίσθηση της δυναμικής σου. Αν το κάνετε καλά, χτίζουν την αξιοπιστία σας, επιταχύνουν τη μάθησή σας και κερδίζετε το δικαίωμα να κάνετε βαθύτερες αλλαγές στον Οργανισμό. Επομένως, πρέπει να εντοπίσετε τους πιο υποσχόμενους τρόπους για να έχετε έναν γρήγορο, θετικό αντίκτυπο και στη συνέχεια να οργανωθείτε για να το κάνετε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.

Ποια skills πρέπει να αναπτύξω για να διακριθώ σε αυτόν τον ρόλο;

Οι δεξιότητες και οι ικανότητες που σε οδήγησαν σε αυτό το σημείο στην καριέρα σου μπορεί να μην είναι αυτές που χρειάζεσαι για να είσαι επιτυχημένος στη νέα σου δουλειά και είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα της «ζώνης άνεσης» και του εφησυχασμού. Με άλλα λόγια, για να γίνετε πλήρως αποτελεσματικοί στο νέο σας ρόλο, πιθανότατα θα πρέπει να έχετε μια προσωπική ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να κάνετε αμέσως μια καλή αρχή, αλλά όσο πιο γρήγορα καταλάβετε ποιες νέες δυνατότητες πρέπει να αναπτύξετε για να διακριθείτε στον ρόλο, τόσο το καλύτερο. Η αποτυχία κατανόησης αυτού του ουσιαστικού σημείου μειώνει τις δυνατότητες για μελλοντική επαγγελματική ανέλιξη.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria