Νέα μέτρα - Μητσοτάκης: Να «φρενάρουμε» την Όμικρον - Ανακοινώσεις από Πλεύρη - OlaDeka

Νέα μέτρα – Μητσοτάκης: Να «φρενάρουμε» την Όμικρον – Ανακοινώσεις από Πλεύρη

Τις υποδείξεις των ειδικών αναμένει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα ενόψει της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στην ημέρα, το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, διαφορετικά οι σχετικές ανακοινώσεις αύριο κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον Γιάννη Οικονόμου.

Σε κάθε περίπτωση κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων των επιστημόνων.ADVERTISING 

«Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι τα μέτρα θα χρειαστεί να τα πάρουμε μετά την Πρωτοχρονιά αλλά αναμένουμε τις δικές τους υποδείξεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να φρενάρουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, την εξάπλωση της Όμικρον για να μπορέσουμε δώσουμε τις δυνατότητες στο σύστημα Υγείας να πάρει κάποιες ανάσες», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας. «Θα πάρουμε τα μέτρα που θα μας υποδείξουν οι ειδικοί. Ο χρόνος εξαρτάται από αυτούς», πρόσθεσε πρωθυπουργός.

Πάντως, ο ίδιος επισήμανε ότι βρισκόμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης μιλώντας για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και παράλληλα χαρακτήρισε αυτό το γεγονός ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο μας δίνει το περιθώριο να προετοιμαστούμε για την μετάλλαξη όμικρον, η οποία αυτή τη στιγμή δεν είναι η επικρατούσα στη χώρα μας.

Πλεύρης: Νέα μέτρα ίσως και πριν από την Πρωτοχρονιά

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα ακόμα και πριν από την Πρωτοχρονιά προκειμένου να περιοριστεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που οφείλεται στη μεταδοτικότερη μετάλλαξη Όμικρον αλλά και στην κινητικότητα κατά τη διάρκεια των εορτών, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης τα νέα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή μετά την Πρωτοχρονιά, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η οποία συνεδριάζει στις 12 της Δευτέρας και εν συνεχεία θα εισηγηθεί τη λήψη των αποφάσεων. Αν εισηγηθούν ότι χρειάζονται νέα μέτρα νωρίτερα τότε αυτό θα εξεταστεί.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στον Ant1βασικός γνώμονας για τη λήψη των νέων μέτρων είναι η κατάσταση του ΕΣΥ. Διευκρίνισε μάλιστα πως αυτή τη στη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική. Όμως στο λεκανοπέδιο η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στα εισιτήρια – εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Ο κ. Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι το 50% των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών αφορά σε νέους 18 – 39 ετών και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν και μεγαλύτερες πιθανότητες για να νοσήσουν βαριά. Απηύθυνε μάλιστα στους νέους έκκληση ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επαφές τους με τους γονείς και τους παππούδες τους.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την Πρωτοχρονιά

Αναφορικά με τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ μετά την Πρωτοχρονιά –σύμφωνα με τον σχεδιασμό-, σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν οριστικοποιηθεί όμως αυτά θα κινούνται σε 3 άξονες.

  • Σε ό,τι αφορά τη διασκέδαση το πρόβλημα φαίνεται πως δεν αφορά την εστίαση, αλλά τη νυχτερινή διασκέδαση. Εκεί τα μέτρα που θα ληφθούν θα έχουν πιθανότατα σχέση με το ωράριο τη μουσική και τους όρθιους ή καθήμενους.
  • Πρόβλημα υπάρχει επίσης και στα γήπεδα όπου όπως φαίνεται οι φίλαθλοι δεν πειθαρχούν στα μέτρα και θα αποτελέσουν τον δεύτερο άξονα των νέων μέτρων,
  • Ο τρίτος άξονας θα αφορά την τηλεργασία σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Διευκρίνισε επίσης πως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καμιά σκέψη και καμία συζήτηση για να αλλάξει κάτι σε ότι αφορά τον προγραμματισμό για τα σχολεία.

Ποια νέα μέτρα εξετάζονται

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ethnos.gr τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τα εξής:

  • Ακόμη και να κλείσουν τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης και club, καθώς εκεί εντοπίζεται η μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού. Ένα μέτρο το οποίο έχει συζητηθεί να ισχύσει μόνο για 15 ημέρες σε πρώτη φάση. Φαίνεται όμως ότι το σενάριο αυτό θα αποφευχθεί από την κυβέρνηση ώστε να μην υπάρχει απώλεια εσόδων για εργαζόμενους και επιχειρηματίες.
  • Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα καταστήματα ψυχαγωγίας (μικρότερα σε μέγεθος όπως τα μπαρ) αλλά και τα εστιατόρια και τις καφετέριες, πιθανώς θα κλείνουν νωρίτερα ώστε να περιορισθεί η κινητικότητα τη νύχτα. Οι πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι συζητείται είτε να κλείνουν τα μεσάνυχτα είτε στις 23:00.
  • Επίσης, στα καταστήματα ψυχαγωγίας θα τεθούν όρια πληρότητας ώστε να επιτρέπονται λιγότεροι πελάτες ανά τετραγωνικό μέτρο. Να σημειωθεί ότι σήμερα το ποσοστό της πληρότητας είναι 100% αφού οι εσωτερικοί χώροι αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους.
  • Παράλληλα για τους καθήμενους αναμένεται να ορισθεί νέος ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι πιθανότατα στα 6 άτομα.
  • Ακόμα αναμένεται να επανέλθει το μέτρο με την απαγόρευση για τους ορθίους εντός των καταστημάτων.

Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι τα νέα μέτρα να ισχύσουν για 15 μέρες και στη συνέχεια να επανεξετασθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν.

Νέα μέτρα και αρχές του 2022

Όμως νέα μέτρα θα υπάρξουν και στη νέα χρονιά και ειδικά στην αρχή. Άλλωστε η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι το δεύτερο «πακέτο» των μέτρων θα ξεκινήσει στις 3 Ιανουαρίου. Ούτως ή άλλως όμως έχει σχεδιαστεί να επιβληθούν επιπλέον μέτρα που θα ισχύουν σε εργασία, εκπαίδευση, εμπόριο, ψυχαγωγία αλλά και γενικότερα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν, θα έχουν στόχο να μην κλείσει η οικονομία, αλλά θα είναι περιοριστικά.

Εργασία

Οι ειδικοί θα εισηγηθούν νέα μέτρα και για τους χώρους εργασίας, ξεκινώντας με την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στους χώρους με πολύ προσωπικό. Σήμερα η τηλεργασία κινείται στο 20% ενώ αναμένεται να υιοθετηθεί το 50% όπου μπορεί να εφαρμοσθεί.

Το λιανεμπόριο

Σε ότι αφορά στο λιανεμπόριο, αναμένεται να επανέλθουν πιο αυστηρά τα όρια για τον αριθμό των ατόμων με βάση τα τετραγωνικά εντός των καταστημάτων. Ένα μέτρο που θεωρητικά ισχύει και σήμερα, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τηρείται. Άλλωστε η είσοδος στα καταστήματα λιανεμπορίου γίνεται με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, νόσησης ή με τεστ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria