Κυβέρνηση: Την Πέμπτη η ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της «Όμικρον» - OlaDeka

Κυβέρνηση: Την Πέμπτη η ανακοίνωση των νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της «Όμικρον»

Ιδιαίτερη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των επιστημόνων και μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις επιπτώσεις της επικείμενης -όπως εκτιμάται- ραγδαίας εξάπλωσης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής και την Πέμπτη αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. 

Το πρωί της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή ειδικών και κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να εξεταστούν τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και να ληφθεί η απόφαση για το πακέτο που θα τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.

Οι ειδικοί ζητούν τόσο την υιοθέτηση μέτρων άμεσης εφαρμογής για την εορταστική περίοδο όσο και την περαιτέρω λήψη μέτρων σε δεύτερο χρόνο, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από το κυβερνητικό επιτελείο.

Συγκεκριμένα εισηγούνται να εφαρμοστεί άμεσα:

  • υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας, την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.

Τα μέτρα αυτά, εφόσον λάβουν την έγκριση της κυβέρνησης και ανακοινωθούν επισήμως αύριο, Πέμπτη, είτε από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, είτε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να εφαρμοστούν άμεσα, δηλαδή από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Τα μέτρα που θα ισχύσουν σε δεύτερο χρόνο, δηλαδή μετά την εορταστική περίοδο, και ίσως ανακοινωθούν από την ερχόμενη εβδομάδα αφορούν περιορισμούς στα ωράρια λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται η λήψη και επιπλέον μέτρων από αυτά που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε, από το βήμα της Βουλής, για «νέα περιοριστικά μέτρα» για τον έλεγχο της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, ο Θάνος Πλεύρης τόνισε: «

«Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων. Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε:

«Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων με το ισχύον πλαίσιο».

Υπό αυτό το πλαίσιο, δεν αποκλείεται η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να αποτελεί ένα πρώτο πακέτο ήπιων μέτρων και ενδεχομένως να ακολουθήσουν και άλλα που θα έχουν πιο έντονο το χαρακτηριστικό του «περιορισμού».

Απορρίπτεται το lockdown

Πάντως, το lockdown με την έννοια που έχει εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση.

«Οι γιορτές θα γίνουν όπως είμαστε και τώρα, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. Αυτό που συζητάμε είναι η λήψη μέτρων από την νέα χρονιά», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στον ΑΝΤ1, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον.

«Δεν θα έχουμε lockdown τα Φώτα, ούτε άλλα περιοριστικά μέτρα, εκτός από την λήψη μέτρων σε δύο κατευθύνσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός, την τηλεργασία και την διασκέδαση», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Κατά την αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών «από χθες είδαμε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα. Δεν συνεχίστηκε η πτώση στον αριθμό τους που βλέπαμε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς απέδιδαν τα μέτρα που είχαν ληφθεί στην προηγούμενη φάση, πριν όμως από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον, που φαίνεται πως αρχίζει να οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός είπε πως πρέπει να προσέξουμε για την περίοδο των εορτών και αμέσως μετά μπορεί να χρειαστεί μια αναπροσαρμογή στα μέτρα, σε δύο επίπεδα, στην τηλεργασία και στον τρόπο που διασκεδάζουμε».

«Το σωστό μήνυμα είναι πως έχουμε μια νέα κατάσταση, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική, μπορεί η νόσηση να είναι πιο ήπια, όπως λένε οι ειδικοί, προσωπικά πιστεύω ότι είναι η αρχή του τέλους της πανδημίας, αλλά σίγουρα τους επόμενους 2-3 μήνες θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», πρόσθεσε.

Στην ίδια γραμμή «πλεύσης» ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε στο Mega ότι «γενικό lockdown δεν θέλει κανείς ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην αντιπολίτευση».

Ο υπουργός πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι και η δική μας κυβέρνηση ανησυχεί για την επέλαση της Όμικρον σε όλη την Ευρώπη. Ακούμε τους επιστήμονες και συζητάμε με βάση την ανησυχία των ειδικών για μέτρα που θα μπορούσαμε να πάρουμε για να προκαλέσουμε ένα φρένο στην πανδημία έτσι ώστε να γίνει πιο διαχειρίσιμη για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μέτρα υπάρχουν στο τραπέζι

«Η πανδημία είναι πολύ επικίνδυνη και δώσαμε αγώνα για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Και είχαμε και πολλά δράματα. Ο κορωνοιός σκοτώνει και νέους ανθρώπους. Αλλά δεν δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός επικίνδυνος στην ζωή. Και η ανεργία είναι επικίνδυνη, και η χρεοκοπία, η πτώχευση είναι επικίνδυνη. Το αν θα πεθάνεις από κορωνοϊό ή αν θα πεθάνεις σε ένα χρόνο επειδή χρεοκόπησες το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Άρα ψυχραιμία. Υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα και το παρακολουθούμε. Όπως μέχρι σήμερα τα καταφέραμε και σταθήκαμε όρθιοι έτσι θα τα καταφέρουμε» δήλωσε ο υπουργός.

Σχετικά με τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Κάποια ήπια μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν και πριν την πρωτοχρονιά. Πρόθεσή μας είναι να μην διαταράξουμε την αγορά πριν την πρωτοχρονιά. Έχουμε δώσει μεγάλο αγώνα να μείνει η αγορά ανοιχτή και θέλουμε να την κρατήσουμε έτσι».

Σε αυτό το κλίμα, κυβερνητικός παράγοντας έσπευσε να διευκρινίσει ότι ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος εισηγείται lockdown, δεν είναι ούτε σύμβουλος του πρωθυπουργού, ούτε μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο CNN Greece, ανέφερε πως θα αποστείλει έκθεση-εισήγηση στον πρωθυπουργό για γενικό lockdown δύο μηνών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το σαρωτικό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον.

Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ των μέτρων που πράγματι εξετάζει η κυβέρνηση είναι ο περιορισμός στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο στις 22:00 ή τα μεσάνυχτα, καθώς και η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%. Τα μέτρα αυτά, εφόσον τελικά υιοθετηθούν, θα τεθούν σε ισχύ μετά τις γιορτές.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria